Tower Bridge: 10 εντυπωσιακές πληροφορίες που δεν γνωρίζατε

Tower-Bridge-Facts-Featured.jpg

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της αγγλικής πρωτεύουσας, η γέφυρα Tower Bridge στην Αγγλία που εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1894 από τον Βασιλιά Εδουάρδο Ζ’ και τη σύζυγό του Αλεξάνδρα της Δανίας έπειτα από οκτώ χρόνια κατασκευής. Βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο, κοντά στο φημισμένο Tower of London, και μαγνητίζει τα βλέμματα με τους δύο ψηλούς πύργους στις δύο αντικρυστές όχθες του Τάμεση.

Ορίστε 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη φημισμένη γέφυρα Tower Bridge στην Αγγλία…

.

1.Ο σχεδιασμός της συνδυάζει κινητή και κρεμαστή γέφυρα

Το 1884 εγκρίθηκε το σχέδιο μιας κινητής γέφυρας που θα επέτρεπε τη διέλευση των πλοίων έπειτα από υποβολή 50 σχεδίων. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1886 υπό την επίβλεψη του μηχανικού Sir John Wolfe Barry, με το κεντρικό τμήμα να είναι κινητό και οι δύο άκρες αντίστοιχα να είναι κρεμαστές -χρησιμοποιώντας δυνατά ατσάλινα σχοινιά που στήριζαν τα τμήματα στους δύο πύργους. Αυτό επέτρεψε την αύξηση του φορτίου της γέφυρας.

2.Περιλαμβάνει διαβάσεις πεζών

Μέχρι το 1910, η γέφυρα διέθετε διαβάσεις πεζών που επέτρεπαν στον κόσμο να διασχίσουν τη γέφυρα ακόμα και όταν το κινητό κομμάτι ήταν ανασηκωμένο. Αργότερα, οι διαβάσεις έκλεισαν γιατί ο κόσμος δεν ήθελε να ανεβαίνει τα σκαλιά, για να ανοίξουν ξανά το 1982 στα πλαίσια της νέας έκθεσης. Σήμερα προσφέρουν πανοραμική θέα στον Τάμεση και την πόλη του Λονδίνου.

3.Το κόστος της εκτιμάται στα 132 εκ. λίρες

Οι εργασίες κατασκευής διήρκεσαν οκτώ χρόνια και βασίστηκαν στη δουλειά 432 εργατών. Χρησιμοποιήθηκαν 70.000 τόνοι τσιμέντου στην κοίτη του Τάμεση και 11.000 τόνοι ατσαλιού για τη στήριξη των πύργων και των πεζόδρομων. Το συνολικό κόστος της έφτασε τα 1.184 εκ. λίρες, δηλαδή 132 εκ. σημερινές λίρες. Το μήκος της είναι 244 μέτρα και το ύψος της 65 μέτρα. Τη διασχίζουν πάνω από 40.000 περαστικοί καθημερινά. Το κινητό τμήμα ανοίγει περίπου 1.000 φορές το χρόνο για τη διέλευση των πλοίων.

4.Μια επικίνδυνη δουλειά

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της, τα θύματα ήταν αρκετά ενώ οι εργάτες ήταν κακοπληρωμένοι και συχνά κατέληγαν να χάνουν την ακοή τους από το συνεχόμενο σφυροκόπημα ή να έχουν εγκαύματα στα χέρια τους.

5.Επικρίθηκε για το σχεδιασμό της

Μπορεί σήμερα να αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της αγγλικής πρωτεύουσας, αλλά εκείνα τα χρόνια η παρουσία της δεν είχε ενθουσιάσει το κοινό. Μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί ως «παράλογη κατασκευή στη μέση ενός σημαντικού ποταμού».

6.Αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά το βικτωριανό μηχανοστάσιο, να μάθουν την ιστορία της γέφυρας και να δουν φωτογραφίες και βίντεο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, η γέφυρα εξέθεσε τους 5 ολυμπιακούς κύκλους βάρους 12 τόνων. Αργότερα, το 2014, εγκαταστάθηκαν γυάλινα δάπεδα στους πεζόδρομους, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να θαυμάσουν την κίνηση στη Tower Bridge.

7.Συχνά συγχέεται με τη London Bridge

 …Ίσως γιατί η γέφυρα του Λονδίνου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 0,8 χλμ. Ένα άλλο στοιχείο που μπερδεύει τον κόσμο είναι πως και οι δύο γέφυρες είναι επηρεασμένες από το γοτθικό στυλ, παρότι η London Bridge είναι πιο πρακτική παρά ελκυστική στο σχεδιασμό της.

8.Ο πιλότος Kennedy MacClean πέταξε ανάμεσα στους δύο πύργους της

Στις 10 Αυγούστου 1912, στα πλαίσια εναέριων επιδείξεων, ο Sir Francis Kennedy McClean πέταξε με ένα υδροπλάνο Short Brothers S.33 μεταξύ των πύργων και κάτω από τη διάβαση των πεζών. Το 1917, ο πιονιέρος Thomas Hans Orde-Lees πήδηξε από τις διαβάσεις πεζών στον Τάμεση πιασμένος από ένα σκουρόχρωμο πανί στην προσπάθειά του να πείσει τη Βασιλική Αεροπορία να εισάγει αλεξίπτωτα στα αεροπλάνα της. Η επίδειξη ήταν επιτυχής και η γέφυρα έγινε ο τόπος «γέννησης» του Βασιλικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών.

9.Κάποτε άνοιξε για τα πλοία ενώ περνούσε λεωφορείο

Το 1952, ένα διώροφο λεωφορείο (το 78) διέσχιζε τη γέφυρα όταν ξαφνικά άνοιξε το κινητό κομμάτι χωρίς να έχει ηχήσει το προειδοποιητικό καμπανάκι από τον φύλακα. Φοβούμενος για τη ζωή των επιβατών, ο οδηγός δεν σταμάτησε και δεν επιβράδυνε αλλά επιτάχυνε πηδώντας από το νότιο στο βόρειο τμήμα σε απόσταση 0,91 μ. και ύψος 1,8 μ. Ευτυχώς, αναφέρθηκαν μόνο μικροί τραυματισμοί. Το 1997, η γέφυρα άνοιξε ξανά δίχως προειδοποίηση χωρίζοντας στα δύο το κομβόι μηχανών συνοδείας του Προέδρου Bill Clinton.

10.Καλύπτεται από 24ωρο live feed

Μια ζωντανή webcam υψηλής ανάλυσης καταγράφει κάθε κίνηση από το ένα άκρο στο άλλο της γέφυρας. Έτσι παράγει εικόνες που ανανεώνονται κάθε 5′. Μπορείτε να παρακολουθήσετε κι εσείς τη γέφυρα live στο σύνδεσμο https://worldcams.tv/united-kingdom/london/tower-bridge. Οι καλύτερες στιγμές για να απαθανατίσει κανείς την Tower Bridge είναι τη νύχτα ή μεταξύ 5:45 και 6:15 π.μ. κατά της διάρκεια της ανατολής του ηλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτα

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top