Άνοια: Ερευνητές αποκαλύπτουν 2 σούπερ τροφές που την προλαμβάνουν

trofes-3.jpg

Οι ερευνητές παρουσιάζουν δύο είδη τροφίμων που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία προλαμβάνοντας την άνοια, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και  καρκίνου.

Σύμφωνα με τους Times, τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το λάχανο, το λάχανο και το μαρούλι θεωρούνται βασική τροφή για τον εγκέφαλο λόγω των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη και το φυλλικό οξύ και η πληθώρα των ευεργετικών φυτικών φλαβονοειδών που περιέχουν.

Είναι επίσης πηγή νιτρικών, ενώσεων που μετατρέπονται από το σώμα μας σε νιτρώδη, τα οποία χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία για να ενισχύσουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους μύες.

Η κατανάλωση μιας ημερήσιας μερίδας φυλλωδών λαχανικών, όπως απέδειξαν διατροφολόγοι από το Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο, επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία, με τα άτομα που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες συνήθως να επιδεικνύουν μνήμη και  ικανότητες ανάκλησης εφάμιλλες με κάποιου που είναι 11 χρόνια νεότερου.

Πέρυσι, μια μεγάλη μελέτη που υποστηρίχθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 70.000 άτομα, έδειξε ότι η ημερήσια κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου έως και 7%.

Η Dr Linia Patel, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, λέει ότι «τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη γενική υγεία και στην υγεία της καρδιάς».

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Έρευνας Διατροφής του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία έδειξαν ότι μια καθημερινή μερίδα φυλλωδών λαχανικών βοήθησε «να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων» σε μια μελέτη, η  οποία πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 3.000 άτομα.

Οι ξηροί καρποί

Μια άλλη «υπερτροφή» που προτείνεται από τους ειδικούς είναι μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Αυτοί θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων και καρκίνου.

Μόλις 20 γραμμάρια (ή μια χούφτα σε μέγεθος φοίνικα) ξηρούς καρπούς την ημέρα μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μια ομάδα ερευνητών από το Imperial College του Λονδίνου και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 30 τοις εκατό, καρκίνου κατά 15 τοις εκατό και πρόωρου θανάτου κατά 22 τοις εκατό.

Ανασκόπηση 29 μελετών από όλο τον κόσμο στις οποίες συμμετείχαν 819.000 άτομα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο στο μισό και από διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε λιπαρά και φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη, καθώς και σε μέταλλα που συνδέονται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Το προφίλ θρεπτικών συστατικών τους ποικίλλει, γι’ αυτό έχετε ένα καλό μείγμα ωμών και ανάλατων ποικιλιών.

Ακόμη, μια μελέτη 47.000 ανδρών διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν το ένα τρίτο του φλιτζανιού ξηρούς καρπούς πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top