6 απλοί καθημερινοί τρόποι να πολεμήσετε τον ρατσισμό

koshu-kunii-Q5sHZ-_lxvE-unsplash.jpg

Μερικά αποτελεσματικά tips για αντιμετωπίσετε τις απλές καθημερινές ρατσιστικές συμπεριφορές…

Σε μια εποχή που ο πλανήτης βρίσκεται σε διπλό αναβρασμό, αφενός λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και αφετέρου λόγω της δολοφονίας του Αφροαμερικανού George Floyd από τα χέρια ενός αστυνομικού που έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού, πλέον ο καθένας αναζητεί τρόπους που να μπορεί να συμβάλλει πιο ουσιαστικά σε αυτό τον αγώνα.

Δεν χρειάζεται να ζει κανείς στην Αμερική για να συμμετέχει στο κίνημα Black Lives Matter. Ο ρατσισμός κατά των μαύρων δεν είναι πρόβλημα που συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ, λόγω του αιματηρού παρελθόντος και το καθεστώς σκλαβιάς που επικρατούσε τους προηγούμενους αιώνες εκεί. Ο ρατσισμός, και ειδικότερα ο συστημικός ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με τα ρατσιστικά στερεότυπα του παρελθόντος, να βρίσκουν ακόμα τον χώρο τους μέχρι και σήμερα και να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των μη-λευκών ανθρώπων.

Επομένως, το κίνημα Black Lives Matter που ξεκίνησε στην Αμερική, είναι μια καλή αφορμή για τον πλανήτη να συζητήσει ξανά τον ρατσισμό, να ευαισθητοποιηθεί και να κάνει όντως μερικά θετικά βήματα προς τον περιορισμό και ιδανικά την εξάλειψή του.

Συγκεντρώσαμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε τις απλές καθημερινές εκδηλώσεις ρατσισμού που συμβαίνουν δίπλα σας, και σας τους παρουσιάζουμε:

  1. Μη φοβάστε να πείτε τη λέξη «ρατσιστής»

Κανείς δεν θέλει να τον αποκαλούν ρατσιστή. Μπορεί επίσης, κάποιος να μη θεωρεί τον εαυτό του ρατσιστή, αλλά εν αγνοία του να αναπαράγει ρατσιστικά στερεότυπα. Οι ρατσιστές δε φορούν αναγκαστικά ρούχα με σβάστιγκες ή είναι κουρεμένοι skinheads. Είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, που χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως «δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…» ή «η φυλή σας» κλπ.

  1. Εξηγήστε σε κοντινούς ανθρώπους ότι μπορεί να είπαν κάτι ρατσιστικό

Το επιχείρημα ότι «ανήκουν σε μια άλλη γενιά που ήταν φυσιολογικό να λες τέτοια πράγματα» δεν ισχύει πλέον. Έχει περάσει αρκετός χρόνος για τα άτομα αυτά να καταλάβουν την προκατάληψή τους. Δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία. Αν ακούσετε κάποιο μεγαλύτερο μέλος της οικογένειάς σας ή του στενού σας κύκλου να λέει κάτι ρατσιστικό, πείτε του εκείνη τη στιγμή ότι αυτό που λέει είναι ρατσιστικό, και εξηγήστε του το γιατί. Το να σιωπαίνεις, δε λύνει το πρόβλημα.

  1. Ακούστε

Όταν κάποιο μέλος μιας μειονότητας που έχει δεχθεί ρατσιστική συμπεριφορά, σας περιγράφει τα προβλήματά του, ακούστε. Μην χρησιμοποιήσετε κάτι που είπε και αρχίσετε να λέτε για τα δικά σας προβλήματα, ή για κάτι αντίστοιχο που μπορεί να έχετε ζήσει. Αν δεν ανήκετε και εσείς σε αυτή τη μειονότητα, σίγουρα δεν γνωρίζετε από πρώτο χέρι το πώς είναι η ζωή ενός τέτοιου ατόμου. Αφήστε τις συγκρίσεις για κάποιο άλλο θέμα, και απλώς ακούστε.

  1. Ζητήστε ειλικρινή συγγνώμη

Οι μισές συγγνώμες είναι χειρότερες. Αν κατά λάθος, ή εν αγνοία σας, πείτε ένα ρατσιστικό σχόλιο σε κάποιον και σας το πει, ακούστε τον και μην δικαιολογείστε. Ακούστε το λόγο που μπορεί ο άλλος να προσβλήθηκε και προσπαθήστε να μπείτε στη δική του θέση. Αν καταλάβετε τον λόγο για τον οποίο προσβλήθηκε, τότε θα είστε σε θέση να ζητήσετε ειλικρινή συγγνώμη.

  1. Τα ρατσιστικά αστεία δεν είναι αστεία

Ναι, τα ρατσιστικά στερεότυπα και αστεία είναι βαθιά ριζωμένα στην κουλτούρα μας, και πολλά από αυτά γίνονται με αθώο τρόπο και όχι με δόλο. Αναπαράγουν όμως, ένα στερεότυπο κι αν λέμε πολλές φορές ένα αστείο π.χ. για τους Αλβανούς στην περίπτωση της Ελλάδας, ακόμα κι αν δεν το πιστεύουμε, αναπαράγουμε ένα κυρίαρχο στερεότυπο για ένα έθνος. Αν βρεθείτε σε μια παρέα και κάποιος κάνει ένα ρατσιστικό αστείο, μη γελάσετε, αλλά πείτε του ότι είναι ρατσιστικό.

  1. Αν δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε την εθνικότητα κάποιου για να τον αναφέρετε, μην το κάνετε

Πολλές φορές, όταν θέλετε να αναφερθείτε σε κάποιον, χρησιμοποιείτε την εθνικότητα ή το χρώμα του δέρματός του, για να τον προσδιορίσετε, ενώ δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Θα λέγατε ποτέ «ένας άσπρος» ή «ένας Έλληνας», εκτός αν δεν το απαιτεί το θέμα για το οποίο θα μιλήσετε; Όχι, τότε γιατί αποκαλείτε κάποιον «μαύρο» ή π.χ. «Πακιστανό» όταν θέλετε να τον προσδιορίσετε;

Photo by Koshu Kunii on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top