Ημερομηνία λήξης: 7 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε μετά το πέρας της

dan-gold-4_jhDO54BYg-unsplash.jpg

Μπορεί ένα προϊόν να μην μυρίζει άσχημα μετά την ημερομηνία λήξης του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το φάτε.

Καταρχάς, διπλοτσεκάρετε: Πέρασε όντως η ημερομηνία λήξης;

Δεν είναι όλες οι ημερομηνίες που θα δείτε, πάνω σε μια συσκευασία ενός προϊόντος, η ημερομηνία λήξης. Κάποιες από αυτές αναφέρονται στην ημέρα παραγωγής, στην ημέρα συσκευασίας κλπ. Γι’ αυτό, δώστε προσοχή στην ετικέτα, και σιγουρευτείτε ότι βλέπετε την ημερομηνία λήξης και όχι κάποια άλλη ημερομηνία.

Γιατί παίζει ρόλο η ημερομηνία λήξης

Η εμφάνιση και η μυρωδιά μπορούν να είναι παραπλαντητικές καμιά φορά, γι’ αυτό πρέπει να δίνετε προσοχή στην ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Από τα γάλατα, μέχρι τα τυριά-κρέμες και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε σάντουιτς, όπως το ζαμπόν ή η γαλοπούλα, πρέπει να βασίζεστε στην ημερομηνία που σας υποδεικνύει ο κατασκευαστής, εκτός αν έχετε διάθεση να ρισκάρετε να πάθετε τροφική δηλητηρίαση.

Υποκατάστατα αυγών

Μία συσκευασία με αυγά μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο μετά την ημερομηνία λήξης τους, δηλαδή μπορείτε να τα καταναλώσετε κι ας έχουν λήξει πριν λίγες ημέρες, δεν ισχύει το ίδιο όμως για άλλα τρόφιμα και προϊόντα που περιέχουν υποκατάστατα αυγών. Τα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο για 3 με 5 εβδομάδες όταν είναι ολόκληρα, αλλά αν έχουν σπάσει και ανακατευτεί ή μαγειρευτεί με άλλες τροφές, τότε δεν κρατάνε περισσότερο από 10 μέρες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να καταλάβετε αν έχουν λήξει τα 10 παρακάτω τρόφιμα

Μαλακά τυριά

Τα σκληρότερα τυριά, όπως το τσένταρ και το γκούντα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ψυγείο, καθώς είναι πιο δύσκολο για τα βακτήρια να εισέλθουν σε αυτά και να δημιουργήσουν μούχλα. Όταν ανοιχτούν όμως, τα σκληρά τυριά κρατάνε 3-4 εβδομάδες, αλλά ακόμα κι αν έχουν μουχλιάσει σε κάποιο σημείο, μπορείτε να το κόψετε και να φάτε το υπόλοιπο. Παρ’ όλα αυτά, τα πιο μαλακά τυριά όπως η ρικότα, το τυρί κρέμα ή το κατσικίσιο τυρί, είναι πιο ευάλωτα στα βακτήρια και πρέπει να τα ξεφορτώνεστε όταν περάσουν την ημερομηνία λήξης τους ή αν φαίνονται ελαφρώς χαλασμένα. Σαν γενικός κανόνας, ισχύει ότι τα πιο μαλακά τυριά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα σκληρά.

Σάλτσες σε βαζάκι

Μπορεί να σας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι σάλτσες και οι αλοιφές μπορούν να κρατήσουν για πάντα, απλώς επειδή βρίσκονται μέσα σε ένα κλειστό, αεροστεγές βάζο, προστατευμένες από τα βακτήρια. Κι όμως, δεν ισχύει αυτό, καθώς, μόλις ανοίξετε το βαζάκι, θα αρχίσουν να εισέρχονται βακτήρια. Η μουστάρδα, μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα έτος μέσα στο ψυγείο, ενώ άλλες σάλτσες, π.χ. η μαγιονέζα χαλάει μετά από 2 μήνες, η barbeque σως μετά από 4 μήνες, η κέτσαπ μετά από 6 μήνες.

Κιμάς

Ο κιμάς, είτε πρόκειται για μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα ή αρνί, πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 2 ημέρες από την ημέρα αγοράς, σύμφωνα με τον USDA. Επειδή είναι ψιλοκομμένο το κρέας, είναι πιο εύκολο για τα βακτήρια να εισέλθουν και να αναμειχθούν με αυτό, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάθετε τροφική δηλητηρίαση ή κάποια άλλη ασθένεια.

Ψάρι

Το ψάρι είναι επίσης ευάλωτο στα βακτήρια όπως το κρέας και πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε δύο μέρες αφότου το αγοράσατε. Εναλλακτικά, πρέπει να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο και να το βάλετε στην κατάψυξη όπου μπορεί να μείνει για παραπάνω από 3 μήνες.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Ακόμα και τα συσκευασμένα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά που έχουν πλυθεί ήδη μια φορά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να περιέχουν βακτήρια όπως το E. Coli, επομένως, για την ασφάλειά σας, ποτέ μην τα καταναλώνετε μετά την ημερομηνία λήξης.

Photo by Dan Gold on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top