Καρκίνος του μαστού: 7 συμπτώματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

angiola-harry-nJv6xnlpNaA-unsplash.jpg

Δεν είναι όλα τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, κάποιο εξόγκωμα. Πολλές φορές ο καρκίνος του μαστού κάνει την εμφάνισή του και με άλλα σημάδια.

Λακκάκια

Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών του καρκίνου του μαστού, που είχαν εμφανίσει ένα μικρό λακκάκι στην άκρη του στήθους τους, που εύκολα το παραβλέπει κανείς. Αυτό είναι μόνο ένα σημάδι όγκου που μπορείτε να παραβλέψετε, πάνω στη βιασύνη σας να ετοιμαστείτε. Γι’ αυτό, πρέπει να έχετε τα μάτια σας 14 για κυριολεκτικά οτιδήποτε μπορεί να παρατηρήσετε στο στήθος σας, ακόμα κι αν είναι ένα μικροσκοπικό και φαινομενικά ασήμαντο λακκάκι.

Δερματική φαγούρα

Το δέρμα σας μπορεί να ερεθιστεί ή να σας δημιουργεί φαγούρα για πάρα πολλούς λόγους, από ένα σουτιέν που δεν σας κάθεται καλά, μέχρι τη ζέστη, και άλλους δερματικούς λόγους. Πιο σπάνια, ο ερεθισμός και η φαγούρα του δέρματος μπορούν να αποτελούν συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Όταν το στήθος σας παρουσιάζει κάποιες ανεξήγητες κοκκινίλες, πρήξιμο, ερεθισμό ή φαγούρα που κρατάει περιέργως για πολύ καιρό, καλύτερα να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Φακίδες

Τα σκούρα σημάδια ή οι ασυνήθιστες φακίδες που κάνουν την εμφάνισή τους στο στήθος σας, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ενός πιο σπάνιου και επιθετικού καρκίνου του μαστού, ο οποίος ονομάζεται φλεγμονώδης καρκίνος μαστού. Επομένως οπωσδήποτε να καλέσετε τον δερματολόγο σας, αν παρουσιάσετε κάτι αντίστοιχο, αν και, είναι τόσο σπάνιος που δεν χρειάζεται να σας πιάσει αμέσως πανικός.

Κόκκινα σημάδια ή μελανιές

Άλλα σημάδια του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, περιλαμβάνουν τα κόκκινα στίγματα ή οι μελανιές. Αν αναπτύξετε τέτοιου είδους σημάδια, και δείχνουν να επιμένουν για πολύ καιρό, καλό θα είναι να κλείσετε ένα ραντεβού και να τα ελέγξετε. Επαναλαμβάνουμε όμως, ότι αυτός ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι εξαιρετικά σπάνιος.

Μεταβολές στις θηλές

Οι θηλές σας, σε φυσιολογικά επίπεδα δεν αλλάζουν σχήμα, μέγεθος ούτε χρώμα, εκτός αν είστε έγκυος. Αν παρατηρήσετε όμως αλλαγές στην εμφάνιση των θηλών σας, τότε πρέπει να εξεταστείτε για καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα, η φαγούρα στις θηλές αποτελεί ένα σύμπτωμα, όπως επίσης και η αλλαγή στην υφή τους, αν είναι πιο τραχείς ή σκληρές. Συζητήστε με τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα: 8 ιατρικές παθήσεις που δεν περιμένατε ότι πρέπει να προσέχει ένας άντρας

Οίδημα ή ευαισθησία

Το να παρατηρήσετε κάποιο οίδημα ή να νιώσετε μια υπερευαισθησία στο στήθος σας, δεν είναι σπάνιο για μια γυναίκα, καθώς είναι πολύ πιθανό τα συμπτώματα αυτά να εμφανιστούν κατά τον έμμηνο κύκλο και να αποτελούν σημάδι πρώιμης εγκυμοσύνης. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που πολλές γυναίκες παραβλέπουν αυτά τα συμπτώματα νομίζοντας ότι σημαίνουν εγκυμοσύνη, αλλά τελικά μπορούν να αποτελούν προειδοποιητικές ενδείξεις καρκίνου του μαστού. Αν ο όγκος βρίσκεται σε βάθος και όχι στην επιφάνεια του στήθους, δεν θα μπορείτε να τον νιώσετε στην ψηλάφηση, αλλά αυτό που μπορεί να νιώσετε είναι κάποιο οίδημα.

Μεταβολές στο μέγεθος και στο σχήμα του στήθους

Η αύξηση του σωματικού βάρους, ο έμμηνος κύκλος, η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός μπορούν να επηρεάζουν το μέγεθος και το σχήμα του στήθους σας. Αλλά, αν το στήθος σας αλλάξει μέγεθος ή σχήμα και δεν ανήκετε σε κάποια από τις προαναφερθέντες συνθήκες και καταστάσεις, τότε μπορεί να αποτελεί σημάδι εμφάνισης καρκίνου. Τότε, πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, για να διαπιστώσετε σε τι οφείλεται η μεταβολή αυτή.

Photo by Angiola Harry on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top