Γιατί αποτυγχάνει το μπάι πας;

py-pass.jpg

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκαλύπτει για ποιο λόγο αποτυγχάνει σε πολλούς ασθενείς η συγκεκριμένη εγχείρηση. Διαβάστε τον…

Το μπάι πας γίνεται για να αποκατασταθεί η ροή του αίματος που εμποδίζεται από τη στένωση ή απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας της καρδιάς. Κάποιες φορές όμως η επέμβαση αυτή δεν είναι επιτυχής.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στο έντυπο «Science Translational Medicine», ότι ένας μηχανισμός με τον οποίο προκαλείται πάχυνση στα τοιχώματα των φλεβών που χρησιμοποιούνται για το μπάι πας, είναι ο λόγος που συχνά αποτυγχάνει η εν λόγω επέμβαση. Εξαιτίας αυτής της πάχυνσης συχνά παρεμποδίζεται η ροή του αίματος, και έτσι ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε νέο μπάι πας.

Η φλέβα που χρησιμοποιείται συνήθως στο μπάι πας είναι η σαφηνής φλέβα που εκτείνεται κατά μήκος του ποδιού. Οι γιατροί επιλέγουν τη συγκεκριμένη επειδή είναι μεγάλη σε μέγεθός της, ενώ είναι εύκολο να αφαιρεθεί ένα μέρος της για να χρησιμοποιηθεί στην στεφανιαία αρτηρία. Στη συνέχει η φλέβα αναδιαμορφώνεται για να γίνει πιο «αρτηριακή», καθώς οι φλέβες έχουν πιο λεπτά τοιχώματα απ ό,τι οι αρτηρίες και έτσι φυσιολογικά αντέχουν μικρότερες πιέσεις του αίματος. Ωστόσο, κάτι μπορεί να πάει λάθος στην αναδιαμόρφωση, με συνέπεια το τοίχωμα της φλέβας να γίνει πολύ παχύ και έτσι να παρεμποδιστεί εκ νέου η ροή του αίματος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε μπάι πας. Εξετάζοντας τις μεταμοσχευμένες φλέβες τους, παρατήρησαν ότι υπεύθυνη για την πάχυνση των φλεβών είναι μία διαδικασία που λέγεται ενδοθηλιομεσεγχυματική μετάβαση.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ανθρώπινες φλέβες από αποτυχημένα μπάι πας, διαπιστώνοντας πως υπήρχαν και σε αυτές σημάδια αυτής της διαδικασίας. «Τώρα που καταλαβαίνουμε τον μηχανισμό που προκαλεί τη στένωση, μπορούμε να βρούμε θεραπευτικές στρατηγικές για να την καταπολεμήσουμε», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια πιθανή θεραπευτική επιλογή είναι η χορήγηση του φαρμάκου λοσαρτάνη, που χορηγείται για τη θεραπεία της υπέρτασης. Απαιτούνται όμως περαιτέρω μελέτες στο εργαστήριο προτού εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top