Τα 6 άγνωστα οφέλη του καφέ που πρέπει να μάθετε

Cofeer-ofeli.jpg

Διαβάστε παρακάτω τα οφέλη και τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ. Οι έρευνες άλλωστε τον αναδεικνύουν ως έναν από τους σημαντικούς “συμμάχους” της υγείας μας…

1.Η καφεΐνη σας παρέχει μια βραχυπρόθεσμη ενίσχυση της μνήμης

Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας, οι συμμετέχοντες της μίας ομάδας έλαβαν δόση 150 mg καφεΐνης ο καθένας, περίπου όση ποσότητα, δηλαδή, περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ. Οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας που συμμετείχαν στη μελέτη  δεν έλαβαν καθόλου καφεΐνη, αλλά εικονικό φάρμακο (Placebo). Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική αύξηση στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Διαπίστωσαν ακόμη ότι οι χρόνοι αντίδρασης, καθώς και οι δεξιότητες μνήμης των ατόμων που έλαβαν καφεΐνη βελτιώθηκαν δραματικά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε. Για να είμαστε συγκεκριμένοι, δεν έδειξαν καμιά αύξηση όσον αφορά την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Πώς Λειτουργεί

Σύμφωνα με κορυφαίους νευρολόγους και τοξικολόγους, η καφεΐνη πιστεύεται ότι επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Και ως άμεση συνέπεια, παρέχει μια ώθηση στη βραχυπρόθεσμη μνήμη καθώς και την δυνατότητα συγκέντρωσης ενός ατόμου. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο διαρκεί η ενίσχυση αυτή.

2.Αποτελεί πηγή χρήσιμων αντιοξειδωτικών

Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να υπερτερεί σε σχέση με άλλα ροφήματα σε ο,τι αφορά τη αντιοξειδωτική του δράση σε σύγκριση με τα δύο αντιοξειδωτικά σούπερ σταρ. κακάο και τσάι. Στην πραγματικότητα, από ένα ευρύ φάσμα αναλυτικών εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 αντιοξειδωτικά στους κόκκους καφέ που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Επιπλέον, έρευνα του 2012 χαρακτηρίζει τον καφέ ως μία από τις βασικές διατροφικές πηγές αντιοξειδωτικών που είναι άμεσα διαθέσιμες σήμερα.

Πώς Λειτουργεί

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, η πλειοψηφία των αντιοξειδωτικών που μπορούν να βρεθούν σε ένα φλιτζάνι καφέ ενισχύει την προστασία του οργανισμού έναντι των φλεγμονών. Ως γνωστό η φλεγμονή αποτελεί βασική αιτία διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως αθηροσκλήρωσης, ορισμένων τύπων καρκίνου και αρθρίτιδας.

Εκτός αυτού, τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται φυσιολογικά ως μέρος των καθημερινών μεταβολικών λειτουργιών. Ωστόσο, οι εν λόγω ρίζες είναι εκείνες που προκαλούν οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί και την πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Με άλλα λόγια, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σας κρατήσουν υγιή για πολλά χρόνια. Και το κάνουν προστατεύοντας τα κύτταρα σας από τυχόν εξωτερικές φυσικές βλάβες.

Τέλος, το χρωμογόνο οξύ (ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν στον καφέ) έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

3.Ένα φλιτζάνι καφέ προφυλάσσει από Αλτσχάιμερ

Δεν είναι μυστικό ότι ο καφές παρέχει μια προσωρινή ώθηση στη μνήμη και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αλλά αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε είναι ότι η συχνή κατανάλωση καφέ μπορεί, επίσης, να αποτρέψει την εξασθένιση των νοητικών λειτουργιών που σχετίζεται με διανοητικές ανωμαλίες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Στο  πλαίσιο εκτενούς μελέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η λήψη περίπου τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την μέρα έχει κάποια μοναδικά οφέλη. Το συνέδεσαν με 65% μείωση του κίνδυνου άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ καθώς μεγαλώνουμε. Εκ των υστέρων, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της λήψης τσαγιού ή άλλων ποτών, όπως το κακάο ή η μπύρα στη γνωστική εξασθένιση. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, δεν βρήκαν τόσο μεγάλα οφέλη από την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων.

Πώς λειτουργεί

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή ακόμα καλύτερα να προστατεύσει τη γνωστική υποβάθμιση. Αλλά πέρα από αυτό είναι γεγονός, ότι η καφεΐνη στον καφέ εμποδίζει τη δημιουργία β-αμυλοειδούς πλάκας. Η πλάκα μπορεί να συμβάλει στην πυροδότηση καθώς και στην εξέλιξη της νόσου του Άλτσχάιμερ. Εκτός αυτού, οι ερευνητές θεωρούν ότι, εφόσον ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ μπορεί να κρατήσει μακριά τον διαβήτη (παράγοντας κινδύνου άνοιας), μπορεί κατά συνέπεια να ελαχιστοποιεί και τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

4.Σας βοηθάει να ξεπιαστείτε από τον άσκηση

Σας συμβαίνει συχνά να πονάτε μετά την γυμναστική; Αν ναι πιείτε ένα καφεδάκι. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Georgia, η καφεΐνη μπορεί να ανακουφίσει τους πονεμένους μυς. Στο πλαίσιο της μελέτης, φοιτήτριες που δεν έπιναν πολύ καφέ, έλαβαν καφεΐνη σε ποσότητα ισοδύναμη με 2 – 3 φλιτζάνια καφέ φίλτρου ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μια σειρά ασκήσεων για τους τετρακέφαλους. Σύμφωνα με τον επιεφαλής της έρευνας, όσες κατανάλωσαν καφεΐνη πριν την άσκηση, ένιωθαν λιγότερο πόνο κατά 25- 48 % .

Πώς λειτουργεί

Όπως πιθανολογεί, αυτό οφείλεται στο ότι η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει τους υποδοχείς του πόνου στον εγκέφαλο.

5.Είναι καλός για το συκώτι σας

Ανεξάρτητα από το τι πληροφορίες μπορεί να βρείτε στα sites υγείας και διατροφής σχετικά με τις επιπτώσεις του καφέ, η αλήθεια είναι ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Για μια ακόμη φορά, η  σταθερή κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα κίρρωσης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης καφέ και μειωμένου κινδύνου κίρρωσης – 20% μείωση για κάθε φλιτζάνι που καταναλώνεται.

Πώς λειτουργεί

Μια πρόσφατη εκτενής έρευνα που έγινε στην Τουρκία πέρυσι μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των επιπέδων όλων των ηπατικών ενζύμων στο αίμα. Σε γενικές γραμμές, τα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων σημαίνουν βλάβες και φλεγμονές στο ήπαρ. Όπως διαπιστώθηκε όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα των ενζύμων τους.

6.Αποτελεί ενάντια στην ουρική αρθρίτιδα

Μελέτες σχετικά με τα πρότυπα κατανάλωσης καφέ και των δύο φύλων δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Μια άλλη ξεχωριστή μελέτη ανέλυσε τις συνήθειες υγείας περίπου 90.000 γυναικών νοσοκόμων σε 26 χρόνια. Σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν, παρατηρήθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ της μειωμένης απειλής για ουρική αρθρίτιδα και τη μακροχρόνια κατανάλωση καφέ.

Οι γυναίκες που έλαβαν περισσότερα από 4 φλιτζάνια ημερησίως εμφάνισαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Εκτός αυτού, η πιθανότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας μειώθηκε κατά 22% στις γυναίκες που κατανάλωναν μεταξύ 1 και 3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως. Ακόμη και ένα η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καθημερινά χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε με 23% μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν μετά από σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ.

Πώς λειτουργεί

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας με τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης. Με τη σειρά του, αυτό μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Όπως πιστεύεται ευρέως από τους ειδικούς μια υψηλή συγκέντρωση ουρικού οξέος προκαλεί ουρική αρθρίτιδα.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top