Covid19: πώς να την αντιμετωπίσετε σπίτι

Female_Sick_1200x628-facebook-1200x628-1.jpg

Υποψιάζεστε ότι έχετε ή έχετε όντως προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2;  Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές, βασισμένες στις πιο πρόσφατες εξελίξεις, για το πώς μπορείτε αντιμετωπίσετε τον COVID κατ’ οίκον.

Παρακολουθήστε τα συμπτώματα

Η συνηθέστερη παραλλαγή του ιού είναι πλέον η Όμικρον και πιο συγκεκριμένα η γενεαλογική σειρά BA.2. Σύμφωνα με τον καθηγητή ιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Timothy Brewer, τα καλά νέα είναι ότι η Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό, σε σχέση με τη Δέλτα, να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Επίσης συνήθως προκαλεί συμπτώματα λίγο νωρίτερα από τη Δέλτα – περίπου δύο έως τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση και όχι τέσσερις ή πέντε. Το φάσμα των πιθανών συμπτωμάτων είναι ευρύ αλλά αφορά κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό. Επειδή το BA.2 αναπαράγεται περισσότερο στους αεραγωγούς πάνω από τους πνεύμονες δεν προκαλεί φλεγμονή στο στήθος και τους πνεύμονες. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο και συμφόρηση καθώς επίσης βήχα, δύσπνοια και πυρετό.

Κάντε ένα τεστ

Δύο έως τρείς μέρες μετά την πιθανή έκθεσή σας στον COVID ή με το πρώτο σημάδι οποιωνδήποτε συμπτωμάτων κάντε ένα τεστ αντιγόνου (rapid test) ή ένα τεστ PCR. Ο COVID μπορεί να μοιάζει πολύ με κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργία. Το PCR είναι πιο ευαίσθητο αλλά δε γίνεται στο σπίτι, σε αντίθεση με το τεστ αντιγόνου.  Εάν το πρώτο τεστ είναι αρνητικό κάντε ένα δεύτερο μετά από δύο ημέρες και στο μεσοδιάστημα προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί στις επαφές σας. Εάν όντως έχετε COVID  το ιικό φορτίο θα αυξηθεί μέσα σε αυτό το διάστημα. Όταν κάποιος είναι θετικός στον ιό καλό είναι να ενημερώσει τον γιατρό του, ο οποίος-σύμφωνα και με το ιστορικό του καθενός-μπορεί να παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση στην αντιμετώπιση του ιού. Επίσης καταγράψτε την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων και την ημερομηνία του θετικού τεστ.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από COVID θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν στο σπίτι. Τα ήπια συμπτώματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά αντιπυρετικά ή αντιφλεγμονώδη ωστόσο καλό είναι όσοι παίρνουν ήδη κάποια φαρμακευτική αγωγή να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Να θυμάστε ότι τα σκευάσματα που χρησιμοποιείτε χωρίς συνταγή πρέπει να λαμβάνονται με μέτρο και σύμφωνα με τις συνιστώμενη δοσολογία. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκουράζεστε, μιας και ο οργανισμός βρίσκετε σε καταβολή, και να πίνετε πολλά υγρά ώστε να μην αφυδατώνεστε. Τα ζεστά ροφήματα με μέλι βοηθούν επίσης στην αντιμετώπιση του ξηρού λαιμού και του βήχα.

Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τον COVID είναι η ευρύτερη διαθεσιμότητα στοχευμένων θεραπειών σε ασθενείς που δεν έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Μετά από κλινικές δοκιμές αποδείχτηκε ότι συγκεκριμένα αντιικά φάρμακα (π.χ Paxlovid) μειώνουν τις πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου κατά 89%. Ωστόσο η λήψη τους δεν μπορεί να συνδυαστεί με ορισμένα φάρμακα (π.χ αντιπηκτικές αγωγές). Τα μονοκλωνικά αντισώματα επίσης μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης αλλά κι εδώ υπάρχουν περιορισμοί στη χορήγηση. Και τα αντιικά και τα μονοκλωνικά αντισώματα συνίστανται σε ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά λόγω ηλικίας ή υποκείμενης νόσου και προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν νεότερους ή γενικότερα υγιείς ανθρώπους. Εξάλλου για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να χορηγηθούν στον ασθενή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων (5 έως 7 ημέρες).

Μείνετε στο σπίτι

Ακόμα κι αν τα συμπτώματα είναι ελαφριά θα πρέπει να απομονωθείτε για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Είναι σημαντικό να τρώτε και να κοιμάστε μόνοι και να μην μοιράζεστε το ίδιο μπάνιο με κάποιον που δεν έχει νοσήσει. Εάν αυτό το επίπεδο απομόνωσης δεν είναι εφικτό οι ειδικοί συστήνουν πολύ καλό αερισμό του χώρου (άνοιγμα των παραθύρων όπου είναι δυνατόν) και διαρκείς χρήση μασκών από όλους στο σπίτι. Οι μάσκες N95 και KN95 είναι πιο αποτελεσματικές ενώ είναι σημαντικό να εφαρμόζουν καλά. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που περνάτε με τους υπόλοιπους και να μεγιστοποιήσετε τη σωματική απόσταση. Η μετάδοση είναι συνάρτηση του χρόνου, της εγγύτητας, του ιικού φορτίου και των ελαφρυντικών παραγόντων. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι επίσης σημαντικό. Μία λύση για όσους μένουν στο ίδιο σπίτι είναι ο ύπνος σε ξεχωριστά δωμάτια, η αποφυγή ταυτόχρονης παραμονής σε κοινόχρηστους χώρους (κουζίνα, καθιστικό) και η χρήση ιονιστή χώρου.

Αν ζείτε μόνος-η

Παρατηρείτε τα συμπτώματά σας και δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που αυτά επιδεινώνονται. Συχνά υπάρχει μια ύφεση και 8 έως 10 μέρες μετά την εκδήλωση των αρχικών συμπτωμάτων παρατηρείται υποτροπή ή ακόμα και επιδείνωση. Εάν κάποιος ζει μόνος του θα ήταν καλό να έχει τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τουλάχιστον ένα άτομο (φίλο ή συγγενή). Εκτός από την παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, αυτή η επικοινωνία θα μειώσει το άγχος και τη μοναξιά που μπορεί να επιφέρει η απομόνωση.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Οι γιατροί λένε ότι η νόσος γίνεται σοβαρότερη όταν ένας ασθενής εμφανίζει προβλήματα στην αναπνοή. Εάν κουράζεστε εύκολα ενώ μετακινείστε στο σπίτι θα πρέπει να καλέσετε έναν γιατρό. Ένα παλμικό οξύμετρο, διαθέσιμο στα περισσότερα φαρμακεία, είναι ένας εύκολος τρόπος ελέγχου των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα-καλό είναι να προμηθευτείτε μια τέτοια συσκευή.  Άλλα ανησυχητικά συμπτώματα που χρήζουν αυξημένης προσοχής  είναι ο πόνος στο στήθος, τα μπλε χείλη και ο επίμονος υψηλός πυρετός.

Πότε έχετε ξεπεράσει τον κίνδυνο

Εάν αισθάνεστε καλά και δεν έχετε πυρετό τουλάχιστον ένα 24ωρο χωρίς αντιπυρετικό μπορείτε να βγείτε από την απομόνωση με ασφάλεια. Καλό είναι όμως να φοράτε μάσκα προστασίας για άλλες πέντε ημέρες. Το ιδανικό θα ήταν να βγείτε από το σπίτι όταν έχετε στα χέρια σας το πρώτο αρνητικό τεστ. Συνολικά, αυτό μπορεί να διαρκέσει 10 ή περισσότερες ημέρες από το πρώτο θετικό τεστ.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top