Κόκκινο πρόσωπο: 8 λόγοι που το κάνουν  να κοκκινίζει

800px-Periorale_Dermatitis.jpg

Αν νιώθετε το πρόσωπό σας συνεχώς κόκκινο ή ροζιασμένο, μπορεί να φταίει κάποια από τις παρακάτω αιτίες.

Τι προκαλεί το κόκκινο πρόσωπο;

Είτε προέρχεται από το αίσθημα της ντροπής ή την γυμναστική, ή τον ήλιο ή το αλκοόλ, όλοι μας έχουμε βιώσει κάποια στιγμή το πρόσωπό μας να κοκκινίζει. Πολλοί άνθρωποι όμως, είναι πιο ευάλωτοι σε αυτό και το κοκκίνισμα στο πρόσωπο κρατάει περισσότερο, ή επανεμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως υπάρχει μια μεγαλύτερη και πιο σοβαρή αιτία που να προκαλεί το κοκκίνισμα του προσώπου, και απαιτείται ραντεβού με τον δερματολόγο σας.

Το κόκκινο πρόσωπο μπορεί να σημαίνει φλεγμονή, ακμή, δερματικές μολύνσεις και πολλές άλλες παθήσεις, όπως οι παρακάτω:

Κοκκίνισμα

Συνήθως, το κοκκίνισμα του προσώπου οφείλεται σε συναισθηματικά αίτια, όπως η ντροπή, η σεξουαλική επιθυμία, ή η αγοραφοβία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι αδένες απελευθερώνουν την ορμόνη της αδρεναλίνης, επηρεάζοντας το νευρικό σας σύστημα. Ως αποτέλεσμα, τα τριχοειδή αγγεία που μεταφέρουν το αίμα προς το δέρμα, μεγαλώνουν και έτσι, αφού το αίμα είναι πιο κοντά στο δέρμα σας, κοκκινίζετε.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το δέρμα μου αλλάζει χρώμα;

Δερματίτιδα εξ’ επαφής

Αυτή είναι μια πιο επίσημη ονομασία της αλλεργίας, του ερεθισμού και της αντίδρασης σε κάτι που ακουμπάει το δέρμα σας. Τα σημάδια μοιάζουν με κοκκινίλες που δημιουργούνται όταν το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με μικροοργανισμούς του περιβάλλοντος ή κάποιου προϊόντος. Όταν βιώσετε κάποια αλλεργική αντίδραση, θα παρατηρήσετε κοκκινίλες, ερεθισμούς, εξογκώματα ή αίσθημα φαγούρας, σύμφωνα με αλλεργιολόγους.

Ροδόχρους νόσος

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τα συμπτώματα της ροδόχρους νόσου περιλαμβάνουν: κόκκινα στίγματα ή σπυράκια, σπασμένα τριχοειδή αγγεία, και ερεθισμό σε μεγάλη έκταση δέρματος. Στην νόσο αυτή, οι αιτίες είναι γενετικές αλλά και περιβαλλοντικές. Ουσιαστικά, τα αιμοφόρα αγγεία υπερ-αντιδρούν, και το δέρμα βρίσκεται σε μια κατάσταση υπερευαισθησίας. Συχνές αιτίες αποτελούν οι: κατανάλωση καυτερών φαγητών, ορμονικές αντιδράσεις ή αλλαγές στην θερμοκρασία και στα συναισθήματα.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Αυτός ο τύπος δερματικού ερεθισμού είναι γνωστός και ως πιτυρίδα και ως επί το πλείστο εμφανίζεται στο κεφάλι, αλλά μπορεί να εμφανιστεί επίσης και στο πρόσωπο. Στην ουσία προκαλείται από μία υπερανάπτυξη ενός ζυμομύκητα που συμβαίνει φυσιολογικά στο σώμα σας. Μπορεί να αποκτήσετε κόκκινο δέρμα στο πρόσωπο, όπως στην περίπτωση της ροδόχρους νόσου. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί γιατί μπορεί να πάθει κανείς πιτυρίδα στο πρόσωπο, εκτός από μια θεωρία που λέει ότι το σώμα μπορεί να γίνει πολύ αντιδραστικό στον ζυμομύκητα, όσο περνούν τα χρόνια. Όπως το σαμπουάν κατά της πιτυρίδας βοηθάει το κεφάλι σας, έτσι και μία καθαριστική κρέμα για το πρόσωπο με αντίστοιχες ιδιότητες, θα είναι αποτελεσματική.

Περιστοματική δερματίτιδα

Αυτός ο τύπος δερματίτιδας προκαλεί κοκκινίλες γύρω από την περιοχή του στόματος και μπορεί να θυμίζει πολλές παρόμοιες παθήσεις, γι’ αυτό χρειάζεται ένα ραντεβού με δερματολόγο για να αναγνωριστεί με ακρίβεια. Οι αιτίες δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά μάλλον οφείλεται σε αλλεργία ή υπερευαισθησία σε στεροειδείς ή κορτιζονούχες κρέμες.

Ατοπική δερματίτιδα

Γνωστή και ως έκζεμα, αυτή η χρόνια δερματική πάθηση είναι πολύ συχνή. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, ατοπική δερματίτιδα περνάει ένας στους δέκα Αμερικανούς. Παρόλο που είναι πιο διαδεδομένη στα παιδιά, μπορεί να επηρεάσει εξίσου και τους ενήλικες. Οφείλεται σε μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και εμφανίζεται στο πρόσωπο και κυρίως γύρω από τα μάτια. Το έκζεμα επίσης έχει και γενετικές αιτίες, οι οποίες μπορούν να πολλαπλασιαστούν από τους ερεθισμούς του περιβάλλοντος, όπως το σαπούνι και η γύρη.

Εμμηνόπαυση

Για τις γυναίκες γύρω από την ηλικία των 50, αναλόγως και με την κληρονομικότητα και την συνολική υγεία του οργανισμού, μια ξαφνική κοκκινίλα στο πρόσωπο μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές λόγω της εμμηνόπαυσης. Οι ίδιες κοκκινίλες μπορούν να εξαπλωθούν και σε ολόκληρο το σώμα.

Ψωρίαση

Όπως και άλλες δερματικές παθήσεις, η ψωρίαση οφείλεται σε κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Με την ψωρίαση, τα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγούν σε φλεγμονή και ταχεία ανάπτυξη δερματικών κυττάρων που οδηγούν σε κόκκινα στίγματα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top