Θηλαστικά: Αυτά είναι τα πολυπληθέστερα είδη σε όλο τον κόσμο

kseniia-shikhova-cKzrOxIHkts-unsplash.jpg

Τη στιγμή που κάποια είδη τείνουν να εξαφανιστούν κάποια άλλα αυξάνονται…Ποια είδη θηλαστικών βρίσκουμε πιο συχνά στον πλανήτη;

Στην παρακάτω λίστα, φυσικά, οι άνθρωποι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση (spoiler), ενώ τα θηλαστικά γενικότερα βρίσκονται σε τεράστιους πληθυσμούς στη γη. Μάλιστα, ο αριθμός των θηλαστικών μεγαλώνει σε τέτοιο ραγδαίο ρυθμό, που σε λίγα χρόνια, θα δημιουργηθεί πρόβλημα έλλειψης χώρου και πόρων.

  1. Άλογο, 60 εκατομμύρια

Σήμερα, ο συνολικός πληθυσμός των αλόγων στη γη, ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια, και, σύμφωνα με τις μετρήσεις, 10 χώρες στον κόσμο φιλοξενούν πάνω από 1 εκατομμύριο άλογα η κάθε μία. Τα περισσότερα βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ από την Ευρώπη, τα πιο πολλά κατοικούν σε Ρωσικό έδαφος, και τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Κίνα, το Καζακστάν, τη Μογγολία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Κολομβία και την Αφρική.

  1. Ο εξημερωμένος νεροβούβαλος, 175 εκατομμύρια

Ο εξημερωμένος νεροβούβαλος κατάγεται από την Νότια και Νοτιοδυτική Ασία, αλλά σήμερα, μπορείτε να τον συναντήσετε παντού στον πλανήτη. Το συγκεκριμένο θηλαστικό χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή το ποτάμι ή το βάλτο. Πάνω από το 95,8% του πληθυσμού βρίσκεται στην Ασία με την Ινδία να έχει την κορυφή.

  1. Κατοικίδια γάτα, 625 εκατομμύρια

Οι κατοικίδιες γάτες, είναι το δεύτερο πιο αγαπητό κατοικίδιο ζώο για τον άνθρωπο, μετά από τους σκύλους. Βέβαια, αυτός ο αριθμός είναι αδύνατον να είναι ακριβής, καθώς δε μπορούν να υπολογιστούν όλες οι αδέσποτες γάτες που βρίσκονται στη γη. Όπως και με τα άλογα, οι περισσότερες γάτες κατοικούν στις ΗΠΑ, με την Κίνα και τη Ρωσία να ακολουθούν.

  1. Κατσίκα, 860 εκατομμύρια

Το 94% του συνολικού πληθυσμού των κατσικιών, κατοικούν στις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Στην Ασία και την Αφρική, θα βρείτε πάρα πολλά διαφορετικά είδη κατσίκας, με την Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα να βρίσκονται στις 3 κορυφαίες θέσεις.

  1. Κατοικίδιος σκύλος, 900 εκατομμύρια

Υπολογίζεται ότι, ο συνολικός πληθυσμός του καλύτερου φίλου του ανθρώπου, ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια, αλλά όπως ισχύει και με τις γάτες, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος, συνυπολογίζοντας τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στους δρόμους. Οι ΗΠΑ και πάλι, έχουν την πρώτη θέση, και ακολουθεί η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, ο Καναδάς, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

  1. Γουρούνι, 1 δισεκατομμύριο

Όπως είναι λογικό, τα γουρούνια υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία στον πλανήτη μας, με το 50% του πληθυσμού τους, να είναι συγκεντρωμένο μόνο σε μία χώρα, την Κίνα. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, που μαζί με την Κίνα είναι γνωστές ως οι χώρες που καταναλώνουν το περισσότερο χοιρινό κρέας ανά έτος.

  1. Πρόβατα, 1,1 δισεκατομμύριο

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο των προβάτων που ζουν στη γη, περίπου 136,4 εκατομμύρια. Η Αυστραλία έρχεται δεύτερη, με 79 εκατομμύρια πρόβατα, σημαντικά περισσότερα από τον ανθρώπινο πληθυσμό που ζει στην ήπειρο.

  1. Αγελάδα, 1,5 δισεκατομμύριο

Η αγάπη της Ινδίας για τις «ιερές αγελάδες» αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των αγελάδων που ζουν στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς αποτελούν το 31% του συνολικού πληθυσμού. Η κατανάλωση του μοσχαρίσιου κρέατος και η εξαγωγή του απαγορεύεται στις περισσότερες περιοχές της Ινδίας, επομένως οι αγελάδες κυρίως εκτρέφονται και χρησιμοποιούνται για το γάλα τους. Αντιθέτως, η αγελάδα, σε άλλες χώρες που βρίσκεται σε αφθονία, δεν έχει την ίδια τύχη που έχει και στην Ινδία, καθώς καταναλώνεται για το κρέας της, με τη Βραζιλία και την Κίνα να προηγούνται στη λίστα.

  1. Άνθρωπος, 7,65 δισεκατομμύρια

Μέχρι στιγμής, η λίστα αποτελείται από ζώα που είναι εξημερωμένα από τον άνθρωπο, επομένως είναι φυσικό να βρίσκεται στην πρώτη θέση των πιο πολυπληθών θηλαστικών στον κόσμο. Οι άνθρωποι, ξεκινώντας από ένα ασήμαντο ζώο στην αρχή της ύπαρξης τους, έχουν εξελιχθεί σε ανυπολόγιστο βαθμό, κατακτώντας τη γη και κυριαρχώντας πάνω σε όλα τα υπόλοιπα είδη ζώων. Μόλις έναν αιώνα πριν, ο ανθρώπινος πληθυσμός ήταν μόνο 2 δισεκατομμύρια και 100 χρόνια μετά, έχει φτάσει στα 7,65 δις και ανεβαίνει ταχύτατα.

  1. Ποντίκι, αρουραίος, σκίουρος, νυχτερίδα, άγνωστος αριθμός

Είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογίσει κανείς τους αριθμούς των θηλαστικών αυτών, αλλά είναι πιθανό, πολλά από αυτά να ξεπερνούν τους ανθρώπους σε πληθυσμό. Οι νυχτερίδες, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι έχουν 1.200 διαφορετικά είδη σε όλο τον κόσμο.

Photo by Kseniia Shikhova on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top