Τα 5 δημοφιλέστερα φυσικά ελιξίρια υγείας

natural-remedies-sore-throat-1.jpg

Ας δούμε τα 5 δημοφιλέστερα βότανα και ελιξίρια υγείας, όλα όσα μας υπόσχονται, σε ποιες παθήσεις πιστεύουν οι επιστήμονες ότι ίσως μπορούν να βοηθήσουν και τι πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες

Είναι εύκολο να καταλάβουμε τη θεραπευτική δράση των βοτάνων αν σκεφτούμε πόσα φάρμακα προέρχονται από αυτά. Σε αυτή την έκδοση ξεχωρίσαμε τα δημοφιλέστερα “ελιξίρια”, για τα οποία όλο και περισσότερο γίνεται λόγος τα τελευταία χρόνια (γκίνγκο μπιλόμπα, εχινάκεια, αλόη, τζίνσενγκ, γλυκόριζα αλλά και βασιλικός πολτός). Τα περισσότερα ανήκουν στην κατηγορία των προσαρμοστικών φυτών, δηλαδή βοηθούν τον οργανισμό μας να αντεπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις, όπως λ.χ. περίοδοι κούρασης και στρες. Θα πρέπει να έχετε βέβαια υπόψη σας ότι τα “ελιξίρια” αυτά δεν αποτελούν πανάκεια και πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με μέτρο.

Τι να ξέρετε πριν τα χρησιμοποιήσετε:

* Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης στις συσκευασίες.

* Μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Για να σας βοηθήσει κάποιο βότανο ή ο βασιλικός πολτός πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα.

* Πριν πάρετε κάποιο σκεύασμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, κυρίως αν λαμβάνετε φάρμακα ή αν υποφέρετε από κάποια πάθηση.

* Αν αγοράζετε ολόκληρο βότανο, θα πρέπει να είναι πολύ καλά αποξηραμένο και να το φυλάγετε μακριά από την υγρασία.

* Μη διστάζετε να συμβουλεύεστε το φαρμακοποιό σας για τη χρήση των σκευασμάτων.

* Όταν επιλέγετε συσκευασμένα βότανα, προτιμήστε γνωστές παρασκευάστριες εταιρείες.

ΓΛΩΣΣΑΡΙ:

Αφέψημα: Το φτιάχνουμε αν αφήσουμε το βότανο ή τη σκόνη του να σιγοβράσει με το νερό για μερικά λεπτά (περίπου πέντε με δέκα λεπτά).

Έγχυμα: Κατά τη διαδικασία παραγωγής ενός αφεψήματος, δεν βράζετε το βότανο, απλώς το προσθέτετε σε νερό που έχει ήδη βράσει, όπως φτιάχνετε λ.χ. το τσάι.

Κάψουλες: Έχουν πλαστική μεμβράνη, που μέσα περιέχει το βότανο ή μέρος του φυτού σε σκόνη.

Σιρόπι: Για να παραχθεί, διαλύονται μέσα σε υγρό αλκοολούχο διάλυμα τα βότανα ή οι δραστικές ουσίες.

Αλοιφές: Χρησιμοποιούνται για εξωτερική χρήση, κυρίως για δερματικά προβλήματα, κιρσούς, εγκαύματα κτλ.

Βάμμα: Προορίζεται συνήθως για εξωτερική χρήση, όπως και οι αλοιφές. Είναι διάλυμα σε οινόπνευμα ή νερό.

 

1 Γκίνγκο μπιλόμπα για τη μνήμη

 χώρα προέλευσης: Κίνα

Προέρχεται από το παλαιότερο ίσως δέντρο στον κόσμο, που φύεται κυρίως στην Κίνα, και ο καρπός του μοιάζει πολύ με το βερίκοκο. Φθάνει έως τα 40 μέτρα ύψος, και μπορεί να ζήσει μέχρι 1.000 χρόνια. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες διεθνώς για το γκίνγκο μπιλόμπα, οι οποίες δείχνουν ότι ίσως βοηθάει σε πολλά προβλήματα υγείας. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος (εκεί οφείλεται κυρίως η θεραπευτική του δράση), εμποδίζει τις θρομβώσεις και έχει αγγειοδιασταλτική δράση. Έχει βρεθεί ότι παρεμβαίνει στη διαβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Πού μπορεί να βοηθήσει:

Αν έχετε προβλήματα πίεσης ή παγώνουν εύκολα τα άκρα σας, ίσως μπορεί να σας βοηθήσει. Το γκίνγκο περιέχεται μάλιστα και σε φάρμακο, που χορηγείται σε ασθενείς με προβλήματα κυκλοφορικού. *Μπορεί ακόμη να φανεί χρήσιμο σε περιόδους εξετάσεων, αν ξεχνάτε εύκολα και θέλετε να τονώσετε τη μνήμη σας ή αν κάνετε έντονη πνευματική εργασία, αφού θεωρείται ότι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. *Θεωρείται επίσης ότι βοηθάει στον έλεγχο του διαβήτη. *Μπορεί ακόμη να μειώσει τις εμβοές (βουητό) των αυτιών. *Στη Γαλλία και τη Γερμανία χρησιμοποιείται ευρέως σε περιπτώσεις εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.* Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ίσως μπορεί να δράσει προληπτικά στις παθήσεις της καρδιάς και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανικανότητα. *Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά (αλοιφή ή βάμμα), καταπολεμά τους κιρσούς και βοηθάει στην αντιμετώπιση της φλεβίτιδας. *Ως αφέψημα, βοηθάει στη βελτίωση του άσθματος και του βήχα.* Τελευταία, οι επιστήμονες μελετούν το κατά πόσο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μετά από μεταμόσχευση, για να “κρατήσει” ο οργανισμός το μόσχευμα. *Ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και θεωρείται ότι μπορεί, εξαιτίας αυτής της ιδιότητάς του, να προλάβει το εγκεφαλικό. *Ίσως βελτιώνει την όραση και την ακοή. *Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. *Κάποιες τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι περιορίζει το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, που είναι βλαβερές για τον οργανισμό.

Σε τι μορφή κυκλοφορεί

Κυκλοφορεί σε κάψουλες, μέχρι 300 mg η κάθε μία, σε σιρόπι και σε αποξηραμένα φύλλα, με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα. Θα το βρείτε ακόμη σε σκόνη που διαλύεται στο νερό. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από ένα φαρμακείο εναλλακτικής ιατρικής να σας φτιάξουν αλοιφή από γκίνγκο, ειδική για τους κιρσούς.

Πόσο πρέπει να πάρετε

Μία με δύο κάψουλες των 300 mg την ημέρα ή ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού, αν λαμβάνετε το γκίνγκο σε υγρή μορφή. Μπορείτε να λαμβάνετε γκίνγκο μπιλόμπα για δύο τρεις μήνες συνέχεια και έπειτα να σταματάτε για ένα μήνα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Αποφύγετε το γκίνγκο αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζετε, καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί οι επιπτώσεις του στο έμβρυο ή το μωρό. Αν λαμβάνετε φάρμακα για την υπέρταση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς επιτείνει τη δράση τους και μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες. Σε γενικές γραμμές το γκίνγκο θεωρείται ασφαλές, αλλά σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή δερματικά προβλήματα.

 

2 Τζίνσενγκ για τόνωση

Προέλευση:  Άπω Ανατολή

Είναι ίσως από τα πιο δημοφιλή θεραπευτικά βότανα. Ευδοκιμεί στα δάση των βουνών της Άπω Ανατολής. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τζίνσενγκ. Περισσότερο χρησιμοποιείται το σιβηρικό και το κορεάτικό. Πιο αποτελεσματικό θεωρείται το κορεάτικο. Για την παρασκευή των σκευασμάτων με τζίνσενγκ ή του αφεψήματος χρησιμοποιείται η ρίζα του φυτού. Είναι ένα πολύ καλό τονωτικό του οργανισμού. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνει τις επιδόσεις των αθλητών.

Πού βοηθάει

Χρησιμοποιείται κυρίως για τη γενική τόνωση του οργανισμού. Μπορείτε να το δοκιμάσετε σε περιόδους έντονου στρες, αν βρίσκεστε στα πρόθυρα υπερκόπωσης ή απλά νιώθετε εξαντλημένοι. *Μπορεί να περιορίσει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης. *Βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του πονοκεφάλου. *Θεωρείται ότι ελέγχει την απελευθέρωση της αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια και σ’ αυτά οφείλεται η δράση του κατά του στρες. *Παρεμβαίνει στην έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας, κι εκεί οφείλεται η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Μάλιστα, το εκπληκτικό είναι ότι η δράση του αυτή παρατηρείται μόνο στους διαβητικούς, και δεν επηρεάζει την έκκριση της ινσουλίνης σε ένα υγιές άτομο! Αν πάντως υποφέρετε από διαβήτη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την λήψη του.

Σε τι μορφή κυκλοφορεί

Κυκλοφορεί κυρίως σε κάψουλες, σιρόπια και σε αμπούλες. Περιέχεται ακόμη και σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής. Προτιμήστε τις κάψουλες ή τις αμπούλες, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, υφίστανται μικρότερη επεξεργασία και περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα από τα δραστικά συστατικά του. Θα βρείτε ακόμη σε καταστήματα με βότανα ολόκληρη τη ρίζα του φυτού, που είναι αρκετά ακριβή. Ένα κομμάτι κοστίζει περίπου 7 ευρώ. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να μασήσετε ένα μικρό κομμάτι της ρίζας του φυτού, η οποία είναι όμως λίγο πικρή. Μπορείτε ακόμη να την προσθέσετε στην αγαπημένη σας σαλάτα.

Πόσο πρέπει να πάρετε

Η δοσολογία εξαρτάται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Αν λαμβάνετε το τζίνσενγκ για τόνωση του οργανισμού, μία αμπούλα ή μία κάψουλα την ημέρα είναι ικανοποιητική ποσότητα. Αν λαμβάνετε τζίνσενγκ σε μορφή σιροπιού, μία κουταλιά την ημέρα είναι αρκετή. Καλό είναι να λαμβάνετε το τζίνσενγκ το πρωί που το έχετε μεγαλύτερη ανάγκη.

Τι πρέπει να προσέξετε

Γενικά θεωρείται ασφαλές βότανο, καθώς δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα βλαβερές επιδράσεις του στον οργανισμό. Σε μεγάλες ποσότητες όμως μπορεί να φέρει νευρικότητα και υπερδιέγερση. Αποφύγετε να πάρετε σκευάσματα που περιέχουν τζίνσενγκ το βράδυ ή αργά το απόγευμα, καθώς μπορεί να σας φέρει αϋπνία. Αν είστε νευρικοί ή ευερέθιστοι, μη λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες. Αποφύγετε το τζίνσενγκ αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζετε, καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί οι επιπτώσεις του στο έμβρυο ή το μωρό. Τέλος, μην το συνδυάζετε με διεγερτικά χάπια ή ορμόνες.

Εχινάκεια για το κρυολόγημα

Προέλευση: Βόρεια Αμερική

Την εχινάκεια ή εχινάτσια χρησιμοποιούσαν από πολύ παλιά οι Ινδιάνοι της Αμερικής ως θεραπευτικό φυτό. Μοιάζει πολύ εξωτερικά με τη μαργαρίτα. Έχει φύλλα πορφυρά και το ύψος της φθάνει περίπου τα 50 εκατοστά. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες σχετικά με τη δράση της εχινάκειας στον οργανισμό και έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει τα Τ-λεμφοκύτταρα, που είναι χρήσιμα στο ανοσοποιητικό σύστημα (αποτελούν ουσιαστικά τα κύτταρα της άμυνας του οργανισμού).

Πού βοηθάει

Προστατεύει από μολύνσεις και λοιμώξεις. * Βοηθάει στην καταστολή και την πρόληψη του κρυολογήματος. * Ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. * Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην περίπτωση που έχετε ακμή ή κάποιο άλλο δερματικό πρόβλημα, όπως μολύνσεις του δέρματος, μύκητες, καλόγερους κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και τοπικά, στο σημείο του δέρματος που πάσχει. Θεωρείται αντιαλλεργική και έχει θαυμάσια επουλωτική δράση στις πληγές του δέρματος. * Βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Σε τι μορφή κυκλοφορεί

θα την βρείτε σε κάψουλες, σταγόνες, αναβράζοντα δισκία και σιρόπια. Επίσης, κυκλοφορεί σε φακελάκια, με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, αν προτιμήσετε το αφέψημα, θα χάσετε κάποια από τα ευεργετικά συστατικά της. (Το ίδιο συμβαίνει και με τις σταγόνες, καθώς κατά την επεξεργασία χάνονται πάλι ορισμένα συστατικά της.) Προτιμήστε λοιπόν τις κάψουλες. Αν σας πονάει ο λαιμός σας, χρησιμοποιήστε τη σε υγρή μορφή για να κάνετε γαργάρες. Κυκλοφορεί και σε βάμμα για εξωτερική χρήση (δερματικές παθήσεις.) Μπορείτε ακόμη να τη βρείτε ως σπρέι για το συνάχι.

Πόσο πρέπει να πάρετε

Αν θέλετε να κάνετε αφέψημα, ρίξτε μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη σ’ ένα φλιτζάνι νερό και βράστε το για 5΄. Λαμβάνετε μία κάψουλα δύο με τρεις φορές την ημέρα πριν από το φαγητό ή μία κουταλιά του γλυκού σιρόπι, δύο με τρεις φορές την ημέρα. Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη δοσολογία για τρεις εβδομάδες, να σταματάτε για μία εβδομάδα και έπειτα να συνεχίζετε τον επόμενο μήνα. Αν είστε κρυωμένοι, θα πρέπει να αυξήσετε λίγο τη δοσολογία, δηλαδή πρέπει να λάβετε τουλάχιστον τρεις κάψουλες ή τρία κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Καλό είναι να αρχίσετε τη λήψη της τον Οκτώβριο, ώστε να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για την έλευση του χειμώνα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Σ’ έναν υγιή οργανισμό δεν έχει παρενέργειες όταν λαμβάνεται σε φυσιολογικές δόσεις. Παρόλο που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να επιδεινώσει ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα. Θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη της αν υποφέρετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, λύκο, καθώς και aids κλπ. Μην τη δίνετε σε πολύ μικρά παιδιά. Αποφύγετε την εχινάκεια αν λαμβάνετε αντιβίωση και αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζετε, καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί οι επιπτώσεις της στο έμβρυο ή το μωρό. Μη λαμβάνετε εχινάκεια παραπάνω από οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες.

Μια συνταγή για το κρυολόγημα

Φτιάχνετε ένα μείγμα που να αποτελείται από ένα μέρος εχινάκεια και ένα μέρος γλυκόριζα. Βάλτε σε ένα φλιτζάνι νερό μισό κουταλάκι του γλυκού εχινάκεια και μισό κουταλάκι γλυκόριζα. Το αφήνετε να βράσει για ένα με δύο λεπτά και μετά μπορείτε να το απολαύσετε.

4 Αλόη, για το δέρμα

Προέλευση: Βόρεια Αφρική

Ένα ακόμη “θαυματουργό” φυτό που υπόσχεται αναρίθμητα οφέλη για την υγεία αλλά και την ομορφιά μας. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης και ένα από αυτά φύεται στην Ελλάδα και θεωρείται θεραπευτικό για πολλές παθήσεις. Περιέχει βιταμίνες (κυρίως Α, B, καροτίνη και C) και μέταλλα χρήσιμα για τον οργανισμό (ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο). Επίσης περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία, σάκχαρα αλλά και ενυδατικά στοιχεία. Έχει επουλωτική και αποτοξινωτική δράση (βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες).

Πού βοηθάει

Προάγει την επούλωση των εγκαυμάτων. * Βοηθάει στην επούλωση του δέρματος και στην ανάπλαση των ιστών του. * Σαν αφέψημα, έχει ελαφρά καθαρτική δράση, καθώς καθαρίζει το έντερο, επομένως βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. * Διευκολύνει επίσης την πέψη. *Σε μορφή αλοιφής μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. *Ως αλοιφή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για την αντιμετώπιση των ουλών και των ραγάδων, καθώς προάγει την ανάπλαση των ιστών του δέρματος. * Επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα το pH του στομάχου.

Άλλες χρήσεις: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό της ως εντομοαπωθητικό τους καλοκαιρινούς μήνες (επαλείψτε τα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα, με λοσιόν αλόης). Ακόμη, η αλόη βοηθάει στην απομάκρυνση των κάλων. Για να δείτε αποτελέσματα, επαλείψτε τους δύο με τρεις φορές την ημέρα με το χυμό της.

Σε τι μορφή κυκλοφορεί:

Στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε το χυμό που παράγεται από τα φύλλα της αλόης σε συσκευασίες του ενός ή του μισού λίτρου. Μπορείτε ακόμη να τη βρείτε και σε κάψουλες. Προτιμήστε το χυμό της αλόης από τις άλλες μορφές, καθώς είναι λιγότερο επεξεργασμένος και θα αποκομίσετε περισσότερες από τις ευεργετικές της ιδιότητες. Στα φαρμακεία κυκλοφορούν επίσης πολλές αλοιφές για τα εγκαύματα που περιέχουν αλόη. Χρησιμοποιείται ακόμη σε πολλά καλλυντικά, ενυδατικές κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν κλπ.

Πόσο πρέπει να πάρετε

Μία με δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα ή 1-2 κάψουλες την ημέρα.

Τι να προσέξετε

Σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη σκευασμάτων αλόης από το στόμα αν έχετε κολίτιδα ή ευαισθησία στα έντερα. Αποφύγετε την αλόη αν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζετε, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν έχει επιπτώσεις στο έμβρυο.

5 Γλυκόριζα: Βάλσαμο για το στομάχι

Προέλευση: Ευρώπη, Ασία, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία

Είναι ένας αυτοφυής θάμνος που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδος και ιδιαίτερα τον συναντάμε στη Μακεδονία. To ύψος του φθάνει περίπου το ένα μέτρο. Οι καρποί του είναι γαλάζιοι. Διαθέτει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως η ρίζα του φυτού, σε σκόνη.

Πού βοηθάει

* Μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πεπτικά έλκη και στην κολίτιδα. Είναι “βάλσαμο” για τους κολικούς και τους πόνους στα έντερα. * Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, μπορεί να σας βοηθήσει. * Μπορείτε ακόμη να τη δοκιμάσετε σε περίπτωση που υποφέρετε από ρευματικά ή αρθριτικά. * Είναι διουρητική. * Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα σε άτομα που έχουν μεγάλη κατακράτηση υγρών εξαιτίας διαταραχών στη λειτουργία των επινεφριδίων. * Τέλος, μπορεί να μαλακώσει το βήχα, να απαλύνει τους πόνους στο στήθος και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Σε τι μορφή κυκλοφορεί

Κυκλοφορεί σε σταγόνες και σε κάψουλες. Μπορείτε επίσης να βρείτε σε καταστήματα με βότανα ολόκληρο το φυτό ή σε μορφή σκόνης, για να παρασκευάσετε κάποιο αφέψημα. Από τη ρίζα του φυτού παρασκευάζονται επίσης παστίλιες για το λαιμό.

Πόσο πρέπει να πάρετε

Αν τη λαμβάνετε σε φαρμακευτικές κάψουλες, δύο με τρεις την ημέρα είναι αρκετές για να αποκομίσετε τα θεραπευτικά της οφέλη.

Τι πρέπει να προσέξετε

Δεν έχει ιδιαίτερες παρενέργειες σε φυσιολογική δοσολογία. Πρέπει να αποφεύγετε τη γλυκόριζα αν υποφέρετε από υπέρταση ή τάση για υπέρταση, καθώς έχει την ιδιότητα να ανεβάζει την πίεση. Πρέπει ακόμη να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν λαμβάνετε φάρμακα για το στομάχι ή την πίεση, ώστε να μην υπάρχει συνέργια. Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει και κράμπες σε ορισμένα άτομα.

βότανα, ελιξίρια-υγειας, Αλόη, Τζίνσενγκ, ενινάκεια, γλυκόριζα, στομάχι, τόνωση, δέρμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

 

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top