15 απορίες για την αιμοδοσία

OG2OL20.jpg

Blood tubes

Πόσο ακριβώς διαρκεί η αιμοδοσία; Ποιες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν; Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορώ να δώσω αίμα; Υπάρχει κίνδυνος να “κολλήσω” κάτι; Έγκυρες απαντήσεις σε 15 απορίες σας για τη διαδικασία της αιμοδοσίας. αιμοδοσία διαδικασία ερωτήσεις

Στη χώρα μας δυστυχώς οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες Υπολογίζεται ότι χρειαζόμαστε κάθε χρόνο περίπου 600.000 μονάδες αίματος (μία μονάδα είναι 400 ml). Στην Ελλάδα έχουμε 3.500 πάσχοντες από Mεσογειακή Aναιμία. Για κάθε πάσχοντα από Μεσογειακή Αναιμία χρειάζονται τουλάχιστον 30 μονάδες αίματος το χρόνο. Η ανάγκη για αίμα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αρκεί να αναλογιστούμε τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Για να σωθεί η ζωή ενός τραυματισμένου ανθρώπου, χρειάζονται μέχρι 40 μονάδες. Οι παραπάνω είναι δύο μόνο από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δίνουμε όλοι αίμα. Ενημερωθείτε λοιπόν για το πώς ακριβώς γίνεται η όλη διαδικασία της αιμοδοσίας, αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος και ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσετε ως εθελοντές αιμοδότες.

1) Πόσο διαρκεί η αιμοδοσία;

Η όλη διαδικασία συνολικά διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά. Στο χρόνο αυτό συμπεριλαμβάνεται η αναμονή σας, η διάρκεια της αιμοδοσίας και η λήψη του ιστορικού σας από το γιατρό. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να διαθέσετε δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά ακόμη και στις πιο πολυσύχναστες μονάδες αιμοδοσίας. Είναι ιερός κανόνας των γιατρών και των νοσηλευτών να μην περιμένει ο αιμοδότης καθόλου, αναγνωρίζοντας την αξία της πράξης του. Σπάνια, αν η προσέλευση των αιμοδοτών σε ένα κέντρο είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε λίγο περισσότερο.

2) Είναι επώδυνη διαδικασία;

Η αιμοδοσία είναι λίγο πιο ενοχλητική από την απλή λήψη αίματος που κάνουμε στο μικροβιολογικό εργαστήριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι επώδυνη. Η ενόχληση άλλωστε είναι στιγμιαία, όπως αν σας τσιμπούσε ένα μεγάλο κουνούπι.

3) Πού πρέπει να απευθυνθώ για να δώσω αίμα;

Σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας που διαθέτει Κέντρο Αιμοδοσίας. Η αιμοδοσία, για λόγους πρόληψης ύποπτων οικονομικών συναλλαγών, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δημόσιων νοσοκομείων. Τα κέντρα αιμοδοσίας λειτουργούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας. (Τα μεγάλα κέντρα αιμοδοσίας λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες.) Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Εθνική Υπηρεσία Αιμοδοσίας και στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιμοδοτών.

4) Μπορώ να δώσω αίμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας;

Δεν μπορείτε να δώσετε αίμα μετά τη δύση του ηλίου για τη δική σας ασφάλεια (αποφυγή τραυματισμών στην περίπτωση που δεν νιώσετε καλά κτλ.).

5) Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορώ να δώσω αίμα;

Το κατά πόσον μπορείτε να δώσετε αίμα, θα το κρίνει ο γιατρός που λαμβάνει το ιστορικό σας πριν την αιμοδοσία. Οι αιτίες για τις οποίες μπορεί να αποκλειστεί κάποιος από αιμοδότης (είτε μόνιμα είτε για κάποιο χρονικό διάστημα) είναι αρκετές. Αν αντιμετωπίζετε κάποια νόσο που μεταδίδεται μέσω του αίματος (όπως λ.χ. aids, ηπατίτιδα κτλ.) δεν μπορείτε να γίνετε εθελοντές αιμοδότες. Το ίδιο ισχύει και αν κάνετε χρήση ναρκωτικών ουσιών. Υπάρχουν όμως και διάφορες αιτίες που μπορεί να μην σας επιτρέψουν να δώσετε αίμα για κάποιο χρονικό διάστημα.

6) Πότε θα πρέπει να αναβάλλω την αιμοδοσία;

Σε κάθε περίπτωση, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν νιώθετε καλά, σωστό θα ήταν να αποφύγετε να δώσετε αίμα μέχρι να αισθανθείτε εντελώς υγιής. Ακόμη, θα πρέπει να περιμένετε για κάποιο διάστημα αν:

*Κάνατε βελονισμό ή peirching (μέχρι ένα χρόνο)
*Είστε έγκυος (έξι μήνες μετά τον τοκετό)
*Έχετε κρίση αλλεργίας μέχρι να περάσει η κρίση
*Υποφέρετε από κάποια ίωση μέχρι να γίνετε καλά
*Έχετε αναιμία μέχρι να θεραπευτείτε
*Έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό σε χώρες με ελονοσία (για 1 χρόνο)
*Έχετε κάνει έκτρωση ή αποβάλατε ( περίπου 45 μέρες)
*Υποβληθήκατε πρόσφατα σε επέμβαση (εξαρτάται από την επέμβαση)
*Έχετε κάνει κάποιο σφράγισμα θα πρέπει να περιμένετε να περάσουν δύο-τρεις μέρες και μετά να δώσετε αίμα.
*Έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε κάποια οδοντιατρική επέμβαση, λ.χ. εξαγωγή, δεν θα πρέπει να δώσετε αίμα προτού περάσουν κάποιες μέρες ή εβδομάδες μέχρι έξι μήνες.

7) Μπορώ να φάω και να πιω οτιδήποτε πριν;

Καλό είναι να έχετε φάει ένα πλήρες πρωινό. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν την αιμοδοσία (και το αλκοόλ), καθώς κατά τη διάρκεια της πέψης το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι και μπορεί να μην αισθανθείτε καλά αν έχετε φάει βαριά. Την προηγούμενη μέρα της αιμοδοσίας μπορείτε να φάτε ελεύθερα ό,τι συνηθίζετε.

8) Θα πρέπει να υποβληθώ σε εξετάσεις;

Το αίμα σας θα εξεταστεί πριν δοθεί σε οποιοδήποτε άτομο. Θα προηγηθεί ακόμη σύντομη ιατρική εξέταση που συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο της πίεσης του σφυγμού και της θερμοκρασίας σας. Η εξέταση του αίματος δεν σας καθυστερεί καθόλου, καθώς το αίμα εξετάζεται μετά τη διαδικασία, δεν χρειάζεται δηλαδή πρώτα να υποβληθείτε σε εξετάσεις και μετά να δώσετε αίμα. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά το αίμα να εξετάζεται πριν μεταγγιστεί σε κάποιο άτομο, για HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Ελονοσία και Σύφιλη, ασθένειες δηλαδή, που μπορεί να μεταδοθούν μέσω της μετάγγισης αίματος.

9) Ποιες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν και πώς αντιμετωπίζονται;

Η αιμοδοσία δεν έχει ιδιαίτερες επιπλοκές, η πιο συχνή είναι να προκύψει μια μικρή αιμορραγία στο σημείο της φλεβοκέντησης. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει απλά και μόνο να σηκώσετε για λίγο το χέρι σας και θα σταματήσει μετά από λίγο. Μία ακόμη επιπλοκή σε ευαίσθητους αιμοδότες μπορεί να είναι η λιποθυμία που έχει συνήθως ψυχολογικά αίτια.

10) Υπάρχουν ευεργετικές επιδράσεις για τον οργανισμό μου;

Σχετικά με την υγεία σας δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η αιμοδοσία μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε κάποιες παθήσεις. Ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι μπορεί η αιμοδοσία να είναι χρήσιμη στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από υπέρταση. Πράγματι, μετά την αιμοδοσία τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης πέφτουν, αλλά δυστυχώς μόνον παροδικά. Γενικότερα όμως πιστεύεται ότι η αιμοδοσία ίσως συμβάλλει στην ανανέωση του αίματος και στη βελτίωση της ποιότητάς του μακροπρόθεσμα.

11) Τελευταία παίρνω αντιβίωση, μπορώ να δώσω αίμα;

Θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό που θα λάβει το ιστορικό σας αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε πάθηση (ακόμη και αν δεν τη θεωρείτε σημαντική) ή παρουσιάζετε κάποιο σύμπτωμα όπως πυρετό, απότομη απώλεια βάρους, αδιαθεσία. Αναφέρετε επίσης στο κέντρο αιμοδοσίας αν έχετε κάνει πρόσφατα κάποια επέμβαση και αν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό και ειδικά σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. Οι γιατροί θα πρέπει ακόμη να ξέρουν αν λαμβάνετε φάρμακα. Αν, για παράδειγμα, λαμβάνετε αντιβίωση, ασπιρίνη, φάρμακα για τα ρευματικά κ.ά., δεν μπορείτε να δώσετε αίμα.

12) Κάθε πότε μπορώ να δίνω αίμα;

Οι άνδρες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 3 μήνες, ενώ οι γυναίκες κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Σε κάθε περίπτωση, ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να μεσολαβεί από τη μία αιμοδοσία στην άλλη είναι 2 μήνες.

13) Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μου;

Κανένας. Ο όγκος αίματος που χάνεται είναι περίπου 400 με 500 ml (από τα 5 lt αίματος που έχει κάθε άνθρωπος) και αναπληρώνεται άμεσα από τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τα θρεπτικά συστατικά που χάνουμε κατά την αιμοδοσία. Κυρίως μαζί με το αίμα χάνουμε και μια μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία όμως αναπληρώνεται σχεδόν αμέσως. Αν δίνετε συχνά αίμα και είστε χορτοφάγος ή δεν ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε συμπλήρωμα σιδήρου. Ακόμη, οι γυναίκες λόγω της εμμήνου ρύσεως, αλλά και όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία μπορεί να χρειαστεί να πάρουν κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου εφόσον το συστήσει ο γιατρός.

15) Τι πρέπει να προσέξω μετά την αιμοδοσία

Μετά την αιμοδοσία καλό είναι να πιείτε άφθονα υγρά. Αποφύγετε να οδηγήσετε για να επιστρέψετε σπίτι σας. Μην καπνίσετε τουλάχιστον για μία ώρα μετά την αιμοδοσία. Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον για 4 ώρες μετά. Μπορείτε να αφαιρέσετε τον επίδεσμο μετά από 2-3 ώρες.

16) Μπορώ να δώσω αίμα σε οποιονδήποτε ασθενή επιθυμώ;

Ναι. Αν κάποιος συγγενής σας έχει ανάγκη από αίμα, μπορείτε να δώσετε αίμα για εκείνον. Απαραίτητο βέβαια είναι να ανήκετε σε συμβατή ομάδα αίματος και να πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να δώσετε αίμα (να είστε υγιής κτλ.). Στην περίπτωση όμως που ζητήσετε να δώσετε αίμα για συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν υπολογίζεται η πράξη σας ως εθελοντική αιμοδοσία στην κάρτα αιμοδότη.

 

αιμοδοσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

διαδικασία ερωτήσεις

https://www.worldsecrets.gr/%cf%84%cf%81trixoptosh-fysikes-lyseis/

https://www.worldsecrets.gr/papoutsia-apo-tsixles/

https://www.worldsecrets.gr/kalokairi-adynatisma/

https://www.worldsecrets.gr/galliko-sinema-astynomika/

https://www.worldsecrets.gr/prigkipas-oualias/

https://www.worldsecrets.gr/mouseio-benaki-synaulia/

https://www.worldsecrets.gr/plhrofories-aifel/

https://www.worldsecrets.gr/zesth-antimetopish/

https://www.worldsecrets.gr/aromatotherapeia-kai-ofelh/

https://www.worldsecrets.gr/italikh-salata-mnhmh/

https://www.worldsecrets.gr/profylaktika-apories/

https://www.worldsecrets.gr/katharistika-asfaleia/

https://www.worldsecrets.gr/diashma-souvenir-kosmou/

https://www.worldsecrets.gr/filodorima-stis-xorew-tou-kosmou/

https://www.worldsecrets.gr/kapsimo-lipous/

https://www.worldsecrets.gr/mnhmh-proino/

https://www.worldsecrets.gr/masaz-kyttaritida/

https://www.worldsecrets.gr/enisxiste-antanaklastikla

/https://www.worldsecrets.gr/kratiste-hmerologio/

https://www.worldsecrets.gr/ereuna-tv/

https://www.worldsecrets.gr/ekpompi-mykonos/

https://www.worldsecrets.gr/apories-aimodosia/

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top