Αποταμίευση: 5 μυστικά που αποκαλύπτουν οι οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο

annie-spratt.jpg

Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, θα μείνετε στο τέλος του μήνα με γεμάτο πορτοφόλι.

Συνήθως, όταν ξεκινάμε να κάνουμε αποταμίευση τα παρατάμε ήδη από το πρώτο βήμα. Τις περισσότερες φορές, θέτουμε κάποιο χρονικό όριο στον ορίζοντα, όπως μια συγκεκριμένη ηλικία που θέλουμε να αρχίσουμε να αποταμιεύουμε, ή τη στιγμή που θα πάρουμε αύξηση στη δουλειά ή τέλος πάντων, «από Δευτέρα». Με αυτή τη μέθοδο, το παιχνίδι έχει ήδη χαθεί πριν καν ξεκινήσει.

Ειδικά στις εποχές που ζούμε, η αποταμίευση είναι μία από τις σημαντικότερες και χρησιμότερες αρετές που μπορεί να έχει κανείς, αλλά για να την αποκτήσει, πρέπει να αναπτύξει κάποιες υγιείς συνήθειες γύρω από τη σχέση του με τα χρήματα. Τουτέστιν, πρέπει να θέσει τα σωστά όρια ανάμεσα στις ανάγκες και τα θέλω του.

Για να μην χάνουμε άλλο χρόνο όμως, πάμε να δούμε τις συμβουλές που μας δίνουν οι ειδικοί επί του θέματος, οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές.

1.Καταγραφή εξόδων

Το πρώτο βήμα για να μαζέψετε χρήματα επιτυγχάνεται όταν γνωρίζετε ακριβώς που και πώς τα ξοδεύετε. Βγάλτε χαρτί και μολύβι, ή κατεβάστε κάποιο σχετικό application και απλώς σημειώστε κάθε έξοδο που κάνετε. Πήρατε καφέ; Το γράφετε. Δώσατε tip στον υπάλληλο; Γράψτε το και αυτό. Μετά το πέρας ενός μήνα, με όλα τα δεδομένα που μαζέψατε, μπορείτε να φτιάξετε κατηγορίες με τα έξοδά σας, όπως π.χ. βενζίνη, καφές, σούπερ μάρκετ, φαγητό κλπ. Έτσι, θα μάθετε πόσα χρήματα χρειάζεστε συνολικά μηνιαίως για την κάθε κατηγορία.

2.Οργάνωση budget

Εξίσου σημαντικό βήμα για την αποταμίευση αποτελεί η δημιουργία ενός μηνιαίου budget. Το budget θα σας βοηθήσει να βάλετε προτεραιότητες στα έξοδά σας και να επιτύχετε μια ισορροπία ανάμεσα στα έσοδα και στις οικονομίες σε διάστημα ενός ολόκληρου μήνα. Μοιράστε τα καταγεγραμμένα έξοδά σας σε ένα budget και έπειτα συγκρίνετέ το με τα έσοδα, με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να θέσετε όριο στις αγορές σας.

3.Μείωση εξόδων

Αν τα έξοδά σας είναι τόσα που δεν σας επιτρέπουν να αποταμιεύσετε όσα χρήματα επιθυμείτε, ίσως είναι ώρα να αρχίσετε να κόβετε. Ορίστε ποια έξοδά σας μπορούν να θεωρούνται λιγότερο αναγκαία, όπως το φαγητό σε εστιατόριο ή μία βραδινή έξοδος. Αρχίστε να παρατηρείτε τις προσφορές στα ράφια των καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, μειώστε ή ακυρώστε διάφορες συνδρομές που δεν χρησιμοποιείτε τόσο συχνά και μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι. Όταν έχετε βάλει κάτι στο μάτι ώστε να το αγοράσετε, περιμένετε για μερικές μέρες. Μπορεί να το ξανασκεφτείτε ή τελικά να αποφασίσετε ότι το χρειάζεστε πραγματικά, επομένως αξίζει να κάνετε μια μικρή αποταμίευση γι’ αυτό.

4.Επιλογή εργαλείων

Γιατί κάθε διαδικασία που σέβεται τον εαυτό της, πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα εργαλεία. Σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο να βάλετε χρήματα στην άκρη απλώς υπολογίζοντας νοητά ένα ποσό από το συνολικό που υπάρχει στον λογαριασμό σας, -υπάρχουν εργαλεία γι’ αυτή τη δουλειά. Μπορείτε να ξεκινήσετε με έναν απλό κουμπαρά (το κλασικό γουρουνάκι ή ένα απλό πορτοφόλι) ή να ανοίξετε στην τράπεζα έναν ξεχωριστό λογαριασμό για αποταμίευση.

5.Ορισμός στόχων

Γιατί αποταμιεύετε; Έτσι γενικά και αόριστα ή για κάτι συγκεκριμένο; Θέλετε να κάνετε κάποιο ταξίδι, να αγοράσετε κάτι ακριβό ή να μαζέψετε οικονομίες σε περίπτωση που προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη; Σε κάθε περίπτωση, είναι πιο αποτελεσματικό να θέτετε ένα συγκεκριμένο ποσό ως στόχο αποταμίευσης παρά να βάζετε στην άκρη χρήματα αόριστα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι έτσι είναι πιο εύκολο να μπείτε στο δέλεαρ να ξοδέψετε μερικά από αυτά.

Συντάκτης: Δημήτρης Γολεγός

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top