Προστατεύστε τα καλά σας βακτήρια!

vactiria.jpg

Θέλετε να φύγουν “από πάνω σας” τα μικρόβια, γι’ αυτό πλένεστε συνέχεια ή χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά στοματικά διαλύματα. Κάποιες καθημερινές μας συνήθειες σκοτώνουν και τα φιλικά βακτήρια που τα χρειαζόμαστε. Μάθετε που κάνουν καλό και πώς θα τα προστατεύσετε…

Στον οργανισμό μας υπάρχουν δισεκατομμύρια βακτήρια τα οποία ζουν χάρη σε μας, καθώς βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες για την επιβίωσή τους (κατάλληλη θερμοκρασία, τροφή κτλ.). Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι τα βακτήρια είναι παθογόνα. Στην πραγματικότητα, όμως, τα έχουμε ανάγκη, γιατί μας προστατεύουν από κάποιους παθογόνους μικροοργανισμούς. Δυστυχώς, κάποιες συνήθειές μας, όπως λ.χ. η κατάχρηση των αντιβιοτικών, καταστρέφουν τη λεγόμενη φυσιολογική μικροχλωρίδα του οργανισμού, δηλαδή τα “καλά” βακτήρια, δημιουργώντας έτσι σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό μας. Γνωρίστε λοιπόν πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα ωφέλιμα βακτήρια και ποιες “κακές” σας συνήθειες πρέπει να αλλάξετε!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Είναι μικροσκοπικοί, μονοκύτταροι οργανισμοί που είναι ορατοί μόνο με τη βοήθεια του μικροσκόπιου. Ο οργανισμός μας είναι γεμάτος από τέτοιους μικροοργανισμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς όχι μόνο δεν είναι βλαβεροί για την υγεία μας, αλλά αντίθετα είναι απαραίτητοι για τη διατήρησή της. Και αυτό γιατί έχουν την ιδιότητα να παράγουν βακτηριοσίνες, δηλαδή ουσίες που έχουν μικροβιοκτόνο δράση.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

1 Προστατεύουν το δέρμα

Τα “καλά”, ή αλλιώς συμβιωτικά, βακτήρια επιβιώνουν στο δέρμα, ζουν σε αρμονία με τον οργανισμό μας, χωρίς να αποτελούν παράγοντα κινδύνου. Έχουν την ικανότητα να διατηρούν όξινο το pH του δέρματος, διότι διασπούν το λίπος της επιδερμίδας. Με το μηχανισμό αυτό δημιουργούν αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων. Στο δέρμα βρίσκεται φυσιολογικά ο πρασινίζων και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, οι οποίοι εμποδίζουν την ανάπτυξη του παθογόνου σταφυλόκοκκου.

Το πολύ συχνό πλύσιμο της επιδερμίδας με ισχυρά σαπούνια και αντισηπτικά διαταράσσει τον αριθμό των “καλών” βακτηρίων, με αποτέλεσμα να “ανοίγει” ο δρόμος για την ανάπτυξη των βλαβερών μικροβίων, όπως λ.χ. ο σταφυλόκοκκος. Ακόμη, το συχνό πλύσιμο και τα ισχυρά σαπούνια προκαλούν ξηρότητα και διώχνουν το λίπος της επιδερμίδας. Η ξηρότητα με τη σειρά της απομακρύνει τελείως τα νεκρά κύτταρα, τα οποία όμως αποτελούν προστατευτικό μανδύα του δέρματος, που αποτρέπει την είσοδο παθογόνων οργανισμών.

Πλένετε το πρόσωπό σας μέχρι δύο φορές την ημέρα, εκτός αν σας έχει υποδείξει διαφορετικά ο γιατρός σας. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι που να έχει pH συμβατό με το δέρμα σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σαπούνι πρέπει να έχει pH κοντά στο 5,5. Ακόμη, μπορείτε να ζητήσετε από το φαρμακείο ένα αναλυπαντικό ή συνθετικό σαπούνι. Τα σαπούνια αυτά δεν περιέχουν οργανικούς διαλύτες, δηλαδή δεν κάνουν ένωση με το λίπος της επιδερμίδας.

2 Μας βοηθούν να χωνέψουμε

Στο γαστρεντερικό σύστημα υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη βακτηρίων, που βοηθούν το περιβάλλον του στομάχου να παραμείνει εχθρικό για κάθε βλαβερό μικρόβιο. Ορισμένα βακτήρια μπορούν να καταστείλουν τη δράση άλλων παθογόνων οργανισμών, όπως λ.χ. το μικρόβιο της σαλμονέλας ή το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν υπεύθυνο για το έλκος. Βοηθούν ακόμη στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και διευκολύνουν την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να απομακρύνει πολλά από αυτά τα χρήσιμα βακτήρια. Οι υπερβολικές ή επαναλαμβανόμενες δόσεις αντιβίωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιες για τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Επιπλέον, η κατάχρηση των αντιβιοτικών μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη των βλαβερών μικροβίων, δηλαδή να τα κάνει λιγότερο ευαίσθητα στην αντιβίωση.

Μη λαμβάνετε ποτέ αντιβίωση χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας. Αν πρέπει να πάρετε κάποιο αντιβιοτικό, καλό είναι να τρώτε μαζί ένα γιαούρτι – κατά προτίμηση με πέτσα. Προσέξτε όμως γιατί τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων αντιβιοτικών. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μην καταναλώσετε κάποιο γαλακτοκομικό μία ώρα πριν και μία ώρα μετά την αντιβίωση. Ακόμη, στα φαρμακεία κυκλοφορούν κάψουλες με ζώντες σακχαρομύκητες, που προστατεύουν την εντερική χλωρίδα.

3 Προστατεύουν τον κόλπο

Στον κόλπο της γυναίκας βρίσκονται αρκετά “καλά” βακτήρια, που συμβάλλουν στη διατήρηση του pH της περιοχής σε φυσιολογικά επίπεδα. Η απουσία τους μπορεί να προκαλέσει κάποια ευπάθεια στην περιοχή αυτή και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος ώστε να αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Oι κολπικές πλύσεις και οι συχνές πλύσεις των γεννητικών οργάνων με ισχυρά αντισηπτικά. Επίσης, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή αντιβιοτικών. Μη χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά σαπούνια για την καθαριότητα των γεννητικών οργάνων. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο αντισηπτικό το οποίο σας έχει συστήσει ο γυναικολόγος σας ή, ακόμη καλύτερα, ένα απλό σαπούνι. {Κάντε εξωτερική χρήση του σαπουνιού, προσπαθώντας να μην εισέρχεται στον κόλπο. Οι κολπικές πλύσεις -εκτός εξαιρέσεων- απαγορεύονται. Μη λαμβάνετε αντισυλληπτικά χωρίς να έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας για τον τρόπο χρήσης τους και τη δοσολογία. Στεγνώνετε καλά την περιοχή μετά το πλύσιμο. Η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει μύκητες, που καταστρέφουν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα.

4 Προφυλάσσουν από την τερηδόνα

Και στη στοματική κοιλότητα υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα βακτήρια. Τα βακτήρια που βρίσκονται στο σάλιο λ.χ. συμβάλλουν στη διάσπαση των θρεπτικών στοιχείων της τροφής και προστατεύουν από μολύνσεις τη στοματική κοιλότητα. Επίσης, ορισμένα βακτήρια θεωρείται ότι εμποδίζουν τη δημιουργία της τερηδόνας. Μάλιστα, σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπο να χρησιμοποιήσουν μεταλλαγμένα βακτήρια για να καταπολεμήσουν την τερηδόνα αποτελεσματικότερα!

Τα ισχυρά αντισηπτικά στοματικά διαλύματα μπορεί να σκοτώσουν τα φιλικά βακτήρια. Ακόμη όμως και τα ήπια διαλύματα μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αν κάνουμε αλόγιστη χρήση τους και αν βουρτσίζουμε τα δόντια μας πολλές φορές την ημέρα (πάνω από 3 φορές).
Προτιμήστε ήπια στοματικά διαλύματα, που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, και μην τα χρησιμοποιείτε παραπάνω από μία φορά την ημέρα. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας πριν τη χρήση τους για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη, εκτός αν σας τα έχει χορηγήσει ο γιατρός σας. Αποφύγετε ακόμη τη χρήση στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν αντιβίωση.

Σε τι άλλο μας βοηθούν

*Θεωρείται ότι ίσως συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερίνης και πιθανώς έχουν αντικαρκινική δράση.
*Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και συντελούν στη σύνθεση ορισμένων βιταμινών, όπως της βιταμίνης Κ και του φυλλικού οξέος.
*Τα φιλικά βακτήρια, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μπορεί να αποτελέσουν τη λύση στην πρόληψη αλλεργιών.
*Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κάποια παθογόνα βακτήρια στην παρασκευή εμβολίων. Συνήθως, κατά την παρασκευή εμβολίων χρησιμοποιούνται εξασθενημένα μικρόβια ή νεκρά, τα οποία όταν βρεθούν στον οργανισμό μας δημιουργούν αντισώματα.

Μπορώ να φάω καλά βακτήρια;

* Η νέα τάση στη διατροφή είναι τα λεγόμενα προβιοτικά. Πρόκειται για τρόφιμα εμπλουτισμένα με “καλά” βακτήρια, όπως γιαούρτι και γάλα. Παρασκευάζονται από ελεγχόμενη ζύμωση με καλλιέργειες βακτηρίων, ούτως ώστε να είναι σίγουρο ότι το τελικό προϊόν θα περιέχει συγκεκριμένα ωφέλιμα μικρόβια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα τρόφιμα αυτά θεωρείται ότι ενισχύουν τη άμυνα του οργανισμού, διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης.

*Επίσης, ορισμένες τροφές της μεσογειακής διατροφής (π.χ. το τουρσί) περιέχουν από μόνες τους “καλά” βακτήρια. Τα μέχρι σήμερα γνωστά προβιοτικά των τροφίμων είναι τα λεγόμενα οξυγαλακτικά βακτήρια, τα οποία περιέχονται στα “ζυμωμένα” τρόφιμα, όπως:

*Το παραδοσιακό γιαούρτι *Το ξινόγαλα *Το τυρί *Κεφίρ *Το ξινό λάχανο *Οι πίκλες * Το τουρσί * Τα αλλαντικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το σαλάμι αέρος *Το κρασί.

Μ. ΣΙΓΑΝΟΥ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top