Θέλετε να χάσετε βάρος ή απλά να τρέφεστε σωστά; Αυτές οι διατροφικές έρευνες από όλο τον κόσμο, πρόσφατες και πιο παλιές, θα σας φανούν χρήσιμες…
Ρίξτε τη χοληστερόλη με φιστίκια, λέει έρευνα από Αμερική
Οι ξηροί καρποί είναι άριστες πηγές φυτοστερολών, που είναι χημικές ουσίες που θεωρείται ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθούν στην λειτουργία της καρδιάς. Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν την περιεκτικότητα φυτοστερολών σε ξηρούς καρπούς. Από τα αποτελέσματα της μελέτης τους φάνηκε πως τα φιστίκια Αιγίνης και οι ηλιόσποροι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα φυτοστερολών συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς που καταναλώνονται συχνά. Τα υπόλοιπα είδη φιστικιών ή τα καρύδια είχαν τα χαμηλότερα. Μια χούφτα την ημέρα αρκεί για να λάβετε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Αλλάξτε διάθεση με μεσογειακή διατροφή, λένε ειδικοί από τα Μ. Κανάρια
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αλμουδένα Σάντσες-Βιγιέγκας του Πανεπιστημίου της Λας Πάλμας στα Μεγάλα Κανάρια μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 15.000 άτομα, που δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από μια δεκαετία, 1.550 από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Όσοι ακολουθούσαν -όχι κατ’ ανάγκη φανατικά- την Μεσογειακή διατροφή, είχαν 25% έως 30% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου «μεσογειακά». Οι ειδικοί έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “BMC Medicine”.
Προσοχή στα γλυκά… λένε οι Ιταλοί
Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά γλυκά και ζάχαρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Στη μελέτη γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση γλυκών και υψηλές ποσότητες ζαχάρων. Οι γυναίκες στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση γλυκών εμφάνιζαν έως 19% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν μικρότερη κατανάλωση. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να υφίσταται σύνδεσημεταξύ καρκίνου του μαστού και κατανάλωσης γλυκών τροφών που ανεβάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Η κατανάλωση γλυκών έχει στο παρελθόν συνδεθεί και με άλλες μορφές καρκίνου.
Υγιεινή διατροφή προτιμούν οι Ευρωπαίοι
Οι Ευρωπαίοι προτιμούν την υγιεινή διατροφή σύμφωνα με μελέτη. Η υγιεινή διατροφή μάλλον έχει γίνει τρόπος ζωής για τους Ευρωπαίους, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας έρευνας του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας FOOD.
Η 7η έρευνα FOOD barometer του ομίλου Edenred συντονιστή του προγράμματος FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand) για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, δείχνει μία σειρά από νέες διατροφικές τάσεις στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών κυριαρχεί η αύξηση της ζήτησης για υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2018, αφορούσε την κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της εργασίας. Σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 25.000 εργαζόμενοι και 1.400 ιδιοκτήτες εστιατορίων σε 8 ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, και Ισπανία.