Πώς θα αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

food_poisoning_1200x750-b7bdf6850baff83bdcf7ce9a499dc004.jpg

Μαγειρέψατε το αγαπημένο σας φαγητό και αφού το απολαύσατε άρχισε να στομάχι σας να πονάει να έχετε ναυτία, εμετό, διάρροια, ή άλλες ενοχλήσεις; Πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση. Δείτε πώς μπορείτε να την αποφύγετε…

Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται όταν οι τροφές που καταναλώνουμε είναι μολυσμένες από βακτήρια. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τέτοια κρούσματα;

Πώς θα την προλάβετε

Πλένετε συχνά τα χέρια, τα μαγειρικά σκεύη και τις επιφάνειες όπου ακουμπάτε τις τροφές.

Τοποθετείτε τα φαγητά που χρειάζονται μαγείρεμα σε διαφορετικό σημείο από εκείνα που είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Μαγειρεύετε το φαγητό σε υψηλή θερμοκρασία. Αποφύγετε κάποιες ωμές ή μέτρια ψημένες τροφές, όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα λουκάνικα.

Ψύχετε, καταψύχετε και αποψύχετε σωστά τα τρόφιμα. Εάν η απόσταση του σπιτιού σας από το σουπερμάρκετ είναι μεγάλη, μεγαλύτερη από 15-20 λεπτά, προμηθευτείτε ειδικές ισοθερμικές τσάντες για κατεψυγμένα προϊόντα. Εναλλακτικά, μπορείτε να προφυλάξετε τα κατεψυγμένα σε εφημερίδα που προκαλεί κάποια μόνωση και μόλις πάτε σπίτι τοποθετήστε τα αμέσως στην κατάψυξη.

Τα μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος, και ειδικότερα τα ολόκληρα κοτόπουλα ή οι γαλοπούλες, πρέπει να ξεπαγώνουν πάντα πριν μαγειρευτούν. Διαφορετικά υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ψηθεί καλά το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να επιβιώσουν μικροοργανισμοί. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε, χρησιμοποιώντας ειδικό θερμόμετρο με το οποίο θα πρέπει να μετράτε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κρέατος.

Μην αφήνετε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να καταναλωθεί, για περισσότερες από 2 ώρες.

Αποφύγετε τρόφιμα που δεν είστε σίγουροι αν δεν έχει αποθηκευτεί, παρασκευαστεί ή σερβιριστεί κατάλληλα.

Αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται -ανάλογα με το μικρόβιο που την προκάλεσε- με ένα ή περισσότερα συμπτώματα, όπως εμετός, διάρροια και πυρετός, τα οποία εμφανίζονται από μία ώρα έως δύο ή τρεις ημέρες μετά την κατανάλωση των ακατάλληλων τροφίμων και τις περισσότερες φορές χρήζει ιατρικής παρακολούθησης. Αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση, θα πρέπει να καταναλώνετε πολλά υγρά, ώστε να μην παρουσιάσετε και αφυδάτωση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποια φάρμακα για τη διάρροια. Αποφύγετε τα στερεά τρόφιμα και περιοριστείτε σε σούπες και ροφήματα (λ.χ. τσάι που έχει και στυπτικές ιδιότητες).

Μήπως… πήρατε ληγμένα;

Σε πρώτη φάση να κοιτάτε την ημερομηνία λήξεως, αλλά για να ισχύει πρέπει να προσέξετε και τα παρακάτω:

*Βεβαιωθείτε ότι συσκευασία του προϊόντος να είναι σε καλή κατάσταση και δεν παρουσιάζει σημάδια φθοράς. Οι κονσέρβες δεν πρέπει να είναι χτυπημένες ή σκουριασμένες.

*Σε ο,τι αφορά τις κονσέρβες η ημερομηνία λήξης ισχύει μόνο εφόσον δεν έχουν ανοιχθεί. Μετά την αποσφράγισή τους, το περιεχόμενό τους πρέπει να καταναλώνεται εντός μίας εβδομάδας, με την προϋπόθεση πάντα ότι διατηρείται στο ψυγείο κι έχει τοποθετηθεί σε γυάλινο δοχείο.

*Μην αφήνετε ποτέ ανοιχτά σακουλάκια, λ.χ. από αλεύρι ή ρύζι στο ντουλάπι της κουζίνας, γιατί ενδέχεται να εμφανίσουν εύκολα ζωύφια τώρα το καλοκαίρι.

*Ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα, λ.χ. η σάλτσες αφού ανοιχτούν, πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε δύο με τρεις μέρες, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξεως.

*Τα τρόφιμα που δεν φυλάσσονται στο ψυγείο πρέπει να τοποθετούνται σε μέρος ξηρό, μακριά από πηγές θερμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διαβάστε παρακάτω 3 από τα βασικά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι και δίνουν στα μικρόβια τη δυνατότητα να ευδοκιμούν και να κάνουν…παρέα στο πιάτο μας.

1ο λάθος: Δεν πλένουμε όλα τα φρούτα

Όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα μήλο, ένα αχλάδι ή ένα ροδάκινο το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τα πλένουμε. Σωστή κίνηση! Γιατί όμως δεν κάνουμε το ίδιο και στα υπόλοιπα φρούτα που δεν τα καταναλώνουμε με τη φλούδα τους; Η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι και γενικά φρούτα με φλούδα θα πρέπει να πλένονται καθώς τα μικρόβια που υπάρχουν εξωτερικά μπορούν να μεταφερθούν στα χέρια μας ή και στο μαχαίρι και κατά συνέπεια στο ίδιο το «γυμνό» φρούτο.

2ο λάθος: Πλένετε τα χέρια σας πριν το μαγείρεμα

Πριν μπείτε στην κουζίνα για να μαγειρέψετε σε εσάς ή και στην οικογένεια σας θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας. Αυτό συνήθως είναι μια αντανακλαστική κίνηση που πρέπει να γίνεται πάντα και με ευλαβικό τρόπο. Το λάθος των περισσότερων είναι ότι θεωρεί το πλύσιμο των χεριών πριν από το μαγείρεμα αρκετό για να διασφαλίσει την σωστή υγιεινή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Επειδή όμως κατά τη μαγειρική μπορεί να ακουμπήσετε κρέας ή κάποιο άλλο ωμό υλικό καλό είναι μετά την επαφή σας με αυτό να πλένετε τα χέρια σας. Αν δεν προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση τότε τροφές που ίσως συνοδεύουν το τραπέζι σας και δε χρειάζονται μαγείρεμα μπορούν να μολυνθούν από τα χέρια σας.(σαλάτα, φρούτα…).

Ακόμη προσέξτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη κατά το μαγείρεμα για να αποφύγετε να μεταφέρετε μικρόβια από τη μια τροφή στην άλλη. Για παράδειγμα δεν θα πρέπει να κόβετε τη σαλάτα με το ίδιο μαχαίρι που κόψατε πριν το κρέας.

3ο λάθος: Ο φούρνος

Ετοιμάσατε το φαγητό νωρίτερα από ότι θέλατε και για να το κρατήσετε ζεστό το αφήνετε στο φούρνο; Αυτή είναι μια λάθος κίνηση καθώς η συντήρηση του αγητού στο φούρνο ευνοεί τα μικρόβια που μπορούν να αυξηθούν σημαντικά σε θερμοκρασίες 5-55 βαθμούς κελσίου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν έχετε σκοπό να φάτε μετά από λίγες ώρες, είναι να βάλετε το φαγητό στο ψυγείο και όταν έρθει η στιγμή να το καταναλώσετε να το ξαναβάλετε στο φούρνο και να το ζεστάνετε. Αυτό δεν ισχύει μόνο για κρέατα αλλά και για τροφές όπως μακαρόνια, ρύζι, πατάτες…

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top