Περιττά κιλά; δεν φταίει η διατροφή σας!

Yes-You-Can-Manipulate-Your-Metabolism-To-Lose-Weight.-Heres-How-1200x800.jpg

Τι φταίει και παχαίνουμε; Όχι οι θερμίδες λένε κάποιοι επιστήμονες…

Η έλλειψη άσκησης και όχι η διατροφή ευθύνεται για την επιδημία παχυσαρκίας, προειδοποιούν οι ειδικοί από τις ΗΠΑ. Διαβάστε τι άλλο αποκαλύπτει η μελέτη, δημοσιεύεται στο American Journal of Medicine.

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που έγινε στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα δραστηριότητας έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια με αποτέλεσμα ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) να έχει αυξηθεί, ενώ η πρόσληψη θερμίδων να παραμένει η ίδια.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μείωση της άσκησης και του ελεύθερου χρόνου, ιδίως μεταξύ των νέων γυναικών, μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν, λοιπόν, τους ενήλικες να κάνουν 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως π.χ. γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία ή κηπουρική κάθε εβδομάδα.

Όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου δύο στους τρεις ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτυγχάνουν να επιτύχουν τις κατευθυντήριες αυτές γραμμές.

Οι λιγότερες χειρωνακτικές εργασίες, η αυξημένη χρήση του αυτοκίνητου και η τεχνολογία οικιακής ψυχαγωγίας, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να αφιερώνουν σήμερα πολύ λιγότερο χρόνο στη άσκηση από ό,τι οι γονείς ή οι παππούδες τους.

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, τα δύο τρίτα των ανδρών και σχεδόν έξι στις 10 γυναίκες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Στη Δυτική Ευρώπη η Ισλανδία και η Μάλτα έχουν τους υψηλότερους αριθμούς των παχύσαρκων ή υπέρβαρων ανθρώπων.

Μετά από την ανάλυση των δεδομένων από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των γυναικών στις ΗΠΑ που ανέφεραν μηδενική σωματική δραστηριότητα αυξήθηκε από 19,1% το 1994 στο 51,7 % το 2010. Στους άνδρες, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από 11,4 % σε 43,5 %.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος αυξήθηκε σε όλη την επικράτεια, με την πιο δραματική αύξηση να είναι μεταξύ των νεαρών γυναικών από 18 ως  39.

Ο καθηγητής Uri Ladabaum, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, δήλωσε: «Αυτές οι αλλαγές έχουν συμβεί στο πλαίσιο των σημαντικών αυξήσεων στο ποσοστό των ενηλίκων που ανέφεραν ότι δεν είχαν ελεύθερο χρόνο για φυσική δραστηριότητα, αλλά και στην απουσία σημαντικών αλλαγών όσον αφορά στη μέση ημερήσια θερμιδική πρόσληψη.

“Στο επίπεδο του πληθυσμού, βρήκαμε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του ελεύθερου χρόνου για σωματική δραστηριότητα, αλλά όχι στην καθημερινή θερμιδική πρόσληψη, και αυξήσεις τόσο στον ΔΜΣ και την περίμετρο της μέσης”.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έδειξε ότι στην περίοδο των 20 ετών τα επίπεδα ΔΜΣ είχαν αυξηθεί, ενώ η πρόσληψη θερμίδων παρέμεινε η ίδια.

Η μελέτη, δημοσιεύεται στο American Journal of Medicine.

Ιδέες για περισσότερη άσκηση

  • Ξεκλέψτε λίγο χρόνο να βγείτε μια βόλτα οποιαδήποτε στιγμή το επιτρέπει το πρόγραμμά σας.

  • Αν δεν έχετε χρόνο μέσα στην εβδομάδα βάλτε την άσκηση στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου. Ξυπνήστε το πρωί του Σαββάτου και επιλέξτε π.χ. μια διαδρομή  που σας αρέσει για περπάτημα.

  • Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα περπατήσετε μόνο για 10 λεπτά. Ίσως αυτό να είναι αρκετό για να σας βγάλει από τη ρουτίνα και με λίγη προσπάθεια ίσως τελικά τα 10 λεπτά να γίνουν μισή ώρα.

  • Περπατήστε μετά τη δουλειά αντί να γυρίσετε αμέσως σπίτι. Μετά τα πρώτα βήματα, η κούραση θα φύγει και η συνήθεια αυτή θα σας αναζωογονήσει.

  • Το καλοκαίρι ασκηθείτε νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία δεν είναι ακόμη πολύ υψηλή. Εφοδιαστείτε με νερό και προτιμήστε σκιά ή εσωτερικούς χώρους.

Διαβάστε ακόμη:

Εσείς πόσα κιλά πιστεύετε ότι είστε;

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top