Ακμή: 6 αιτίες που δεν υποψιάζεστε

Powerful_Home_Remedies_for_Acne.jpg

Ακολουθούν μερικές απροσδόκητες αιτίες ακμής που μπορούν εύκολα να προληφθούν.

Οι αιτίες της ακμής μπορεί να φαίνονται μυστηριώδεις και αόριστες, αλλά αν μπορείτε να εντοπίσετε τους ενόχους πίσω από τις εξάρσεις της μπορείτε να λάβετε μέτρα για την πρόληψη.

Μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα

Η λιπαρότητα του προσώπου, τα κύτταρα του δέρματος και τα προϊόντα με τα οποία φροντίζετε τα μαλλιά σας μπορούν να συσσωρευτούν στο μαξιλάρι σας και να μολύνουν το πρόσωπό σας. Σε συνδυασμό με την πίεση που ασκεί το μαξιλάρι στο ευαίσθητο δέρμα σας, όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των πόρων και λοιμώξεις που οδηγούν σε ακμή. Επίσης, τα πούπουλα είναι γνωστά αλλεργιογόνα που προκαλούν αλλεργίες και δερματικά προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους. Εάν έχετε αλλάξει πρόσφατα σε μαξιλάρια πουπουλένια, ή ακόμα και πουπουλένια παπλώματα και έχετε παρατηρήσει παρόμοια συμπτώματα, τότε τα πούπουλα μπορεί να είναι ο ένοχος. Φροντίστε επίσης να πλένετε συχνά το μαξιλάρι και να το αντικαθιστάτε όσο πιο συχνά μπορείτε.

Πολύ συχνό πλύσιμο

Παρόλο φαίνεται αντίθετο με την κοινή λογική, το πλύσιμο του προσώπου σας πολύ συχνά ακόμη και με ήπια σαπούνια και προϊόντα καθαρισμού- μπορεί να απογυμνώσει το δέρμα σας από το προστατευτικό σμήγμα, ωθώντας το να παράγει ακόμη περισσότερο. Η υπερπαραγωγή σμήγματος μπορεί να δημιουργήσει μια μεμβράνη σε όλο το πρόσωπό σας, να φράξει τους πόρους και να παγιδεύσει βρωμιά και ερεθιστικά στοιχεία. Όλα αυτά που μπορεί να οδηγήσουν  σε πυροδότηση της ακμής με άλλα λόγια. .

Βιταμίνες

Ενώ οι βιταμίνες στο σύνολό τους θεωρούνται ευεργετικές, μερικές διαπιστώνεται ότι προκαλούν ακμή ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν παρουσιάσει προηγουμένως εξάρσεις. Ο χειρότερος ένοχος φαίνεται να είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βρίσκονται στις περισσότερες πολυ-βιταμίνες, καθώς και σε πολλές τροφές όπως μπανάνες, πατάτες, αυγά και ψάρια. Ορισμένα ενεργειακά ποτά περιέχουν επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Γαλακτοκομικά

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από ακμή σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ακόμα χειρότερα, χρειάζεται μόνο ένα φλιτζάνι γάλα για να προκύψει μια έξαρση του προβλήματος σε άτομα που έχουν αυτήν την αντίδραση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μία από τις αιτίες μιας δερματολογικής αυτής απόκρισης φαίνεται να είναι η αύξηση της παραγωγής σμήγματος, η οποία όπως έχουμε ήδη πει μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση της ακμής.

Το τηλέφωνό σου

Ακριβώς όπως το μαξιλάρι σας, η πίεση από το τηλέφωνό σας  στο δέρμα μπορεί εύκολα να προκαλεί εξάρσεις ακμής. Αιτία; Τα βακτήρια και τα έλαια συγκεντρώνονται στην επιφάνεια της συσκευής σας και στη συνέχεια μεταφέρονται στο δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ακμή, συμπεριλαμβανομένων των  γυαλιών σας.

Ορισμένες τροφές

Η ακμή μερικών ατόμων ενεργοποιείται εξαιτίας της ευαισθησίας τους στη ζάχαρη, το σιτάρι και τη σοκολάτα, τροφές που είναι όξινες και προκαλούν σχηματισμό περισσότερης βλέννας και πύου στους θύλακες των τριχών αποφράσσοντας έτσι τους πόρους.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε μύκητες των εντέρων, οπότε το δέρμα μπορεί να καθαρίσει αν καταργήσετε τα τυριά, τα είδη αρτοποιίας, τη ζάχαρη κι άλλες τροφές που παράγουν μύκητες. Τρώτε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε β καροτένιο όπως καρότα, κολοκύθες, πεπόνια κι άλλα κοκκινο-πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά.

Οι αιτίες

Παλαιότερα θεωρούσαν ότι η ακμή ταλαιπωρεί τους μόνο εφήβους και μάλιστα λόγω της κακής τους διατροφής. Όμως η ακμή προσβάλλει πολλούς ενήλικες και δεν οφείλεται ούτε στην κακή διατροφή αλλά ούτε και στην κακή υγιεινή.

Η αιτία βρίσκεται στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος που φράσσει τους πόρους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπυράκια. Οι μηνιαίες ορμονικές διακυμάνσεις ή οι κληρονομικοί παράγοντες είναι βασικές αιτίες.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα ακμής, εκτός από προσεκτική φροντίδα και καθαριότητα, προσέξτε να μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά με ελαιώδη βάση, σκληρά σαπούνια και να μην τρίβετε το δέρμα σας.

Εναλλακτικές λύσεις

Καθώς η ακμή αποτελεί ένδειξη ότι τα όργανα απέκκρισης του οργανισμού δεν λειτουργούν σωστά, συνιστάτε η διέγερση του ήπατος μ’ ένα μείγμα, από ένα μέρος χυμό παντζαριού, τρία μέρη χυμό καρότου και δύο μέρη νερό, που θα βοηθήσει το δέρμα να καθαρίσει από μέσα προς τα έξω.

Το αιθέριο έλαιο του τεϊόδεντρου (tea tree) είναι ένα φυσικό αντισηπτικό, ήπιο για το δέρμα, που επιταχύνει την επούλωση των σημαδιών. Ρίξτε μια σταγόνα απευθείας στο σπυράκι μετά τον καθημερινό σας καθαρισμό.

Ο μαϊντανός είναι αντιμικροβιακός. Ρίξτε 50 γρ. μαϊντανού σε ένα λίτρο νερού, κατά προτίμηση βρόχινου και κάντε ένα αφέψημα. Χρησιμοποιήστε το για πλύσεις πρωί και βράδυ.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνη C για να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσετε τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Η βιταμίνη A μειώνει την ποσότητα της λιπώδους ουσίας ή σμήγματος και ενισχύει την υγεία του επιθηλίου ιστού του δέρματος. Γι’ αυτό καταναλώνετε μοσχαρίσιο συκώτι και ωμά καρότα.

Πότε να πάτε στο γιατρό

 Το δέρμα σας παρουσιάζει φλεγμονή με κοκκινωπή μοβ απόχρωση.

Δοκιμάσατε ήδη φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή δίχως αποτέλεσμα.

Τα σπυράκια αφήνουν ουλές μετά την επούλωση.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top