Καούρες: βοηθά η στάση και όχι η τροφή 

zx4m8Bg3OoVmQUfh5MaHpqYNv2A.png

Σκεφτείτε την Νο1 κίνηση που μπορεί να σας απαλλάξει από τις επαναλαμβανόμενες  καούρες…

Αν στην κορυφή της λίστας σας είναι η πρόταση «κόβοντας τα σνακ πριν το φαγητό», ήρθε η στιγμή να το ξανασκεφτείτε.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η τροφή, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι αυτή που ευθύνεται για το πρόβλημα. Σήμερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επανεξέτασαν 100 μελέτες για να διαπιστώσουν τους πραγματικούς «ενόχους». Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν; Τα πιο αποτελεσματικά «γιατροσόφια» για την καταπολέμηση της χρόνιας καούρας (ή γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως ονομάζεται επιστημονικά) είναι: 1. η απώλεια βάρους 2. η ανύψωση του κεφαλιού στο κρεβάτι και 3. ο ύπνος στην αριστερή πλευρά.

Μάλιστα πρόσφατη μελέτη έδειξε πως, αν είστε υπέρβαροι, χάνοντας κατά μέσο όρο 12 κιλά μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα κατά 40%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απώλεια βάρους ανακουφίζει από την πίεση στο στομάχι, περιορίζοντας την έξοδο των οξέων. Επιπλέον, ο ύπνος σε ψηλό μαξιλάρι μειώνει τη συχνότητα των επεισοδίων. Τέλος, όσοι κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά εκδηλώνουν τα μισά επεισόδια παλινδρόμησης, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται στη δεξιά. Κι αυτό γιατί ο ύπνος στην αριστερή πλευρά φαίνεται πως ανακουφίζει ένα κρίσιμο μυ στο πάνω μέρος του στομάχου, επιτρέποντας στα οξέα να φτάσουν στον οισοφάγο. Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις, πολλοί γιατροί προτείνουν ακόμα και σήμερα την απαγόρευση ορισμένων τροφών.

Τι να κάνετε:

Αν έχετε διαπιστώσει πως συγκεκριμένες τροφές σας προκαλούν ή επιδεινώνουν το πρόβλημα, καλό θα ήταν να τις αποφεύγετε. Συνδυάστε τις με τις παραπάνω τεχνικές απώλειας βάρους και ύπνου. Αν δε δείτε αποτελέσματα, απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Υπάρχει πιθανότητα να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top