Προστατευτείτε από τη ρύπανση που “γεννά” το σπίτι σας!

9c12c93e859a194b198037ac41684d61w-c0xd-w685_h860_q80.jpg

Μήπως η στέγη του σπιτιού σας κρύβει φύλλα αμιάντου; Είστε σίγουροι ότι η σόμπα σας δεν παράγει μονοξείδιο του άνθρακα; Πόσο επικίνδυνη είναι η υγρασία στα παλιά οικήματα; Γνωρίστε πώς θα αντιμετωπίσετε την “εσωτερική” ρύπανση που δημιουργεί το ίδιο σας το σπίτι.

Όλοι μας σχεδόν γνωρίζουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει την υγεία μας, αυτό που ίσως όμως αγνοούμε είναι ότι και η ρύπανση στο εσωτερικό του σπιτιού μας μπορεί να επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Πολλές φορές μάλιστα η ρύπανση στο εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να είναι υψηλότερη ή και πιο επικίνδυνη σε σχέση με την εξωτερική. Διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως βακτηρίδια ή μύκητες, τοξικές και χημικές ουσίες, αλλά και ο καπνός του τσιγάρου είναι μερικές μόνο από τις συνηθέστερες αιτίες ρύπανσης του σπιτιού μας και μπορεί να μας βλάψουν. Ακόμη, σε ορισμένα παλιότερα σπίτια ενδέχεται να υπάρχει αμίαντος ή μόλυβδος, δύο υλικά που, αν “περάσουν” στον οργανισμό μας, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ενημερωθείτε λοιπόν για το πώς μπορείτε να περιορίσετε την “εσωτερική” ρύπανση, με ποιο τρόπο θα προστατεύσετε την υγεία σας αλλά και τι πρέπει να κάνετε αν κατοικείτε σε παλιό σπίτι.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που ίσως να οφείλονται στην εσωτερική ρύπανση του σπιτιού ή επιδεινώνονται από αυτή, όπως:
*Αλλεργικές εκδηλώσεις, όπως άσθμα, δύσπνοια, κνησμός στα μάτια ή το δέρμα κτλ.
*Βήχας που δεν οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία (λ.χ. κάποιο κρυολόγημα)
*Επιπεφυκίτιδες
*Πνευμονικές παθήσεις και παθήσεις του πεπτικού συστήματος
*Δερματίτιδες

Ανακαλύψτε τον κρυμμένο αμίαντο

Ο αμίαντος είναι ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν παλιότερα στα σπίτια ως μονωτικό υλικό. Μπορεί να βρίσκεται στις πλάκες της στέγης ή στο πάτωμα του σπιτιού. Θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων και παθήσεων των πνευμόνων. Ακόμη, μακροπρόθεσμα ο αμίαντος θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκληση καρκίνου των πνευμόνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόβλημα υγείας μπορεί να προκληθεί αν εισπνεύσουμε τις ίνες του αμιάντου. Για να διαπιστώσετε αν στο σπίτι σας υπάρχει αμίαντος, πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό. Πάντως, στην περίπτωση που ανακαλύψετε αμίαντο στο σπίτι σας, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να τον απομακρύνετε, επειδή η διαδικασία αυτή είναι ίσως σε αρκετές περιπτώσεις πιο επικίνδυνη. Η απομάκρυνση πάντως από το σπίτι των υλικών που περιέχουν αμίαντο, αν τελικά αποφασιστεί, είναι θέμα ειδικών τεχνιτών. Σημαντικό είναι να αποφύγετε να “πειράξετε” μόνοι σας τον αμίαντο, καθώς, αν φθαρεί, είναι πιο εύκολο να τον εισπνεύσετε. Στην περίπτωση που κάνετε εργασίες στο σπίτι που μπορεί να καταστρέψουν τον αμίαντο θα πρέπει να διαμείνετε προσωρινά κάπου αλλού.

Απομακρύνετε τους μικροοργανισμούς

Μύκητες, ακάρεα, βακτήρια, ιοί κλπ. ίσως να “φιλοξενούνται” σε διάφορα σημεία του σπιτιού και μπορεί να προκαλούν, μεταξύ άλλων, διάφορα αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα. Για να περιορίσετε αυτούς τους μικροοργανισμούς :
*Πλένετε τα σεντόνια σας σε θερμοκρασία άνω των 65 C.
*Xρησιμοποιήστε ακαρεοκτόνο σπρέι, το οποίο θα βρείτε στα φαρμακεία. Θα πρέπει να ψεκάσετε με αυτό όλα τα σημεία που “φωλιάζουν” τα ακάρεα, δηλαδή τις κουβέρτες, το στρώμα του κρεβατιού σας και τα σκεπάσματα.
*Τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50%. Η αυξημένη υγρασία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
*Καλό είναι να ξηλώσετε τις παλιές ταπετσαρίες και αποφεύγετε τις μοκέτες, ειδικά στους χώρους όπου υπάρχει υγρασία.
*Για να περιορίσετε την υγρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρα, το ειδικό μηχάνημα που απορροφά την υγρασία.
*Πολλή υγρασία δημιουργείται και κατά το μαγείρεμα. Χρησιμοποιείτε απορροφητήρα και καλό είναι να έχετε κλειστή την πόρτα της κουζίνας όταν μαγειρεύετε, για να μη διαχέεται η υγρασία και στο υπόλοιπο σπίτι.
*Ο καλός αερισμός του χώρο συμβάλλει στον περιορισμό της υγρασίας.

Καθαρίστε το κλιματιστικό σας

Αν τώρα το χειμώνα χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας για να ζεσταθείτε, θα πρέπει να το συντηρείτε σωστά. Ένα κλιματιστικό που δεν συντηρείται σωστά μπορεί να γίνει αιτία ρύπανσης του εσωτερικού χώρου. Αν έχετε κλιματιστικό, χρησιμοποιήστε φίλτρα υπερυψηλής απόδοσης (HΕPA), που καθαρίζουν τον αέρα του δωματίου και κατακρατούν ποσότητες από τους εσωτερικούς ρύπους και διάφορα αλλεργιογόνα. Τα φίλτρα HEPA θεωρούνται από τα πιο αξιόπιστα και χρησιμοποιούνται μάλιστα σε ιατρεία, νοσοκομεία κτλ Έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν και να παγιδεύουν βακτήρια και ιούς. Ακόμη, καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού και μην αμελείτε το ετήσιο σέρβις του. Οι τεχνικοί καθαρίζουν και απολυμαίνουν το εσωτερικό του κλιματιστικού με ειδικά υγρά που απομακρύνουν τους μικροοργανισμούς.

Αερίστε καλά το χώρο

Ο σωστός αερισμός του σπιτιού είναι το πρώτο, απλούστερο και ίσως σημαντικότερο μέτρο που μπορείτε να λάβετε για να περιορίσετε την εσωτερική ρύπανση. Ο αέρας του σπιτιού πρέπει να ανανεώνεται. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε είτε με μηχανικά μέσα (απορροφητήρες, εξαερισμό κτλ.) είτε ανοίγοντας απλά τα παράθυρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν μένετε σε κάποια μεγάλη πόλη, οι καλύτερες ώρες να αερίσετε το σπίτι σας είναι πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και το βράδυ. Αποφύγετε τις ώρες μεταξύ 8 και 10 το πρωί, γιατί οι ρύποι της ατμόσφαιρας βρίσκονται συνήθως αυτό το διάστημα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Χρησιμοποιήστε μία συσκευή καθαρισμού του αέρα

Στα καταστήματα θα βρείτε διάφορες συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού, όπως:

Α) ΑΕΡΟΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΦΙΛΤΡΟ: Πρόκειται για συσκευές που “αναγκάζουν” τον αέρα να περάσει μέσα από ένα ειδικό φίλτρο, το οποίο κατακρατεί τα διάφορα σωματίδια.
Β) ΙΟΝΙΣΤΕΣ: Οι συσκευές αυτές φορτίζουν με ιόντα τα σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα και με τον τρόπο αυτόν τα ελκύουν στο εσωτερικό της συσκευής (συνήθως διαθέτουν κάποιο συλλέκτη στο εσωτερικό τους, που κατακρατεί αυτά τα σωματίδια). Αποτελούν μία λύση, ειδικά για τα σπίτια όπου μένουν καπνιστές. Οι ιονιστές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνται σωστά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα φορτισμένα σωματίδια που δημιουργούν οι ιονιστές ενδέχεται να είναι πιο βλαβερά σε σχέση με τα μη φορτισμένα σωματίδια, καθώς κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και είναι πιο εύκολο να τα εισπνεύσουμε. Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε ιονιστή, καλό είναι να τον έχετε σε λειτουργία πριν μπείτε στο δωμάτιο, ώστε να έχει ήδη καθαρίσει τον αέρα και όταν βρεθείτε μέσα σε αυτό να τον κλείσετε.
Γ) ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΟΖΟΝΤΟΣ: Βασίζονται στη θεωρία ότι το όζον συμβάλλει στον καθαρισμό του αέρα και στην απομάκρυνση των βλαβερών σωματιδίων. Πολλοί ειδικοί όμως αμφισβητούν αυτή την ιδιότητα του όζοντος και θεωρούν πως είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν βρεθεί πάνω από ορισμένα όρια.

Απομακρύνετε τα τοξικά

Χημικές ουσίες και τοξικά μπαίνουν καθημερινά στο σπίτι μας με τη μορφή διάφορων προϊόντων (βαφές, κόλλες, βερνίκια, απορρυπαντικά, χρώματα κτλ ). Όλα τα παραπάνω προκαλούν αναθυμιάσεις, που επιβαρύνουν την υγεία μας και κυρίως το αναπνευστικό μας σύστημα (ακόμη, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, πονοκέφαλο και προβλήματα αναπαραγωγής). Γι’ αυτό το λόγο προτιμήστε υδατοδιαλυτά ή οικολογικά χρώματα, που παρασκευάζονται από φυτικά συστατικά. Προτιμάτε τους θερινούς μήνες για να βάψετε το σπίτι σας, καθώς τα χρώματα στεγνώνουν πιο εύκολα. Όσον αφορά τις κόλλες, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αμυλόκολλα ή ψαρόκολλα. Για να αποφύγετε τις αναθυμιάσεις από τη χρήση των απορρυπαντικών, θα πρέπει, όταν καθαρίζετε το σπίτι σας, να έχετε πάντα ανοιχτά τα παράθυρα. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν την ένδειξη “βιοδιασπώμενα”, τα οποία διαλύονται εύκολα και είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον.

Προφυλαχθείτε από το μονοξείδιο του άνθρακα

Πρόκειται για ένα άοσμο αέριο, το οποίο παράγεται κατά την καύση κάποιου υλικού. Όταν το εισπνέουμε, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζει τη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό. Κύριες αίτιες ρύπανσης του εσωτερικού χώρου με μονοξείδιο του άνθρακα είναι το κάπνισμα και οι συσκευές που λειτουργούν με προπάνιο ή υγραέριο (κυρίως σόμπες). Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε τέτοιες συσκευές θα πρέπει να ελέγχετε ότι λειτουργούν σωστά και να τις συντηρείτε συχνά, για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο διαρροής. Ακόμη, πρέπει να αερίζετε καλά το χώρο μετά τη χρήση τους. Αν έχετε τζάκι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά, ώστε να μη διαφεύγουν τα παράγωγα της καύσης στον εσωτερικό χώρο. Μην αμελείτε τον ετήσιο καθαρισμό της καμινάδας του με μηχανικά μέσα από ειδικό συνεργείο. Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε το τζάκι παράλληλα με άλλα θερμαντικά μέσα. Όταν έχετε αναμμένο το τζάκι, αλλά και όταν χρησιμοποιείτε συσκευές προπανίου ή υγραερίου, αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Αν μένετε σε παλιό σπίτι

* Με την πάροδο του χρόνου, τα σπίτια μπορούν να γίνουν… επικίνδυνα! Τα παλιά χρώματα, οι σωληνώσεις που φθείρονται, αλλά και η συσσωρευμένη υγρασία στους τοίχους επιβαρύνουν την υγεία μας. Για παράδειγμα, στα σπίτια που έχουν καιρό να βαφτούν, με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση της θερμοκρασίας εκλύονται χημικές ουσίες, καθώς τα χρώματα παλιώνουν. Για να περιορίσετε αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει να βάφετε το σπίτι σας περίπου κάθε δύο χρόνια.
* Στο σπίτι σας είναι πιθανό οι σωληνώσεις ύδρευσης να είναι κατασκευασμένες από μόλυβδο, ο οποίος χρησιμοποιούνταν κυρίως μέχρι τη δεκαετία του ’70. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να αντικαταστήσετε τους σωλήνες που είναι κατασκευασμένοι από μόλυβδο με άλλους που είναι κατασκευασμένοι από διαφορετικό υλικό.
* Ο αμίαντος, ο οποίος, όπως αναφέραμε, μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την υγεία μας, χρησιμοποιούνταν συχνά στα σπίτια, ειδικά πριν τη δεκαετία του ’80. Αν λοιπόν κατοικείτε σε παλιό σπίτι, έχετε επιπλέον λόγους να ελέγξετε το χώρο σας και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα αν αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αν μένετε σε υπόγειο

Μία ακόμη ουσία που μπορεί να βρεθεί στο εσωτερικό του σπιτιού μας και να απειλήσει την υγεία μας είναι και το ραδόνιο. Πρόκειται για μία ραδιενεργό ουσία, η οποία εκλύεται από το έδαφος και ανιχνεύεται συχνότερα στα υπόγεια. Για να ανακαλύψετε αν υπάρχει ραδόνιο στο σπίτι σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας). Είναι σημαντικό να κλείσετε τυχόν ρωγμές στα πατώματα ή στους τοίχους, ώστε να μην υπάρχει δίοδος επικοινωνίας μεταξύ του εδάφους και του σπιτιού σας. Αν μένετε σε υπόγειο, έχετε έναν ακόμη λόγο να αερίζετε συχνά το σπίτι σας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτα

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top