Πώς να καθαρίσεις ένα ψάρι

fish.png

Δες πως μπορείς με τέσσερις απλές κινήσεις να καθαρίσεις ένα ψάρι…

  • Αρχισε με το Δεξί

Πάρε ένα μικρό μαχαίρι βουτύρου κι ένα ξύλο κοπής, και βγες στο μπαλκόνι. Βάλε το ψάρι πάνω στο ξύλο και κράτα το κεφάλι του σταθερό με το αριστερό σου χέρι (αν είσαι δεξιόχειρας). Με το άλλο χέρι, φέρε κάθετα προς το ψάρι τη μη κοφτερή πλευρά του μαχαιριού. Με κοφτές κινήσεις, άρχισε να το ξύνεις από την ουρά προς το κεφάλι. (τα λέπια θα πεταχτούν στον αέρα). Γύρισε το από την άλλη πλευρά, κι επανάλαβε.

 

2 Στην Κόψη του Ψαριού

Μπες και πάλι στην κουζίνα σου, ξέπλυνε το ψάρι και πάρε ένα μικρό μαχαίρι με εύκαμπτη λεπίδα. Κρατώντας το ψάρι όπως πριν, τοποθέτησε τη μύτη του μαχαιριού στη σχισμή ανάμεσα κοιλιά και τα πίσω πτερύγια. Φέρε τη λεπίδα προς το κεφάλι μέχρι να φτάσεις στο κόκαλο κάτω από τα βράγχια. Με μια κίνηση, πίεσε το μαχαίρι προς τα έξω για να κόψεις το κόκαλο.

3 Μαχαιριά στο Στομάχι

Βγάλε το μαχαίρι, σπρώξε τα εντόσθια προς το κεφάλι κι απομάκρυνε τα. Στη συνέχεια, άδειασε το ψάρι από τα βράγχια, τα οποία πιάνουν εύκολα βακτήρια και μπορεί να το αλλοιώσουν γρήγορα. Σε περίπτωση που το ψάρι είναι μικρό, πιάσε τα βράγχια με τον αντίχειρα και τη δείκτη σου, και τράβα τα έξω από το σώμα σου. Για μεγαλύτερα ψάρια, χρησιμοποίησε ψαλίδι κουζίνας.

4 Πέρνα στο Ψητό

Αν κοιτάξεις με προσοχή μέσα στην τρύπα που έχεις ανοίξει στο ψάρι, θα παρατηρήσεις μια σκούρα κόκκινη γραμμή αίματος κατά μήκος του σώματός του. Προσπάθησε να την απομακρύνεις, καθώς αν μείνει εκεί θα δώσει πικρή γεύση στο ψάρι. Χρησιμοποίησε την άκρη ενός κουταλιού για να την ξύσεις προς τα έξω. Στη συνέχεια ξέπλυνε καλά το ψάρι κάτω από κρύο νερό και στέγνωσέ το. Τώρα μπορείς να δημιουργήσεις.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top