Να και μερικά ενθαρρυντικά νέα για τον κορονοϊό

2171.png

Από την ανάπτυξη των εμβολίων μέχρι τις μαζικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης, αυτά είναι μερικά καλά νέα γύρω από τον Covid-19…

Αυτή την εποχή, οι ειδήσεις και η ενημέρωση σε θέματα σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, και δικαίως. Δυστυχώς όμως, η πλειοψηφία των θεμάτων αυτών, έχουν αμιγώς αρνητική χροιά. Συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, θανάτων, οικονομικές δυσχέρειες, κοινωνική απομόνωση, περιοριστικά μέτρα, απαγόρευση κυκλοφορίας, αβεβαιότητα για το μέλλον και πολλά άλλα αρνητικά σενάρια γεμίζουν τις αρχικές σελίδες των ενημερωτικών και όχι μόνο site και εφημερίδων.

Μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό και το σκοτεινό κλίμα, σκεφτήκαμε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να διαβάσουμε μερικές θετικές ειδήσεις για αυτά που ζούμε.

Γνωρίζουμε πώς να επιβραδύνουμε την εξάπλωση

Πέρα από την προσωπική ευθύνη του καθενός, που είναι να ακολουθεί τις συμβουλές των ειδικών του τομέα της υγείας για το πώς να προστατεύεται απέναντι στον κορονοϊό, όπως το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής τους με το πρόσωπο, ο μόνος τρόπος να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του ιού, είναι η κοινωνική απομόνωση. Το κίνημα #menoumespiti ακολουθείται σε πάρα πολλές χώρες παγκοσμίως, και είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό. Χώρες οι οποίες έδρασαν γρήγορα και περιόρισαν έγκαιρα την κυκλοφορία των πολιτών, έχουν εκ των πραγμάτων καταφέρει να επιβραδύνουν την ταχεία εξάπλωση, ή ακόμα και να την μειώσουν σε περιπτώσεις, όπως στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Είμαστε κοντά στην εύρεση εμβολίου

Επιστήμονες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη εργάζονται πυρετωδώς για την ανακάλυψη του πολυπόθητου εμβολίου που θα βάλει τέλος στο φαινόμενο του Covid-19. Ας μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία ανακάλυψης και μαζικής παραγωγής ενός εμβολίου απαιτεί μήνες, ίσως και χρόνια μέχρι να αναπτυχθεί επαρκώς και να διαπιστωθεί η ασφάλειά του. Η δουλειά όμως έχει ξεκινήσει και ήδη υπάρχουν κάποια υποσχόμενα δείγματα. Καταρχάς, μας φέρνει ένα βήμα μπροστά το γεγονός ότι ο ιός είναι παρόμοιος με τον ιό SARS που είχε ξεσπάσει το 2002, και όχι κάποιος εντελώς άγνωστος προς τον άνθρωπο ιός. Στην Κίνα κάνουν κλινικές δοκιμές σε θεραπείες και μεθόδους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος στη μάχη εναντίον του ιού. Στο Imperial College του Λονδίνου σχεδιάζουν ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας το RNA του Covid-19, η Inovio, εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Πενσυλβάνια παράγει ίνες DNA που μπορούν να έχουν ανοσοποιητικό χαρακτήρα, ενώ ήδη υπάρχοντα φάρμακα όπως το remdesivir και η φαβιπιραβίρη δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα απέναντι στον ιό.Βέβαια όπως τονίζουν οι ειδικοί κανείς δεν θα πρέπει να λάβει ακόμη οποιοδήποτε φάρμακο αν δεν του το έχει συστήσει ο γιατρός.

Πολλοί νοσούντες θεραπεύονται

Σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι θεραπεύονται πλήρως από την ίωση του κορονοϊού. Χάρη στην σκληρή δουλειά των ιατρών και των νοσηλευτών, όπως αυτοί στην Ινδία που χρησιμοποιούν επιτυχώς ένα κοκτέιλ φαρμάκων που συνήθως χορηγούταν για την αντιμετώπιση του HIV και της ελονοσίας, ή στην Κίνα και την Ιαπωνία που χρησιμοποιούν πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν θεραπευτεί από τον Covid-19 σε νέους ασθενείς.

Τα τεστ βελτιώνονται

Νέα και ταχύτερα τεστ αναπτύσσονται σε όλη τη γη. Με όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση του ιού και το πώς ανιχνεύεται.

Το περιβάλλον ξεκουράζεται

Η ελαχιστοποίηση της παραγωγής, των εργοστασίων, των μετακινήσεων, και όλων των κλάδων που έχουν πληγεί από το μαζικό lockdown, εκτός από τις ανυπολόγιστες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία που προκαλεί, έχει ευνοήσει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον γύρω μας. Έχει παρατηρηθεί μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εικόνες από δορυφόρους δείχνουν ότι ό αέρας είναι πιο καθαρός, και, όσο περνάει ο καιρός, θα μαθαίνουμε και περισσότερα θετικά νέα σχετικά.

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι δημιουργική

Δυστυχώς ή ευτυχώς, είμαστε κολλημένοι στο σπίτι εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, οι περισσότεροι, και ανακαλύπτουμε συνεχώς νέους τρόπους να αξιοποιούμε το χρόνο μας δημιουργικά. Ταινίες και σειρές, βιβλία, ψηφιακά tour σε μουσεία, διαδικτυακές παραστάσεις, συναυλίες και κινηματογραφικά φεστιβάλ, σωματικές ασκήσεις για το σπίτι, βιντεοκλήσεις με συγγενείς φίλους και γνωστούς, και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Δείχνουμε αλληλεγγύη

Πολλές είναι οι ειδήσεις που έρχονται από διάφορες περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου πολίτες που μπορούν, βοηθούν και στέκονται δίπλα σε αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο βρίσκονται σε ανάγκη, ή δεν έχουν την ευχέρεια να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Βοηθούν ηλικιωμένους πηγαίνοντας για τα ψώνια και τα φάρμακά τους, παίρνουν μέρος σε εθελοντικές ομάδες αλληλεγγύης, βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και χειροκροτούν συμπαραστεκόμενοι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πολλές άλλες συγκινητικές δράσεις και ενέργειες που δίνουν ελπίδα στο ανθρώπινο είδος.

Δ. Γολεγός

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top