Ολοκαύτωμα: 6 πληροφορίες που θα σας φέρουν δάκρυα στα μάτια

marcin-czerniawski-m9Re9iUq08s-unsplash.jpg

Ιστορίες και πληροφορίες από μία από τις πιο λυπηρές και αιματηρές σελίδες στην ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης…

Το Ολοκαύτωμα έλαβε χώρα στη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1941 μέχρι το 1945. Με ηγέτη τον Αδόλφο Χίτλερ και το Τρίτο Ράιχ, αυτή η βαρβαρική γενοκτονία αποτελεί μία από τις πιο σκοτεινές και τρομακτικές σελίδες στο βιβλίο της ανθρώπινης ιστορίας. Συνολικά, έχασαν τη ζωή τους περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι πολίτες.

  1. Ο αντισημιτισμός ήταν ήδη επικρατούσα ιδεολογία

Ο αντισημιτισμός είχε κυριαρχήσει στην γερμανική κοινωνία, ακόμα και πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και του κόμματος των ναζί. Βίαια επεισόδια και διώξεις Εβραίων είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται στα τέλη του 19ου αιώνα σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο αριθμός των νεκρών Εβραίων εκείνη την εποχή υπολογίζεται στους 250.000.

  1. Οι φυλακισμένοι κοιμόντουσαν ανά τρεις

Οι φυλακισμένοι που στέλνονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Το φαγητό ήταν λιγοστό, οι βασανισμοί ήταν μέρος του καθημερινού προγράμματος, και η σκληρή δουλειά αναγκαστική. Τα βράδια κοιμόντουσαν ανά τρεις σε κάθε ράντζο, χωρίς στρώμα, ενώ όλα τους τα υπάρχοντα κατάσχονταν κατά τον ερχομό τους στο στρατόπεδο. Επίσης, αναγκαστικά τους ξύριζαν τα κεφάλια, χρησιμοποιώντας τα μαλλιά για να φτιάξουν κλωστές, με τις οποίες έραβαν κάλτσες και σκοινιά για τους στρατιώτες των ναζί.

  1. Δολοφονήθηκαν 1,1 εκατομμύριο παιδιά

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό, το γεγονός ότι η αρρώστια των ναζί δεν σταμάτησε μόνο στους ενήλικες, αλλά σκότωσαν και πάρα πολλά μικρά παιδιά, και συγκεκριμένα 1,1 εκατομμύριο παιδιά, δολοφονήθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Πολλά από αυτά τα παιδιά, στις ημέρες κράτησής τους υπόκεινταν σε βασανιστήρια από τον διαβόητο Δρ. Josef Mengele, γνωστό και ως Άγγελο του Θανάτου. Ο Mengele έκανε απάνθρωπα πειράματα πάνω στα παιδιά, ενώ όσα επιβίωναν, τα εκτελούσαν ή τα άφηναν παράλυτα και παραμορφωμένα.

  1. Ανάγκαζαν τους φυλακισμένους να σκάβουν τους ίδιους τους τους τάφους

Το 1941, αφού εισέβαλε η Γερμανία στη Σοβιετική Ένωση, οι τοπικοί Εβραίοι στοιχίζονταν στη σειρά και εκτελούνταν. Άλλους, τους μετέφεραν σε κοντινές δασικές περιοχές, και αφού τους ανάγκαζαν να σκάψουν τους τάφους τους, τους σκότωναν εν ψυχρώ και τους έριχναν μέσα.

  1. Οι θάλαμοι αερίων ήταν φτιαγμένοι για να σκοτώνουν 6.000 ανθρώπους την ημέρα

Κατά τον ερχομό τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το Άουσβιτς, οι οικογένειες χωρίζονταν σε δύο γραμμές. Οι αριστερές αποτελούνταν από γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους ανθρώπους ή ανήμπορους να δουλέψουν. Αυτοί οι άνθρωποι οδηγούνταν αμέσως προς τον θάνατο, μέσα στους θαλάμους αερίων. Στις δεξιές γραμμές, έβαζαν κυρίως τους νεαρούς άντρες που ήταν ικανοί να παράγουν εργασία. Αυτοί οι θάλαμοι στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου μπορούσαν να σκοτώνουν μέχρι και 6.000 ανθρώπους την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη

6 μεγάλες συνέπειες της Γαλλικής Επανάστασης που ίσως αγνοείτε!

  1. Όταν οι φυλακισμένοι οδηγούνταν στους θαλάμους, δεν γνώριζαν τι θα ακολουθούσε

Οι Εβραίοι και γενικότερα οι φυλακισμένοι που οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων, είχαν άγνοια για το τι επρόκειτο να τους συμβεί. Από την άλλη, οι Γερμανοί στρατιώτες δεν τους έλεγαν, με το φόβο μην αρχίσουν να αντεπιτίθενται για να σώσουν τη ζωή τους. Αντ’ αυτού, τους έλεγαν ότι, πριν τους επιστρέψουν στα στρατόπεδα, έπρεπε να τους βάλουν σε ειδικούς θαλάμους όπου θα τους έπλεναν και απολύμαιναν σε μαζικά μπάνια. Για να είναι πιο πιστευτοί, χρησιμοποιούσαν Εβραίους κρατούμενους και τους ανάγκαζαν να λένε την ίδια ιστορία στους υπόλοιπους φυλακισμένους, αλλά και να τους βοηθήσουν και να τους ηρεμήσουν. Αφού έγδυναν κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί, τους στοίβαζαν μέσα στους θαλάμους και έπειτα απελευθέρωναν το δηλητηριώδες αέριο (Zyklon B) που δεν τους σκότωνε αμέσως, αλλά χρειαζόταν περίπου 20 λεπτά για να τους αφανίσει όλους. Όταν καταλάβαιναν τι θα τους συνέβαινε, οι φυλακισμένοι προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να δραπετεύσουν, μάταια όμως…

Δ. Γολεγός

Photo by MARCIN CZERNIAWSKI on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top