Αυτά είναι τα μυστικά που κάνουν την ινδική κουζίνα να ξεχωρίζει!

vivek-doshi.jpg

Ανακαλύψτε τα μυστικά της ινδικής κουζίνας που την καθιστούν μια από τις πιο νόστιμες του κόσμου και πειραματιστείτε και εσείς με ινδικές συνταγές..

Έμφαση στην ποικιλία

Το ινδικό φαγητό είναι τόσο διαφορετικό όσο ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής των 29 διαφορετικών περιοχών της Ινδίας. Κάθε μία από αυτές τις περιοχές έχει τη δική της ποικιλία από κοινώς χρησιμοποιούμενα καρυκεύματα, συστατικά και μεθόδους μαγειρέματος!

Η κουζίνα στη Βόρεια Ινδία είναι λιγότερο πικάντικη και αποτελείται κυρίως από πράσινες και κόκκινες πιπεριές τσίλι. Η Νότια Ινδία, από την άλλη πλευρά, φημίζεται για τα ζεστά και πικάντικα πιάτα της όπου κυριαρχούν σε αυτά το ταμαρίντ, η καρύδα και το μαύρο πιπέρι. Το ταμαρίντ έχει γλυκόξινη γεύση του, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, σάκχαρα, βιταμίνη Β, και ασβέστιο.

Τα σωστά μπαχαρικά

Το κάρυ είναι μια λέξη που σήμερα έχει γίνει συνώνυμη με την ινδική τροφή παρόλο που χρησιμοποιείται ακόμα και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ανήκετε σε όσους δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς είναι το κάρυ; Πρόκειται πλώς ένα ισορροπημένο μείγμα μπαχαρικών και συστατικών όπως κανέλα, garam masala, κύμινο, γαρίφαλο, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι και συνήθως ταμαρίντ. Το μυστικό πίσω από την προετοιμασία της τέλειας κάρι είναι η προσθήκη όλων αυτών των μπαχαρικών και των συστατικών στη σωστή αναλογία.

Ένα μυστικό από τη Σκωτία

Ένα διάσημο ινδικό γκουρμέ πιάτο που έχει επίσης αποκτήσει μεγάλη διεθνή δημοτικότητα είναι το κοτόπουλο Tikka Masala. Στην πραγματικότητα, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων 7 πιάτων  που σερβίρονται στα εστιατόρια του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι το πιο διάσημο ινδικό πιάτο με κάρυ. Αν και πιστεύεται από τους περισσότερους ότι το κοτόπουλο Tikka Masala έχει τις ρίζες του στην Ινδία, διαπιστώνεται ότι προέρχεται από τη Σκωτία!!

Η πιπεριά φάντασμα

Αν νομίζατε ότι η σάλτσα Tabasco ήταν το πιο καυτό πράγμα που έχετε δοκιμάσει, τότε έχουμε μια πικάντικη έκπληξη για εσάς. Η bhut jolokia ή το “τσίλι φάντασμα” που καλλιεργείται στις πολιτείες Nagaland, Assam και Manipur της Ινδίας είναι ένα από τα πιο καυτερά τσίλι στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν 400 φορές πιο καυτερό και πιο πικάντικο από την περίφημη σάλτσα Tabasco.

Πορτογαλικά μυστικά στην ινδική κουζίνα

Ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά στον κόσμο είναι το τσίλι, και έχει ενδιαφέρον ότι   η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πιπεριών τσίλι στον κόσμο. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα τσίλι ανήκαν στην Ινδία, αυτά εισήχθησαν από τους Πορτογάλους στην Ινδία μέχρι τον 15ο αιώνα.

Οι έξι γεύσεις

Τα περισσότερα ινδικά πιάτα ετοιμάζονται με την ιδέα να προσφέρουν την τέλεια ισορροπία έξι διαφορετικών γεύσεων – γλυκιά, πικάντικη, αλμυρή, ξινή, έντονη και πικρή. Αυτός ο συνδυασμός τέλεια ισορροπημένων γεύσεων έχει συμβάλει κατά κύριο λόγο στη γενικευμένη απήχηση των ινδικών τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Η αγάπη του Ναάν

Ένα ινδικό στοιχείο τροφίμων που μπορεί να σας κάνει να ερωτευτείτε αμέσως το ινδικό φαγητό είναι το ψωμί Naan. Συνήθως σερβίρεται ζεστό με μπόλικο βούτυρο. Το ψωμί Naan μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τυλίξει λαχανικά με κάρυ ή να σερβιριστεί με κάποια άλλη γεμισμένη. Ενώ το Peshwari Naan είναι μια λιχουδιά και έρχεται με ένα γλυκό μείγμα σταφίδας και ξηρών καρπών, το μη χορτοφαγικό Keema Naan σερβίρεται γεμάτο με ένα πλούσιο μείγμα από κιμά και μπαχαρικά.

Οι τρεις κατηγορίες

Τα ινδικά τρόφιμα ταξινομούνται κατά κύριο λόγο σε τρεις σημαντικές κατηγορίες: Saatvic (φρούτα και λαχανικά), Rajasic (πικάντικες και λιπαρές τροφές) και Tamasic (μη λαχανικά και αλκοολούχα ποτά). Το φαγητό Saatvic πιστεύεται ότι οδηγεί σε υψηλότερη κατάσταση συνείδησης. Το Rajasic ή τα πικάντικα τρόφιμα αποτελούν το θεμέλιο της κίνησης και της δραστηριότητας. Το φαγητό Tamasic θεωρείται ότι εξαλείφει όλα τα αρνητικά συναισθήματα.

Κασμίρ

Το Κασμίρ αποτελεί το διαμάντι της Ινδίας. Υπάρχει ένα μοναδικό πράγμα που κάνει το παραδοσιακό στυλ μαγειρικής “Wazwan” του Κασμίρ να ξεχωρίζει. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Ινδίας  όπου τα μπαχαρικά είναι τηγανητά για την επίτευξη των σωστών γεύσεων, στο Κασμίρ μαγειρεύουν τα καρυκεύματα. Θεωρείται ότι αυτή η διαδικασία παράγει ένα χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση.

Το λεξικό των Ινδικών πιάτων

Naan παραδοσιακό ινδικό ψωμί, ψημένο σε πήλινο φούρνο

Dahi Papri Chat: ζύμη από ρεβίθι με γλυκόξινη σος και γιαούρτι με λαχανικά

Panjabi Samosa ζύμη γεμιστή με πικάντικα λαχανικά

Behlpuri πικάντικες νιφάδες ρυζιού

Murgh Tandoori κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι και μπαχαρικά

Tawa Gosht κατσίκι με σάλτσα ντομάτα

Zarda Pulao ρύζι μπασμάτι με σαφράν και αποξηραμένα φρούτα

Συνταγή για ρύζι μπασμάτι για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ

4 φλιτζανάκια ρύζι μπασμάτι

2 λεμόνια με τη φλούδα

4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας

2 κουταλιές σόγια σος

2 κουταλιές ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζετε το ρύζι και έπειτα το σουρώνετε. Έπειτα, ψιλοκόβετε το ζαμπόν και τη φλούδα του λεμονιού.

Σοτάρετε στο λάδι τη φλούδα του λεμονιού και σβήνετε στη συνέχεια με τη σόγια σος.

Ανακατεύετε τα υλικά και είναι έτοιμο να το απολαύσετε!

Photo by Vivek Doshi on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top