Οι 7 πιο παλιές πόλεις στον κόσμο

aussieactive-GNdp2Q4VZjw-unsplash.jpg

Από την Ιεριχώ μέχρι τη Βύβλο και την Αθήνα, πάμε να δούμε τις πιο παλιές πόλεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

  1. Ιεριχώ, Παλαιστίνη 5000 π.Χ. (π.Χ.)

Η πόλη της Ιεριχώ βρίσκεται στη Μέση Ανατολή και θεωρείται η πιο παλιά κατοικημένη πόλη στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.  Ξεκίνησε ως περιοχή για να κατασκηνώνουν οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες του Νατούφιου πολιτισμού, γύρω στο 10.000 π.Χ., αλλά οι συνεχείς ανασκαφές μετέπειτα έδειξαν ότι στην περιοχή κατοικούσαν άνθρωποι από το 12.000 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 20 διαφορετικά επίπεδα πολιτισμών στην Ιεριχώ, μια πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς και ανεγέρθηκε ξανά από την αρχή παραπάνω από μια φορά. Εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της τουλάχιστον μία φορά επίσης, από το 6000 στο 5000 π.Χ. και από τότε, μέχρι μια χιλιετία πριν, ήταν αραιοκατοικημένη. Η πόλη αυτή αναφέρεται στη Βίβλο πολλές φορές, κυρίως ως το πρώτο μέρος στο οποίο επιτέθηκαν οι Ισραηλίτες όταν πέρασαν τον Ιορδάνη ποταμό.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 πιο πλούσιες πόλεις στον κόσμο

  1. Άργος, Ελλάδα 5000 π.Χ.

Το Άργος θεωρείται μία από τις πιο παλιές πόλεις καθώς έχουν βρεθεί ίχνη πολιτισμού από το 5000 π.Χ. μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται μεταξύ δύο κορφών στην χερσόνησο της της Πελοποννήσου. Το όνομα προέρχεται από τον Άργο τον Πανόπτη, γιο του Δία και της Νιόβης ο οποίος κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν ο βασιλιάς του Άργους, περιοχή που είχε μεγάλο στρατό και παρείχε πολλούς στρατιώτες κατά τους Τρωικούς Πολέμους. Αποτελούσε μεγάλη δύναμη κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή, την πιο ισχυρή της Πελοποννήσου μέχρι την άνοδο της Σπάρτης. Ήταν λίκνο πολιτισμού και μια από τις πρώτες πόλεις που διεξήγαγαν μουσικές εκδηλώσεις. Σήμερα στο Άργος, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως ένα αρχαίο θέατρο, και ρωμαϊκά λουτρά.

  1. Βύβλος, Λίβανο 5000 π.Χ.

Μια πόλη-λιμάνι κοντά στη Βηρυτό του Λιβάνου που κατοικείται συνεχόμενα τα τελευταία 7.000 χρόνια. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν δείξει τα πρώτα σημάδια κατοικίας από τη Νεολιθική εποχή. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Βύβλος χτίστηκε από τον Κρόνο, θεό του χρόνου. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1984.

  1. Αθήνα, Ελλάδα 4000 π.Χ.

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας, και μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της, είναι η γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Οι άνθρωποι ζουν στην Αθήνα τα τελευταία 7.000 χρόνια με τα στοιχεία να δείχνουν ότι είχε κατοικηθεί ήδη από την 11η με 7η χιλιετία BCE. Επίσης γενέτειρα του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Ιπποκράτη, η Αθήνα σήμερα έχει 5-6 εκατομμύρια κατοίκους, τεράστιο αριθμό επισκεπτών καθώς και αρχαίων μνημείων, όπως η Ακρόπολη.

  1. Σούσα, Ιράν 4200 π.Χ.

Από την αρχή της ιστορίας της, η πόλη αυτή αποτελεί σημαντική δύναμη λόγω της γεωγραφικής της θέσης και ως αποτέλεσμα το αυξημένο εμπόριο. Λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος οργάνωνε τους γάμους στη Σούσα το 324 π.Χ., παντρεύοντας 10.000 Μακεδόνες και Πέρσες σε μια προσπάθεια να ενώσει αυτούς τους δύο λαούς. Επίσης Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, με τις ανασκαφές να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

  1. Γκαζιαντέπ, Τουρκία 3650 π.Χ.

Το Γκαζιαντέπ, γνωστό και ως Αντέπ, βρίσκεται στη νότια Τουρκία κοντά στα σύνορά της με τη Συρία. Στην πόλη αυτή πρωτο-κατοίκησαν άνθρωποι από το 3650 π.Χ., ενώ καταγράφεται στην περιοχή και η Αυτοκρατορία των Χετταίων η οποία κυριαρχούσε στην έκταση που σήμερα γεωγραφικά ανήκει στην Τουρκία, τη Συρία και το Λίβανο. Όπως είναι λογικό, το Γκαζιαντέπ έχει πολλά αξιοθέατα, οχυρά, ναούς και ρωμαϊκά μωσαϊκά που έλκουν τους επισκέπτες.

  1. Λούξορ, Αίγυπτος, π.Χ. π.Χ.

Η πόλη στη Νότια Αίγυπτο στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Θήβαι, όπως και η δική μας Θήβα. Αποτελούσε σημαντικό κέντρο εμπορίου για την Αιγυπτιακή Αυτοκρατορία κατατάσσοντάς την στις πιο πλούσιες πόλεις της. Πολλά αρχαία κτίσματα και ερείπια είναι ορατά μέχρι και σήμερα, με κάποιους ναούς να χρονολογούνται πίσω στο 2.000 π.Χ. Μεταξύ άλλων, βασιλιάδες της υπήρξαν γνωστές ιστορικές φιγούρες, όπως ο Τουταγχαμών, ο Ραμσής ο Β’ και ο Γ’ κ.ά.

Photo by AussieActive on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top