Νέες έρευνες: Τελικά, κάνουν καλό τα αυγά;

erol-ahmed-leOh1CzRZVQ-unsplash.jpg

Έχετε απορίες για τη διατροφική αξία των αυγών; Δεν είστε οι μόνοι! Πάμε να αναλύσουμε τι προσφέρουν τα αυγά στον οργανισμό σας και ποιοι παράγοντες τα επηρεάζουν.

Τα αυγά κάνουν καλό, αλλά τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα

Η φήμη και η υπόληψη των αυγών ανεβοκατεβαίνει συνεχώς, τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα, τα αυγά ήταν το πιο σύνηθες πρωινό στα περισσότερα νοικοκυριά. Το 1968 όμως, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συμβούλευσε τους ανθρώπους να μειώσουν την ποσότητα χοληστερόλης που καταναλώνουν ανά ημέρα, στα 300mg, γεγονός που κατέταξε τα αυγά πολύ ψηλά στη λίστα με τις τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη.

Εφόσον, ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 186mg χοληστερόλης, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας σύστησε στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν πάνω από τρία αυγά την εβδομάδα.

Κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 80’ τα αυγά θεωρούνταν σχετικά ανθυγιεινή τροφή λόγω κάποιων ερευνών που είχαν δείξει ότι η διατροφική χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες.

Κατά το πέρασμα των χρόνων, έρευνες έδειξαν ότι το να καταναλώνει κανείς τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη, δεν αυξάνει αναγκαστικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, σε αντίθεση με άλλα τρανς και κορεσμένα λιπαρά.

Διαβάστε ακόμα: Έξι λόγοι που καθιστούν τα αυγά υγιεινά!

Μια ανάλυση που έγινε το 2020 σε όλες τις μεγάλες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, συμπέρανε ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση της διατροφικής χοληστερόλης με τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε ότι, το να τρώτε ένα αυγό τη μέρα δεν είναι βλαβερό για τον οργανισμό σας, ενώ μπορείτε να τρώτε μέχρι και δύο τη μέρα, αν ακολουθείτε γενικά μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, και δεν έχετε υψηλή χοληστερόλη.

Νέες έρευνες

Γενικώς, οι πιο πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα της κατανάλωσης των αυγών, τείνουν προς την εξιλέωση της φήμης του αυγού ως τροφή που ανεβάζει τη χοληστερίνη, και υποστηρίζουν ότι το αυγό είναι μια νόστιμη, φθηνή και εξαιρετικά θρεπτική τροφή.

Σε βάθος χρόνου

Τι συμβαίνει όμως σε βάθος χρόνου όταν καταναλώνει κανείς κάθε μέρα αυγά;

Μια έρευνα του 2018 στο American Journal of Clinical Nutrition, συνέκρινε ανθρώπους που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε αυγά και άλλους που δεν κατανάλωσαν συχνά αυγά, που παράλληλα έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που η διατροφή τους ήταν πλούσια σε αυγά, δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στο επίπεδο λιπιδίων στο αίμα, ούτε φλεγμονή, αλλά ούτε έχασαν περισσότερα κιλά σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν αυγά.

Το ίδιο συμπέρασμα βρήκε και σε μία παγκόσμια έρευνα που διενεργήθηκε σε 146.000 ανθρώπους.

Τα οφέλη για την υγεία που δίνουν τα αυγά

Τα αυγά παρέχουν πολλές ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες: πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης, η διατροφική σύνθεση ενός αυγού, επηρεάζεται άμεσα από τη δίαιτα που ακολουθεί η κότα. Αν η κότα καταναλώνει περισσότερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και E και σελήνιο, τότε αυτές οι ουσίες θα περιέχονται και στα αυγά της.

Τα αυγά είναι φθηνά, εύκολα προσβάσιμα και διατηρούνται για πολύ καιρό χωρίς να χαλάνε.

Συμπέρασμα

Αν υπολογίσει κανείς τις πρόσφατες έρευνες που λένε ότι τα αυγά έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα για την υγεία του ανθρώπου, τότε σίγουρα έχουν θετικό πρόσημο, αλλά εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνετε, καθώς και την ίδια σας την υγεία. Καλύτερα να μείνετε στο ένα αυγό την ημέρα, ενώ αν βρίσκεστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες, τότε καλό είναι να ελέγχετε τις ποσότητες χοληστερόλης που καταναλώνετε.

Photo by Erol Ahmed on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top