4 έξυπνοι τρόποι καθαρισμού του νερού

Internet_of_things_for_water.jpg

Δείτε πώς θα πίνετε πάντα καθαρό νερό με αυτούς τους 4 τρόπους που θα το απαλλάξουν από τους ρύπους

Είναι γνωστό πως το νερό, η πολύτιμη αυτή πηγή ζωής, καλύπτει λίγο παραπάνω από τα δύο τρίτα της γης. Όμως, μόνο το 2,5% του νερού αυτού μπορεί να θεωρηθεί πόσιμο, ποσοστό που μειώνεται ακόμα περισσότερο αν λάβουμε υπόψιν μας τη μόλυνση από εξωγενείς παράγοντες, κυρίως ανθρώπινους. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για τον καθαρισμό του νερού, ώστε να είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Οι τρόποι αυτοί που ακολουθούν είναι πολύ εύκολοι όταν πρόκειται για μικρής κλίμακας καθαρισμό, για προσωπική κατανάλωση, έχουν πάντα όμως το μειονέκτημα πως δεν θα απαλλάξουν το νερό από το 100% των ρυπογόνων ουσιών.

Ας δούμε όμως τις απλές αυτές μεθόδους.

Βρασμός

Ο πιο εύκολος τρόπος και παράλληλα ο πιο διαδεδομένος τρόπος καθαρισμού του νερού είναι ο βρασμός. Οι ακραίες θερμοκρασίες σκοτώνουν την πλειοψηφία των παθογόνων βακτηρίων και παράσιτων, καθιστώντας το νερό πόσιμο. Προσοχή όμως, δεν είναι μια τέλεια μέθοδος, καθώς δεν μπορεί να απομακρύνει ορισμένα χημικά όπως για παράδειγμα το χλώριο. Επίσης δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιηθεί για μικρές ποσότητες, και άρα μικρής κλίμακας καθαρισμό για οικιακή χρήση, και όχι για ολόκληρες κοινότητες.

Η μέθοδος ουσιαστικά είναι πολύ απλή, βάζουμε το νερό σε καθαρό σκεύος και σε φωτιά ή ηλεκτρικό μάτι το ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράσεις και να αρχίσουν έτσι να σκοτώνονται τα μικρόβια. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει είναι έτοιμο για άμεση κατανάλωση.

SODIS

Η μέθοδος SODIS (Solar water disinfection) έχει μια κοινή βάση με αυτή του βρασμού αλλά είναι και αρκετά διαφορετική ταυτόχρονα, καθώς δεν γίνεται χρήση φωτιάς, αλλά της ηλιακής ακτινοβολίας για τη θέρμανση και καθαρισμό του νερού. Η λέξη καθαρισμός εδώ βέβαια χρησιμοποιείται με την πολύ ευρεία έννοια, καθώς οι UV ακτίνες του ηλίου δεν επαρκούν για να σκοτώσουν όλους τους παθογόνους οργανισμούς, αλλά είναι μια μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης όταν δεν υπάρχει η εναλλακτική του βρασμού, και με τη προϋπόθεση πως ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, δηλαδή υπάρχει λιακάδα και όχι βροχή ή συννεφιά. Το νερό τοποθετείται σε πλαστικά διάφανα σκεύη κατάλληλα για τρόφιμα (όχι γυάλινα, δεν κάνουν για αυτή τη περίπτωση) και αφήνεται στον ήλιο για μια ημέρα. Οι ηλιακές ακτίνες βοηθούν στην εξόντωση αρκετών παθογόνων οργανισμών και κάνουν το νερό πιο ασφαλές προς πόση σε σχέση με την αρχική του κατάσταση.

Φίλτρο νερού

Μία από τις καλύτερες μεθόδους καθαρισμού του νερού είναι τα οικιακά φίλτρα νερού. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αυτά, κάποια συνδέονται απευθείας στη βρύση ενώ άλλα όχι, άλλα χρησιμοποιούν χημικές ουσίες και άλλα μια σειρά φυσικών στοιχείων για τον καθαρισμό του νερού. Τα στοιχεία αυτά συνήθως είναι βρύα, ξυλάνθρακας, πετρώματα. Είναι ένας αρκετά υγιεινός και απόλυτα ασφαλής τρόπος καθαρισμού του νερού, με μόνο μειονέκτημα την ελαφριά αλλοίωση της γεύσης του, καθώς αποκτά μια «γήινη» επίγευση.

Χημικά / ταμπλέτες

Μία εναλλακτική μέθοδος, αντί για φίλτρα νερού, είναι η χρήση χημικών σε μορφή ταμπλέτας που βρίσκει κανείς στο εμπόριο. Τοποθετούνται μέσα  στο νερό που θέλουμε να καθαρίσουμε, και χρειάζονται μερικές ώρες για να κάνουν τα μαγικά τους. Είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος, αλλά όχι προσβάσιμη σε όλους και θέλει και προσοχή στο χρόνο λήξης ζωής των ταμπλετών αυτών.

Για κάθε διαφορετική περίσταση λοιπόν που απαιτείται ο καθαρισμός νερού για να γίνει ασφαλές προς κατανάλωση, υπάρχουν μέθοδοι που μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες, ανάλογα με την συνθήκη.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top