23 ιστορικά δεδομένα που σίγουρα δεν γνωρίζατε ότι συνδέονται

spencer-davis-ONVA6s03hg8-unsplash.jpg

Αυτά τα απίστευτα παραλειπόμενα της ιστορίας θα σας κάνουν να χάσετε την αίσθηση του χρόνου…

Μερικές φορές, ο χρόνος και το πώς τον αντιλαμβανόμαστε οι άνθρωποι, μπορεί να δημιουργήσει μερικά πολύ περίεργα συμπεράσματα και να συνδέσει πρόσωπα και γεγονότα που μπορεί φαινομενικά να μην είχαν καμία σχέση μεταξύ τους.

Εκτός αν είστε ένας σπουδαίος καθηγητής ιστορίας ή ερευνητής, δεν είναι και πολύ πιθανό να φανταστείτε τι σύνδεση μπορεί να υπάρχει μεταξύ του Τιτανικού και του ναρκωτικού ecstasy. Ούτε θα μπορούσατε να βρείτε τι παράξενο κοινό μπορεί να υπάρχει μεταξύ της Marilyn Monroe και της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Όχι, δεν είναι αδερφές, δεν έχουν κάποια συγγένεια και ούτε πρόκειται να αρχίσουμε να σας παρουσιάζουμε θεωρίες συνωμοσίας. Η αντίληψη του χρόνου και της ιστορίας όμως, μπορεί να δημιουργήσει μερικά πολύ παράξενα συμπεράσματα. Πολλές φορές κατηγοριοποιούμε τις εποχές σε «πολύ παλιά», «αρχαία χρόνια», «μοντέρνους καιρούς» και «μέλλον», χωρίς όμως να γνωρίζουμε πραγματικά την χρονική απόσταση από τη μία κατηγορία στην άλλη. Απλώς στηριζόμαστε σε μια συλλογική μνήμη και αίσθηση.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 23 πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα που σίγουρα δεν περιμένατε.

 1. Το χάπι ecstasy κατασκευάστηκε την ίδια χρονιά που βυθίστηκε ο Τιτανικός, το 1912.

 1. Ο λογισμός εφευρέθηκε πολλά χρόνια μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

 1. Τη χρονιά που ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε στις εκλογές, η τελευταία χήρα ενός βετεράνου του Εμφυλίου Πολέμου έχασε τη ζωή της.

 1. Οι φυλακισμένοι του Άουσβιτς δεν είχαν γευτεί ποτέ McDonald’s παρόλο που ιδρύθηκε μερικές μέρες αφού τους έστειλαν εκεί το 1940.

 1. Το 1967, η NASA ήδη εξερευνούσε το διάστημα, ενώ παράλληλα οι επιστήμονες μόλις είχαν συμφωνήσει στην ύπαρξη των τεκτονικών πλακών.

 1. Η Μητέρα Τερέζα έφυγε από τη ζωή μόλις πέντε μέρες μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, στις 31 Αυγούστου το 1997.

 1. Το μετρό του Λονδίνου, το Underground χρησιμοποιούταν επίσης σαν μέσο μεταφοράς για να σε πάει να παρακολουθήσεις από κοντά δημόσιους απαγχονισμούς.

 1. Η σιδηροδρομική γραμμή του Oregon χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από βαγόνι το 1843, την ίδια χρονιά που εφευρέθηκε το φαξ.

 1. Το 1971 που οι Ηνωμένες Πολιτείες έστελναν το πρώτο buggy στο φεγγάρι, στην Ελβετία οι γυναίκες κέρδιζαν το δικαίωμα της ψήφου.

 1. Όταν ο τελευταίος άνθρωπος που είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή και εκτελέστηκε με γκιλοτίνα στη Γαλλία το 1977, η πρώτη ταινία Star Wars κυκλοφόρησε στις αίθουσες.

 1. Το πεύκο Bristlecone είναι το γηραιότερο ζωντανό δέντρο και όταν γιόρταζε τα χιλιοστά του γενέθλια, το μαμούθ Wooly εξαφανιζόταν από τον πλανήτη.

 1. Η Άννα Φρανκ είχε την ίδια ηλικία με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1929).

 1. Όταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης κυνηγούσε τα θύματά του στα στενά του Λονδίνου το 1889, οι Ιάπωνες έπαιζαν κάρτες Nintendo.

 1. Ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον δεν έμαθε ποτέ για την ύπαρξη των δεινοσαύρων, καθώς πέθανε το 1799, 25 χρόνια πριν ανακαλυφθεί το πρώτο απολίθωμα.

 1. Ο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι εκατοντάδες χρόνια μεγαλύτερο σε ηλικία από την Αυτοκρατορία των Αζτέκων.

 1. Οι Αιγύπτιοι έχτιζαν την Πυραμίδα το 2660 π.Χ., μια περίοδο που τα μαμούθ ακόμα κυκλοφορούσαν στη γη.

 1. Μια χελώνα που έφυγε από τη ζωή το 2016, ήταν η μοναδική χελώνα που είχε δει από κοντά τον Κάρολο Δαρβίνο.

 1. Όταν η Marilyn Monroe και η βασίλισσα Ελισάβετ συναντήθηκαν σε μια κινηματογραφική πρεμιέρα στο Λονδίνο το 1956, ήταν και οι δύο 30 ετών.

 1. Ο 10ος Πρόεδρος των Η.Π.Α., John Tyler (1970) έχει δύο εγγόνια που ζουν ακόμα σήμερα, το 2020.

 1. Η κατασκευή του Πύργου του Άιφελ πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά (1889) που ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε τον διάσημο πίνακα «Έναστρη νύχτα».

 1. Η πρώτη υπόγεια γραμμή μετρό του Λονδίνου άνοιξε στις 10 Ιανουαρίου το 1863. Εκείνη την εποχή, ο Εμφύλιος Πόλεμος ήταν ακόμα ενεργός στις Η.Π.Α.

 1. Το βιβλίο της JK Rowling, «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου» κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2007, την ίδια εποχή που παρουσιάστηκε το πρώτο μοντέλο iPhone από την Apple.

 1. HMicrosoft ιδρύθηκε ενώ η Ισπανία ήταν ακόμα σε καθεστώς δικτατορίας (1975).

Δ Γολεγός

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top