Απώλεια βάρους: οι βιταμίνες που βοηθούν

βιταμίνες-για-αδυνάτισμα.png

Δείτε ποιες βιταμίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα

Οι βιταμίνες δεν είναι απευθείας υπεύθυνες για το αδυνάτισμα, αλλά μπορούν να συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και της γενικής υγείας, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους. Πολλοί είναι ωστόσο οι παράγοντες που φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται η παχυσαρκία, και πολλοί τρόποι αντιμετώπισης έχουν εφαρμοστεί με πολλές πιθανότητες επιτυχίας στο βαθμό όπου το άτομο αλλάζει τελικά τις διατροφικές του συνήθειες. Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικό σχέδιο διατροφής και άσκησης, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια των κιλών.

Μερικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού λίπους. Επίσης, η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών.

Βιταμίνες B όπως η Β6, Β12, το φολικό οξύ και άλλες. Αυτές οι βιταμίνες συμμετέχουν στη μετατροπή τροφίμων σε ενέργεια και στην κανονική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

To ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο ίσως μειωθούν κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά επίσης μπορεί να συμβάλει στον μεταβολισμό. Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι όσοι προσπαθούν να αδυνατίσουν, παρουσιάζουν έλλειψη σ’ αυτό το τρίδυμο των σημαντικών μετάλλων. Το μαγνήσιο είναι αναγκαίο για κάθε σημαντική βιολογική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού της καρδιάς και η οριακή έλλειψή του, μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχομένως θανάσιμες καρδιακές ανωμαλίες. Ο σίδηρος, είναι ακόμη ένα σύνηθες θύμα, της χαμηλής σε θερμίδες δίαιτας.

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή που προκύπτει από την έλλειψη σιδήρου, είναι η αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δύσπνοια, αδυναμία, «φτερούγισμα» στην καρδιά και κόπωση. Επειδή, οι περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, είναι πλούσιες και σε λιπαρά, το ασβέστιο υπάρχει επίσης, σε μικρά αποθέματα στα άτομα, τα οποία προσπαθούν ν’ απαλλαγούν από τα περιττά κιλά. Το ασβέστιο όμως είναι σημαντικό για υγιή οστά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το πικολινικό οξύ (μια συμπληρωματική μορφή χρωμίου) μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη δημιουργία μυών χωρίς λίπος και να μειώσει το λίπος σε άτομα που γυμνάζονται. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 59 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα στο Baton Rouge, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν 200 μικρογραμμάρια πικολινικού οξέος ημερησίως, αποκτούσαν τουλάχιστον διπλάσιο μυϊκό ιστό, από εκείνους που δεν λάμβαναν συμπληρώματα. «Τέτοια οφέλη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες μειώσεις στο σωματικό λίπος», τόνισαν οι ερευνητές, «αφού ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος, ακόμη κι όταν το σώμα είναι σε ανάπαυση.

Η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία του δέρματος. Επίσης, η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου, το οποίο είναι σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας. Οι βιταμίνες C και Ε προστατεύουν το ανοσοποιητικό

Σαν να μην έφταναν οι κίνδυνοι που κρύβει η παχυσαρκία, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, κάποιοι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι τα παχύσαρκα άτομα που κάνουν δίαιτα έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό, ίσως λόγω των ελλείψεων συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών, κυρίως των αντιοξειδωτικών (ανάμεσά τους οι βιταμίνες C και Ε). Αυτές οι ελλείψεις είναι, έστω εν μέρει, υπεύθυνες για την πεσμένη άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος που παρουσιάζουν τα παχύσαρκα άτομα, αφήνοντάς τα έτσι, πιο επιρρεπή στον καρκίνο και σε μεταδοτικές ασθένειες, λένε οι ερευνητές. Τα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε, είναι σημαντικά γιατί προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες.

Τέλος ο ψευδάργυρος, ένα μέταλλο το οποίο βρίσκεται στο σιτάρι, τα θαλασσινά και τα δημητριακά, συχνά παραλείπεται, όταν η κατανάλωση θερμίδων πέφτει κάτω από τις 1200. Αν ακολουθείτε μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες, να ξέρετε ότι η έλλειψη ψευδαργύρου όχι μόνο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα, ξηρά μαλλιά ακόμη και σε τριχόπτωση.

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι η βέλτιστη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και ότι δεν υπάρχει μαγική βιταμίνη για το αδυνάτισμα. Είναι σημαντικό να συμπληρώνετε τη διατροφή σας με βάση τις ανάγκες σας και να συνδυάζετε αυτές τις θρεπτικές ουσίες με μια υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα. Συμβουλευτείτε πάντα έναν ειδικό στη διατροφή ή γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε χρήση σκευάσματος.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top