Έξυπνα αθλητικά ρούχα υπολογίζουν την σωματική εξάντληση

Έξυπνα-αθλητικά-ρούχα.png

Ηλεκτρονικά νήματα υφασμένα σε αθλητικά ενδύματα μετρούν τα επίπεδα εξάντλησης

Ερευνητές στο ETH Zurich ανέπτυξαν ένα νήμα που μπορεί να υφανθεί σε αθλητικά ρούχα και δύναται να «αντιληφθεί» το επίπεδο εξάντλησης του χρήστη κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 38 τοις εκατό των ανθρώπων ασκούνται ή αθλούνται μία φορά την εβδομάδα. Φυσικά, η άσκηση είναι εξαιρετική για τη σωματική και ψυχική ευεξία, αλλά το να πιέζουμε τον εαυτό μας πολύ κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης είναι εύκολο και αυτή η υπερβολική προσπάθεια μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ερευνητές στο ETH Zurich έχουν αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό νήμα που μπορεί να μετρήσει προσεκτικά πώς κινείται το σώμα ενός ατόμου. Ο αισθητήρας υφασμάτων, ο οποίος είναι ενσωματωμένος απευθείας σε αθλητικά ρούχα ή ρούχα εργασίας, μπορεί να προβλέψει και να ανιχνεύσει τα επίπεδα εξάντλησης του χρήστη.

Ο νέος αισθητήρας αποκαλύπτει πότε έχετε φτάσει στα σωματικά σας όρια κατά τη διάρκεια της άσκησης και πότε πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα ρίχνοντας απλά μια ματιά στο smartphone σας. Οι αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά μέρη μπορούν να ενσωματωθούν στα ρούχα χάρη στη δομή του νήματος, στην οποία η εσωτερική ίνα είναι κατασκευασμένη από αγώγιμο, ελαστικό καουτσούκ. «Αυτές οι δύο ίνες λειτουργούν ως ηλεκτρόδια και δημιουργούν ένα ηλεκτρικό πεδίο. Μαζί, σχηματίζουν έναν πυκνωτή που μπορεί να συγκρατήσει ένα ηλεκτρικό φορτίο», λέει ο Tyler Cuthbert, κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα και ανάπτυξη της εφεύρεσης.

Επειδή αυτός ο ελαστικός αισθητήρας μπορεί να υφανθεί στις ίνες των υλικών εύκαμπτων και κλειστών ρούχων, η παραγωγή μεγάλης κλίμακας είναι ευκολότερη και φθηνότερη. Και επειδή ο αισθητήρας φοριέται τόσο κοντά στο σώμα, είναι δυνατό να καταγράψει τις σωματικές κινήσεις με εξαιρετική ακρίβεια.

Αυτή τη στιγμή, οι ερευνητές εργάζονται για να μετατρέψουν το πρωτότυπό τους σε προϊόν έτοιμο προς πώληση.

Αυτό το γνωρίζατε;

Υπάρχει μια ακόμη καινοτομία  παρακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς του χρήστη και μια άλλη μετρά το ακριβές σχήμα σώματος μας για να αποφεύγονται οι επιστροφές ρούχων που αγοράζουμε στο διαδίκτυο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top