Γιατί κελαηδούν τα πουλιά; Αποκωδικοποιήστε το τραγούδι τους!

2IW7HPFJALQCGTYZLDSR5FBGCQ-1024x768-1.jpg

Για εμάς κελαηδούν τα πουλιά έλεγε κάποτε ένα τραγούδι. Για ποιο λόγο όμως το κάνουν; Μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε το τραγούδι τους;

Ένα πουλάκι μου το είπε κάποτε, λέει ο λαός όταν μαθαίνει κάποιο μυστικό. Αυτό το πουλάκι που κελαηδάει  δεν είναι απλώς ένας ήχος χαλάρωσης, ένα σημάδι της άνοιξης ή το ξυπνητήρι της φύσης. Είναι μια γλώσσα που μπορεί να μεταφέρει πολύτιμες πληροφορίες στο εκπαιδευμένο αυτί —ακόμα και όταν αυτό το αυτί ανήκει σε άνθρωπο.

Με κάθε κελάηδημα και μελωδία, το κάθε πουλί στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα. Μπορεί να είναι ένα ποίημα αγάπης ενός αρσενικού, που δημιουργήθηκε για να προσελκύει ένα όμορφο θηλυκό, ή μια επίδειξη δύναμης, προειδοποιώντας σε άλλα πουλιά να υποχωρήσουν. Συχνά, αυτό το φαινομενικά ανέμελο τραγούδι χρησιμεύει ως συναγερμός που προειδοποιεί ότι ένα αρπακτικό πλησιάζει ή ότι ένας άνθρωπος υλοτομεί λίγο παραπέρα.

Για χιλιετίες, άγρια πλάσματα ακούνε αυτά τα μηνύματα. Και για καλό λόγο. Όταν ένας κοκκινολαίμης δει ένα αρπακτικό, ένα κογιότ, για παράδειγμα, θα χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου – σύντομες κραυγές χαμηλών και ψηλών κραυγών – και άλλα θηράματα όπως οι σκίουροι θα λάβουν υπόψη αυτήν την προειδοποίηση.

Αλλά τα τρωκτικά δεν είναι τα μόνα θηλαστικά που ερμηνεύουν μια συνομιλία μεταξύ πουλιών. Για αιώνες, οι ιθαγενείς της Αμερικής βασίζονταν στη λεγόμενη «γλώσσα των πτηνών» για να μάθουν πού βρίσκονται οι άνθρωποι και άλλα ζώα που διαφορετικά θα παρέμεναν αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.

«Πολλοί αυτόχθονες χρησιμοποιούν τη γλώσσα των πουλιών για να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα μεγάλα αρπακτικά», λέει η Pinar Ateş Sinopoulos-Lloyd, συν ιδρύτρια της Queer Nature , η οποία είναι υπεύθυνη μαθημάτων για τη γλώσσα των πτηνών. «Μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν πώς επικοινωνούν τα πουλιά και να προειδοποιούν το ένα το άλλο στο δάσος», λέει.

Η εκμάθηση της γλώσσας των πουλιών δεν είναι απλώς μια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε κάποτε για την επιβίωση. Σύμφωνα με τη Heather Durham, ειδικό στη γλώσσα των πουλιών στο Wilderness Awareness School , είναι επίσης ένα εργαλείο για τη δημιουργία μιας πιο ισχυρής σύνδεσης με τη φύση.

«Το να παρατηρούμε και να κατανοούμε αυτά τα είδη επικοινωνίας που εκτυλίσσονται παντού γύρω μας ανά πάσα στιγμή κάνει τον κόσμο ένα πολύ πιο ενδιαφέρον μέρος», έγραψε σε ένα email.

Δεν υπάρχει Rosetta Stone για τη γλώσσα των πουλιών, αλλά οποιοσδήποτε με καλά κουρδισμένα αυτιά, έντονες δεξιότητες παρατήρησης και αρκετή υπομονή μπορεί να μάθει να μεταφράζει τα τραγούδια τους σε πληροφορίες.

Αν θέλετε να εξασκηθείτε και εσείς στη γλώσσα των πουλιών ξεκινήστε βρίσκοντας ένα άνετο μέρος έξω – θα μπορούσε να είναι στην αυλή σας, ένα κοντινό πάρκο ή ακόμα και στο σπίτι σας δίπλα σε ένα παράθυρο. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να εγκατασταθείτε σε έναν βιότοπο που βρίσκεται μακριά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top