Αυτές είναι οι κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα

alex-knight-2EJCSULRwC8-unsplash.jpg

Ο 21ος αιώνας ήταν ιδιαίτερα μεστός σε ο,τι αφορά στις εξελίξεις στην τεχνολογία και την επιστήμη. Πολλές από τις βασικές ανακαλύψεις έγιναν τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτό το άρθρο θα σας δείξει τα πιο σημαντικά επιτεύγματα.

Πολλές ανακαλύψεις έχουν γίνει σε διάφορες φάσεις της ιστορίας. Ερευνητές και επιστήμονες πετυχαίνουν συνεχώς να ανακαλύπτουν νέους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Έχουν γίνει σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις που βοήθησαν στη βελτίωση του τρόπου ζωής μας και μας διευκολύνουν να επιτύχουμε ακόμη πιο εκπληκτικές καινοτομίες.

Στοιχεία ύπαρξης νερού στον Άρη

Το 2015, η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος κατάφερε να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει υγρό στοιχείο στον πλανήτη Άρη. Οι επιστήμονες υποβοηθήθηκαν από το πρώτο φασματόμετρο που διέθετε η NASA, που ονομάζεται Mars Reconnaissance Orbiter.

Με τη βοήθειά του, μπόρεσαν να ανιχνεύσουν υγρά άλατα σε όλο τον μακρινό πλανήτη. Τα συγκεκριμένα άλατα είναι πιο διαδεδομένα κατά τις θερμότερες εποχές, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό είναι ένα ουσιαστικό συστατικό στην ανάπτυξή τους.

Η ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων

Το ταξίδι στα πιο αρχέγονα μέρη του σύμπαντος μας δεν φαίνεται τόσο αδύνατο όσο πριν από αυτήν την ανακάλυψη. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμη ανακάλυψη του 21ου αιώνα. Από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε η θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, η σκέψη του ταξιδιού στο χρόνο έχει ενθουσιάσει τα επιστημονικά μυαλά σε όλο τον κόσμο.

Το έργο LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, κάτι που θα σήμαινε ότι με αρκετή έρευνα θα μπορούσε να γίνει το πρώτο διαστημικό ταξίδι του είδους. Το ταξίδι στα αρχέγονα μέρη του σύμπαντος μας δεν φαίνεται τόσο αδύνατο όσο φάνταζε πριν από αυτήν την ανακάλυψη.

Η Ύπαρξη Σκοτεινής Ύλης

Η απόδειξη για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης (Dark Matter) βρέθηκε το 2006 από μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Maxim Markevitch από το Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics στο Cambridge. Οι ειδικοί επέδειξαν την ύπαρξή της μετρώντας τη θέση της μάζας που δημιουργείται όταν συγκρούονται οι γαλαξίες. Αποσυνδέονται συγκεκριμένες συστάδες μάζας και μια μεγάλη ποσότητα ορατής ύλης από την οποία αποτελείται και η σκοτεινή ύλη. Αν και αυτό ακούγεται υπερβολικά περίπλοκο, το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτό αποδεικνύει ότι η σκοτεινή ύλη αντιστοιχεί στο 68% του σύμπαντος.

Δημιουργία ανθρώπινων οργάνων σε εργαστήριο

Μέσω της έρευνας των βλαστικών κυττάρων, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερη πρόσβαση σε όργανα για τους ασθενείς, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν τους δότες, γεγονός που διευκολύνει τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων. Τα βλαστοκύτταρα καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη αόριστου αριθμού κυττάρων του ίδιου τύπου. Ωστόσο, και άλλοι τύποι κυττάρων προκύπτουν επίσης από αυτήν τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η αναγέννηση οργάνων χρησιμοποιώντας κύτταρα του δέρματος. Στο μέλλον, η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τα όργανα που χρειάζονται για θεραπεία να δημιουργούνται στο εργαστήριο.

Μεταμοσχεύσεις προσώπου

Η διαδικασία μεταμόσχευσης προσώπου χρησιμοποιεί ιστούς ενός νεκρού ατόμου για να αντικαταστήσει το πρόσωπο ενός άλλου ατόμου. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2005. Αυτή η μεταμόσχευση ήταν μόνο μερική, αλλά η πρώτη πλήρης μεταμόσχευση προσώπου συνέβη μόνο πέντε χρόνια αργότερα στην Ισπανία.

Εμφυτεύματα ψευδούς μνήμης

Παρόλο που αυτή η τεράστια επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια του μυαλού και να αντιμετωπίσουμε θέματα ψυχικής υγείας, ίσως ακόμα να είναι προβληματική.

Οι επιστήμονες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο να δημιουργήσουν ψευδείς αναμνήσεις και να τις φυτέψουν στον εγκέφαλο των ποντικών.

Φαίνεται σαν μια σκηνή από μια παλιά ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά με αυτήν την πρόοδο, θα μπορούσε να καταστεί δυνατό να χειριστεί κάποιος τη μνήμη ενός ατόμου. Ποιος ξέρει τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό;

Ρομποτικά μέλη

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Twente έχουν αναπτύξει ρομποτικά μέρη του σώματος χρησιμοποιώντας βιομηχανική. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ρομποτικούς βραχίονες που μπορούν να κάνουν τη ζωή ευκολότερη σε  άτομα με σοβαρή μυϊκή δυστροφία. Υλοποίησαν, επίσης, στην πράξη προηγούμενη έρευνα για την προσθετική στη δημιουργία αυτών των άκρων. Αυτά τα ρομποτικά μέρη του σώματος θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα σε τραυματίες στρατιώτες, άτομα που πάσχουν από αναπηρίες ή ηλικιωμένους.

Κβαντική τηλεμεταφορά

Ένα φωτόνιο μεταφέρθηκε στο διάστημα με τη βοήθεια μιας ακτίνας λέιζερ από Καναδούς επιστήμονες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κβαντική τηλεμεταφορά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά πληροφοριών και όχι για μια μεταφορά ενός έμβιου όντος ή ύλης. Ωστόσο, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να καταστεί δυνατή τηλεμεταφορά φυσικής ύλης κάποια μέρα.

Η όλη διαδικασία ήταν απίστευτα δύσκολη και απαιτούσε εξαιρετική ακρίβεια. Τα φωτόνια είναι μικροσκοπικά, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί λίγη ώρα έως ότου μπορέσουμε να μεταφέρουμε με επιτυχία μεγαλύτερα αντικείμενα.

Η έκρηξη του Διαδικτύου

Χάρη στο Διαδίκτυο, μπορούμε να κάνουμε πράγματα που μπορούσαμε να φανταστούμε μόνο πριν από 20 χρόνια. Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία, να παρακολουθούμε κάθε ταινία που υπάρχει, ή να μιλάμε με ανθρώπους στην άλλη άκρη του κόσμου. Η ανακάλυψη όλων των εποχών αφορά τις δυνατότητες του Διαδικτύου τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Photo by Alex Knight on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top