Η ζέστη, το καλοκαίρι και τα μάτια σας!

eye-care.jpg

Τι πρέπει να προσέξετε τώρα το καλοκαίρι σε σχέση με τα μάτια σας λόγω ζέστης; Ποια οφθαλμικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν; Μυστικά για τις ζεστές μέρες για τα μάτια σας μόνο!

Αποφύγετε τη ξηροφθαλμία

Η ζέστη στεγνώνει τα μάτια και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση σε όσους υποφέρουν από ξηροφθαλμία. Για την ξηροφθαλμία υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα γυαλιά με πλαϊνές προστατευτικές μεμβράνες για να προστατεύουν τα μάτια. Ειδικά τις μέρες που έχει και αέρα θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Τα γυαλιά αυτά δεν επιτρέπουν την είσοδο του αέρα και της σκόνης από το πλάι, συγκρατώντας τη φυσική υγρασία των ματιών.

Προσοχή στις βουτιές

Εάν δεν έχετε κολυμπήσει μέσα σε λίγους μήνες, η πρώτη βουτιά στην πισίνα μπορεί να γίνει  ενοχλητικά για τα μάτια σας. Το χλώριο, το οποίο υπάρχει για να σας προστατεύει από την έκθεση σε μικρόβια, είναι πιθανό να βλάψει τα μάτια σας. Η απλούστερη λύση για την προστασία σας είναι να φοράτε γυαλιά θαλάσσης κάθε φορά που πηγαίνετε να κολυμπήσετε σε μια πισίνα. Αυτό ισχύει επίσης για κολύμπι στον θάλασσα καθώς περιέχει μπορεί να ρύπους που μπορεί να βλάψουν τα μάτια σας.

Οι ιατρικές μελέτες: Μια μελέτη του 2008 αποκάλυψε ότι η συχνή έκθεση στο χλώριο επηρεάζει αρνητικά την ακεραιότητα του επιθηλίου του κερατοειδούς. Το επιθήλιο παρέχει ένα στρώμα προστασίας στον κερατοειδή σας από τα ερεθιστικά και παθογόνα στοιχεία που έρχονται σε επαφή με τα μάτια σας. Εάν η προστασία αυτή χαλαρώσει, έχετε αυξημένη πιθανότητα διάβρωσης του κερατοειδούς ή άλλων οφθαλμικών τραυματισμών

Αν φοράτε γυαλιά

Τις μέρες που έχει πολύ ζέστη λόγω του ιδρώτα είναι πιθανό να εκδηλωθείαλλεργική αντίδραση στα σημεία επαφής του σκελετού – δέρματος. Η αλλεργία αυτή οφείλεται τις περισσότερες φορές στο νικέλιο (στοιχείο του υλικού των σκελετών). Η επιλογή σκελετών χωρίς νικέλιο μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα αυτό. Σε περίπτωση που η αλλεργία παρουσιάζεται και σε άλλα υλικά, συστήνεται η χρήση των ειδικών αυτοκόλλητων patches για τις περιοχές επαφής του σκελετού με το δέρμα. Ακόμη, θα πρέπει να προσέξετε ώστε ο σκελετός να μην κολλάει πάνω στο δέρμα σας και να είναι άνετος. Όσον αφορά το κόστος τους, κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Αν ιδρώνετε, πολύ καλή λύση είναι ο σκελετός από τιτάνιο, ο οποίος έχει και το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ελαφρύς συγκριτικά με τους άλλους μεταλλικούς σκελετούς, δεν “πρασινίζει” από τον ιδρώτα και σπάει πιο δύσκολα. Τέλος, και οι κοκάλινοι σκελετοί περιορίζουν το ενδεχόμενο αλλεργικής αντίδρασης στο δέρμα σας.

Μυστικά για την παραλία

Η χρήση των γυαλιών ηλίου μέσα στη θάλασσα (ή και την πισίνα) μπορεί να καταστρέψει τόσο τους φακούς όσο και το σκελετό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί, αν όπως είμαστε βρεγμένοι μετά το μπάνιο, φορέσουμε τα γυαλιά μας. Ο λιγότερο ευπαθής είναι ο σκελετός από τιτάνιο, οπότε καλό είναι να τον προτιμήσετε σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε την επαφή με το αλμυρό νερό. Σε περίπτωση που τα γυαλιά σας βραχούν από θαλασσινό νερό, καθαρίστε τα με ένα νωπό πανί για να απομακρύνετε το αλάτι και έπειτα σκουπίστε τα καλά.

Φορέστε καπέλο!

Ακόμη και αν φοράτε γυαλιά ηλίου κάθε φορά που βγαίνετε έξω, δεν προσφέρετε πλήρη προστασία από τη UVR ακτινοβολία  στα μάτια και στα βλέφαρα σας. Τα γυαλιά ηλίου έχουν συνήθως κενά κατά μήκος των πλευρών από όπου επιτρέπουν την έκθεση στις UVR. Φοράτε, λοιπόν, όχι μόνο τα γυαλιά ηλίου σας, αλλά ελαχιστοποιήστε και τον κίνδυνο για τα μάτια σας φορώντας καπέλο με γείσο πλάτους τουλάχιστον 3 ίντσες. Η συνεπής χρήση καπέλων και γυαλιών ηλίου μειώνει σημαντικά την έκθεση στις UVR.

Οι ιατρικές μελέτες: Το καρκίνωμα βασικών κυττάρων (BCC) είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος που συνήθως επηρεάζει τα βλέφαρα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος”. Αν και συνήθως εμφανίζεται στην περιοχή των κάτω βλεφάρων, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στις γωνίες του οφθαλμού ή κάτω από τα φρύδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτα

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top