5 σούπερ θρεπτικά ελληνικά πιάτα

pappoutsakia-syntagi.jpg

Γιατί και στην διατροφή πρέπει να επιμένουμε Ελληνικά! ΑΝακαλύψτε 5 σούπερ θρεπτικά ελληνικά πιάτα

  1. Παπουτσάκια

Η μελιτζάνα που αποτελεί συστατικό του συγκεκριμένου πιάτου, είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα οστά, ενώ το κάλιο σύμφωνα με έρευνες μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Ο σίδηρος βοηθάει στην αποκατάσταση της ενέργειας, αλλά και τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Τα παπουτσάκια είναι, επίσης, πλούσια σε νάτριο, που είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και σε βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη για την όραση. Ακόμη, το πιάτο αυτό είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση του οργανισμού. Τέλος, η βιταμίνη B6 που περιέχουν τα παπουτσάκια (και πάλι λόγω της μελιτζάνας), βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των πρωτεϊνών του κιμά. Για να τα κάνετε ακόμη πιο θρεπτικά προσθέστε γιαούρτι με λίγα λιπαρά πάνω στα παπουτσάκια και μην το παρακάνετε με τη μπεσαμέλ και το τυρί.

  1. Φασολάδα

Η φασολάδα αποτελεί, όχι μόνο ένα από τα πιο γνωστά, αλλά και από τα πιο θρεπτικά ελληνικά πιάτα. Περιέχει ισορροπημένη ποσότητα λίπους, υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε αμινοξέα, κάλιο, ασβέστιο, β-καροτένιο και βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι χρήσιμη σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Ακόμη τα φασόλια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μια μερίδα φασολάδας καλύπτει την ημερήσια ανάγκη σας σε φυτικές ίνες. Οι διαιτολόγοι συχνά συνιστούν να βράζουμε με τη φλούδα τους τα λαχανικά που βάζουμε στη φασολάδα ώστε να κερδίζουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

  1. Μουσακάς

Δεν είναι λίγα τα θρεπτικά συστατικά που κερδίζετε από τον βασιλιά της ελληνικής κουζίνας: β-καροτένια από τα κολοκυθάκια, βιταμίνη Α από τις πατάτες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, σίδηρο από το μοσχαρίσιο κιμά και βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο. Φτιάξτε ωστόσο το μουσακά με μια πιο υγιεινή μπεσαμέλ με ελαιόλαδο και αλεύρι, αντί για βούτυρο.

  1. Ντολμαδάκια

Τα αμπελόφυλλα με τα οποία φτιάχνονται τα ντολμαδάκια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χρήσιμες αν ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος, ενώ το ρύζι που περιέχουν είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ο συνδυασμός του ρυζιού με αμπελόφυλλα καθιστά τα ντολμαδάκια ακόμη πιο θρεπτικά, καθώς οι φυτικές ίνες των αμπελόφυλλων διευκολύνουν την πέψη των υδατανθράκων που περιέχει το ρύζι. Ακόμη οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα και τη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα από κονσέρβα, μη βάλετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό (είναι ήδη αλμυρά).

  1. Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Την επόμενη φορά που θα βρεθεί μπροστά σας αυτό το πιάτο, θυμηθείτε ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα απολαυστικό φαγητό, αλλά και για μια υγιεινή επιλογή. Γενικά τα ψάρια με λευκό δέρμα, όπως ο μπακαλιάρος, αποτελούν μία πολύ υγιεινή και φτωχή σε θερμίδες επιλογή για τη διατροφή μας. Ο μπακαλιάρος συγκεκριμένα είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, «καλά» λιπαρά και βιταμίνη Β2. Από την άλλη, το σκόρδο που περιέχεται στη σκορδαλιά, μειώνει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα του μπακαλιάρου, έχουν και αυτά πολλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας. Σύμφωνα με μελέτες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, προστατεύουν τις αρτηρίες, περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών, ενώ διαθέτουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Διαβάστε ακόμη:

6 φαγητά που ποτέ δεν παραγγέλνει ένας σεφ σε εστιατόριο

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top