4 ντοκιμαντέρ για τον ρατσισμό που μας έκαναν εντύπωση

james-eades-W5UJZF4lnIU-unsplash.jpg

Αν θέλετε να μάθετε μερικά παραπάνω πράγματα για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ και το Black Lives Matter, δείτε τα παρακάτω ντοκιμαντέρ…

Για να μάθει να αντιλαμβάνεται κανείς το πώς οι φυλετικοί διαχωρισμοί και τα ρατσιστικά στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα μέσα σε μία κοινωνία, δεν φτάνουν απλώς μερικές ταινίες ή ντοκιμαντέρ. Αλλά, όπως βλέπουμε από αυτά που συμβαίνουν ως απάντηση στη δολοφονία του George Floyd, άνθρωποι από όλο τον κόσμο, θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στο κίνημα Black Lives Matter. Το να συμπεριλάβετε μερικές πιο εκπαιδευτικές επιλογές ταινιών και ντοκιμαντέρ για τη διασκέδασή σας, είναι ένα πρώτο βήμα. Και αφού σας προτείναμε τις ταινίες που πρέπει να δείτε για το Black Lives Matter, τώρα θα σας παρουσιάσουμε 5 ντοκιμαντέρ για να ενημερωθείτε καλύτερα για την ιστορία των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική.

  1. 13th (2016)

Στις ΗΠΑ βρίσκεται το 21% του παγκοσμίου συνόλου των φυλακισμένων, σύμφωνα με το NAACP (Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων). Από αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με τα δεδομένα του 2015, το 56% αποτελούν Αφροαμερικανοί και Ισπανοί κρατούμενοι, παρόλο που οι ίδιες εθνότητες αποτελούν μόνο το 32% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, οι Αφροαμερικανοί φυλακίζονται κατά 5 φορές περισσότερες από τους λευκούς ανθρώπους. Αυτή η ωμή ανισότητα και διαφορετική μεταχείριση περιγράφεται και απεικονίζεται αποστομωτικά στο καταπληκτικό ντοκιμαντέρ «13th» της Ava DuVernay του 2016 για το Netflix. Επίσης αξίζει να δείτε και την εξίσου αριστουργηματική σειρά της ίδιας δημιουργού, το «When They See Us» για την πραγματική υπόθεση των «Central Park Five».

  1. LA 92 (2017)

Το 1992, ένας μαύρος άνδρας ξυλοκοπήθηκε από τέσσερις αστυνομικούς, σε τέτοιο βαθμό που παραμορφώθηκε το σώμα του. Λεγόταν Rodney King, και ήταν ένας εργαζόμενος σε οικοδομή. Όταν ένα βράδυ τον σταμάτησε η αστυνομία επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τους αστυνομικούς, σε σημείο που είναι θαύμα το πώς επιβίωσε. Τέτοια χρήση αστυνομικής βίας, δεν θα συνέβαινε ποτέ σε μια αντίστοιχη περίπτωση με έναν λευκό οδηγό. Έπειτα από αυτό το περιστατικό, το Λος Άντζελες έγινε ένα ατελείωτο μέτωπο διαμαρτυρίας, και ο Rodney King το σύμβολο αυτής. Στο ντοκιμαντέρ του 2017, εξιστορούνται όλα τα γεγονότα των επεισοδίων στο Λος Άντζελες του 92’, δια χειρός TJ Martin και Daniel Lindsay.

  1. I Am Not Your Negro/Δεν είμαι ο νέγρος σου (2016)

Το διάσημο βιβλίο του Αμερικανού μυθιστοριογράφου και συγγραφέα James Baldwin, και γενικότερα όλα τα έργα του και η παρουσία του, αποτελούσαν μία πολύ σημαντική φωνή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων στην Αμερική. Χρησιμοποίησε το ταλέντο του στο γράψιμο για να εξερευνήσει τις διαφυλετικές και ταξικές διαφορές στις Δυτικές κοινωνίες. Ο Baldwin κατέβαινε πολύ συχνά σε πορείες μαζί με τους φίλους του, Malcolm X και Martin Luther King Jr, οι οποίοι δολοφονήθηκαν. Το βιβλίο που έγραψε και ήταν αφιερωμένο σε αυτούς, θα ονομαζόταν «Remember this house» αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς έχασε τη ζωή του πριν προλάβει να το γράψει, αλλά ο σκηνοθέτης Raoul Peck χρησιμοποίησε τα χειρόγραφα για να γυρίσει το δικό του ντοκιμαντέρ το 2016, αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στον θρυλικό συγγραφέα.

  1. TIME: The Kalief Browder Story (2017)

Σε αυτή τη σειρά-ντοκιμαντέρ των έξι επεισοδίων, αναλύεται η σχέση μεταξύ του ρατσισμού και της οικονομικής ανισότητας. Το ντοκιμαντέρ του Jenner Furst, ακολουθεί την υπόθεση του Kalief Browder, ενός μαθητή λυκείου στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ο οποίος κρατήθηκε στην απομόνωση για δύο χρόνια, από τα 16 του, γιατί υποτίθεται ότι έκλεψε μια σχολική τσάντα. Η τιμή της εγγύησής του ορίστηκε στα 3.000 δολάρια, ποσό που δεν είχε τη δυνατότητα να καλύψει η οικογένειά του, και έτσι αναγκαστικά πέρασε 3 εφιαλτικά χρόνια στη φυλακή Rikers Island, αναμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής του, χωρίς καν να έχει καταδικαστεί. Τελικά, οι κατηγορίες αφαιρέθηκαν, αλλά ο Browder δυστυχώς αφαίρεσε την ίδια του τη ζωή, μετά από όλα αυτά που έζησε.

Photo by James Eades on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top