Αϋπνία: 5 προβλήματα υγείας που σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε

woman-with-insomnia-816x500-1.jpeg

Διαβάστε παρακάτω τέσσερις σοβαρούς παράγοντες που χαλάνε τον ύπνο, τους οποίους θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας.

 

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

 

Μπορεί να νιώθετε μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή σαν να σας βάζουν βελόνες ή σαν συνεχή εσωτερικό κνησμό στα πόδια, καθώς και την ανάγκη να τα κινείτε διαρκώς – ειδικά τη νύχτα. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας παραπέμψει για εξετάσεις για να ελέγξετε το επίπεδο του σιδήρου στο αίμα σας, γιατί έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει ΣΑΠ.

 

Άπνοια ύπνου

Αν έχετε αυτήν τη διαταραχή, μπορεί να παρουσιάζετε πολλαπλές σύντομες, αλλά ενδεχομένως απειλητικές για τη ζωή σας, διακοπές της αναπνοής σας την ώρα που κοιμάστε. Το έντονο ροχαλητό, η υπερβολική κόπωση μέσα στη μέρα και οι πονοκέφαλοι νωρίς το πρωί είναι σημάδια άπνοιας. Το περιττό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας γιατί η άπνοια συσχετίζεται με αρρυθμίες, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Κατάθλιψη

 

Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, μειωμένη ενεργητικότητα και επίμονη αίσθηση απελπισίας, αναξιότητας ή αρνητισμός είναι σήματα κινδύνου που θα πρέπει να αξιολογούνται για κατάθλιψη.

 

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Ένας θυρεοειδής που υπερλειτουργεί μπορεί να διαταράξει το φυσιολογικό ύπνο. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται κόπωση, ανεξήγητη απώλεια βάρους, σύντομη ή με μικρότερη συχνότητα έμμηνος ρύση και αυξημένη δίψα. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να προσδιορίσει αν τα επίπεδα της TSH (θυρεοτροπίνη) είναι φυσιολογικά ή όχι.  

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top