Τζέιμς Μποντ: 7 άγνωστες πληροφορίες που εντυπωσιάζουν

Τζέιμς-Μποντ.png

Γνωρίζατε ότι το όνομα ‘James Bond’ προέρχεται από εκείνο ενός ζωολόγου ή ότι δημιουργός του ήταν αξιωματικός πληροφοριών; Μάθετε 7 άγνωστα στοιχεία για τον ήρωα που αγαπήσατε…

#001 Ο δημιουργός του Μποντ ήταν ένας αξιωματικός πληροφοριών

Ο ήρωας Τζέιμς Μποντ δημιουργήθηκε το 1953 από το Βρετανό συγγραφέα Ϊαν Φλέμινγκ, ο οποίος υπήρξε αξιωματικός πληροφοριών στο ναυτικό και δημοσιογράφος. Ασκώντας την ιδιότητά του ως αξιωματικός πληροφοριών είχε συμμετάσχει στον προγραμματισμό της ‘Επιχείρησης Κιμάς’(Operation Mincemeat) καθώς και της Επιχείρησης ‘Χρυσά Μάτια’ κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το έργο του στη διάρκεια του πολέμου, καθώς και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως δημοσιογράφος, αποτέλεσε το υπόβαθρο, το βάθος και τις λεπτομέρειες στο μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μποντ. Ο Φλέμινγκ παραδέχτηκε ότι ο Μποντ» αποτέλεσε το συνδυασμό όλων των μυστικών κατασκόπων και των καταδρομέων» τους οποίους είχε τη χαρά να γνωρίσει την εποχή του πολέμου .

#002 Το όνομα ‘James Bond’ προέρχεται από το όνομα ενός ζωολόγου

Ο Ϊαν Φλεμινγκ επιδίωκε να βρει ένα όνομα απλό, όχι ανιαρό αλλά και εύκολο να το απομνημονεύσεις το οποίο προόριζε για τον βασικό ήρωα στα έργα του. Αυτός ήταν φανατικός παρατηρητής πουλιών και μάλιστα είχε και τον Οδηγό για τα Πουλιά στις Δυτικές Ινδίες». Ο συγγραφέας αυτού του Οδηγού ήταν ένας Αμερικανός Ζωολόγος με το όνομα Τζέιμς Μποντ. Αυτό το όνομα έκανε εντύπωση στο Φλέμινγκ αφού «αυτό το σύντομο, μη ρομαντικό αλλά και αρσενικό όνομα» ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνε.

#003  Το 1983 υπήρχαν ταυτόχρονα στις κινηματογραφικές αίθουσες δύο ταινίες με τον Μποντ

Συμπεριλαμβανομένης της ταινίας Skyfall  συνολικά έχουν γυριστεί 25 τανίνες με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ. Αν εξαιρέσουμε 2 φιλμ, όλες οι υπόλοιπες ταινίες συγκαταλέγονται στις παραγωγές ΕΟΝ. Οι 2 ανεξαίρετες είναι οι ‘Καζίνο Ρουαγιάλ’ και ‘Ποτέ Μην Ξαναπείς Ποτέ’, η δεύτερη διασκευή της ταινίας ‘Επιχείρηση Κεραυνός’. Προτού υπάρξει το πρώτο φιλμ με τον Μποντ πρωταγωνιστή, ο Φλέμινγκ είχε συνεργαστεί με τον παραγωγό  Kevin McClory και το σεναριογράφο Jack Whitingham σχετικά με ένα σενάριο για μια ταινία Μποντ. Η ταινία μπήκε στα συρτάρια αλλά στον Φλέμινγκ άρεσε το σενάριο και το μετέτρεψε σε μυθιστόρημα, το ‘Eπιχείρηση Κεραυνός’. Ο Ίαν έδειξε  έλλειψη πίστωσης προς τον Whitingham και το ζήτημα ακολούθησε τη δικαστική οδό. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ότι ο McClory είχε τη δυνατότητα να παράγει μια ταινία με αυτό το σενάριο προκειμένου να αναπληρώσει  την έλλειψη πίστωσης. Εξαιτίας αυτού του νομικού κενού, ο McClory μπόρεσε να γίνει παραγωγός του φιλμ ‘Ποτέ μην Ξαναπείς Ποτέ’. Αυτό οδήγησε στο αλλόκοτο συμβάν να υπάρχουν στις κινηματογραφικές αίθουσες δύο έργα ταυτόχρονα – το ‘Επιχείρηση Οκτάπουσι’ και το ‘Ποτέ μην Ξαναπείς Ποτέ’.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές είναι οι 10 πιο επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών

 

#004   Ο Sean Connery υπήρξε ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε σε ταινία τον Τζέιμς Μποντ

Στα συνολικά 23 φιλμ με την ΕΟΝ ως παραγωγό, ο ρόλος του Τζέιμς Μποντ έχει διεξαχθεί από έξι ηθοποιούς: τους Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan and Daniel Craig. Το 1962 στην ταινία Dr. No, ο Sean Conney  κατέστη ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ στην μεγάλη οθόνη. Μεταξύ του 1973 και του 1985, ο Roger Moore πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από 7 ταινίες Μποντ. Ο Sean Connery υποδύθηκε το ρόλο σε 6 ταινίες Μποντ καθώς και στην ταινία «Ποτέ Μην Ξαναπείς Ποτέ». Κανένας άλλος ηθοποιός δεν έχει υποδυθεί το ρόλο αυτό παραπάνω από 4 φορές. Επίσης ο George Lazenby κατέστη ο μοναδικός ηθοποιός που υποδύθηκε το ρόλο του Τζέιμς Μποντ μονάχα μια φορά.

#005   Ο Μποντ θεάται στις ταινίες να πίνει ποτό κάθε 24.3 λεπτά.

Στα μυθιστορήματα του Ιαν Φλέμινγκ, ο Τζέιμς Μποντ είναι ένας παθητικός και μανιώδης καπνιστής στον οποίο αρέσει να καπνίζει περισσότερα από 70 τσιγάρα ημερησίως. Στα πρώτα 2-3 φιλμ με τον Μποντ, ο Sean Connery κάπνιζε  2-3 τσιγάρα. ¨Όταν ο ρόλος ανατέθηκε στον Roger Moore ο Φλέμινγκ, θέλοντας να διαφοροποιήσει τον ήρωα Μποντ από τον ήρωα που υποδυόταν ο Κόνερι, αποφάσισε να καταστήσει τον ήρωά του ως καπνίζοντα πούρα αντί για τσιγάρα. Στο συμβόλαιο του Moore υπήρχε όρος, ο οποίος του εξασφάλιζε απεριόριστη προμήθεια τσιγάρων στο σετ. Στον Moore άρεσε να καπνίζει πούρα και ήταν γνωστό ότι ο προϋπολογισμός για τα πούρα ανερχόταν σε χιλιάρες δολάρια. Από το 2002 και εφεξής , ο Μποντ στην ταινία  ‘Πέθανε Μια Άλλη Μέρα’,αυτός κάπνισε μόνο ένα πούρο. Σε ό, τι αφορά το ποτό, ο Μποντ κατανάλωσε συνολικά 317 αλκοολούχα ποτά στα μυθιστορήματα με συχνότητα ένα ποτό ανά επτά σελίδες. Στις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Μπόντ θεάται να πίνει 114 ποτά – ένα ποτό κάθε 24.3 λεπτά. Το αγαπημένο του ποτό, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, είναι – ποια άλλη- η κλασσική βότκα μαρτίνι.

#006   Το πιστόλι Walther PPK παρέμεινε το όπλο επιλογής του Μποντ σε δεκαοκτώ ταινίες.

Στα πρώτα  μυθιστορήματα του Ιαν Φλέμινγκ, ο Μπόντ φιγουράρει οπλισμένος με Beretta 418. Ο Geoffrey Boothroyd, φανατικός οπαδός των μυθιστορημάτων με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ και ειδήμονας στα όπλα, είχε στείλει  επιστολή στον Ιαν Φλέμινγκ ασκώντας κριτική στην επιλογή του Μποντ για το πυροβόλο όπλο του. Περαιτέρω, σχολίασε ότι το όπλο τύπου Beretta 148 «είναι όπλο για κυρίες-  και μάλιστα για κακόφημες κυρίες».   O Geoffrey Boothroyd επίσης συμβούλευσε τον Φλέμινγκ να αλλάξει το όπλο του ήρωά του και αντί αυτού να εισάγει το όπλο τύπου Walther PPK κάτι για το οποίο ο Φλέμινγκ έδωσε τη συναίνεσή του. Ο Boothroyd επίσης παρείχε συμβουλές στον Φλέμινγκ και για τη χρήση άλλων όπλων στα μυθιστορήματά του. Προκειμένου να τον ευχαριστήσει ο Φλέμινγκ  στα μυθιστορήματά του ονόμασε τον MI6 Armourer “Major Boothroyd” και στην ταινία Dr. No , ο Μ τον συστήνει στον Μποντ ως « Τον σπουδαιότερο ειδικό για όπλα στον κόσμο». Στο πρώτο –πρώτο φιλμ με ήρωα τον Μποντ, ο Μ διατάζει τον Τζέιμς Μποντ να εγκαταλείψει  το όπλο του Beretta  και να χρησιμοποιεί εφεξής  το Walther PPK, το οποίο φιγουράρει σε 18 φιλμ για τον Τζέιμς Μποντ. Ύστερα από την ταινία «Το Αύριο Ποτέ Δεν Πεθαίνει», το βασικό όπλο του Μποντ έχει υπάρξει το Walther P99, ένα ημιαυτόματο πιστόλι.

#007   Η φράση “BondJames Bond” ψηφίστηκε ως η καλύτερη ατάκα που έχει υπάρξει σε ταινίες.

Με εξαίρεση την ταινία Skyfall , τα υπόλοιπα 22 φιλμ με παραγωγό την ΕΟΝ έχουν αποφέρει κέρδη ύψους 4.91 εκατομμύρια δολάρια  υπολογίζοντας μονάχα τις εισπράξεις από τα ταμεία των κινηματογράφων,  καθιστώντας τις ταινίες αυτές τη  δεύτερη σε θέση σειρά ταινιών που έγιναν ποτέ, με πρώτη σειρά ταινιών εκείνες με   τον Χάρι Πότερ. Υπολογίζεται ότι από τα χρονικά της πρώτης ταινίας με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ, το ένα τέταρτο του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν δει τουλάχιστον από μια ταινία με ήρωα τον Τζέιμς Μπόντ. Ο ήρωας Τζέιμς Μποντ καθιερώθηκε ως ο τρίτος σπουδαιότερος ήρωας ταινιών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταινιών το 2005. Ο ήρωας Μποντ κατατάχθηκε ενδέκατος από την Empire και πέμπτος από την Premiere σε παρόμοιους καταλόγους. Το 2001 η φράση “Bond…James Bond” ψηφίστηκε από τους κινηματογραφόφιλους ως « η πιο δημοφιλής φράση στο σινεμά»  και το 2005 τιμήθηκε ως η 22η σπουδαιότερη έκφραση στην ιστορία του κινηματογράφου από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ταινιών.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top