Χάστε τα περιττά κιλά με τα… ελαττώματά σας

Scales.jpg

Θέλετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά, αλλά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα γλυκά, το ψωμί ή τα μακαρόνια; Ορίστε τι μπορείτε να κάνετε…

Σας αρέσουν τα γλυκά

Εάν πρόκειται να σαμποτάρετε τη δίαιτά σας, το πιθανότερο είναι πως θα γίνει για χάρη ενός γλυκού. Κυρίως όταν δεν μπορείτε με τίποτα να τα απαρνηθείτε. Υπάρχει όμως τρόπος να ενσωματώσετε σε μια δίαιτα και γλυκά. Στο Μόντρεαλ ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Στη μία ομάδα απαγορεύτηκε η κατανάλωση γλυκών με ζάχαρη. Ενώ στη δεύτερη το 10% των καθημερινών θερμίδων λαμβανόταν από την κατανάλωση γλυκών. Ύστερα από 4 μήνες, εκείνοι που έτρωγαν γλυκά είχαν καταναλώσει λιγότερες θερμίδες από εκείνους που δεν έτρωγαν. Άρα, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με κάτι γλυκό, αρκεί να γίνει οργανωμένα.

Τι να κάνετε:

  1. Αδειάστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας απ’ όλα αυτά που δεν πρέπει να φάτε.

  2. Έχετε πάντα φρούτα με λίγες θερμίδες στο ψυγείο όπως μήλα, φράουλες, πορτοκάλια, ακτινίδια, αχλάδια. Προτιμήστε επίσης τις μπάρες δημητριακών.

  3. Κρατήστε στο σπίτι μόνο ένα γλυκό για την περίπτωση που σας πιάσει ξαφνική κρίση υπογλυκαιμίας.

  4. Συμπεριλάβετε κάτι γλυκό στα περισσότερα γεύματά σας: σπιτική μαρμελάδα ή μέλι σε μια φέτα ψωμί για πρωινό, φρούτα για σνακ και επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό ή το βραδινό. Έτσι μειώνετε την έντονη επιθυμία σας για γλυκό.

  5. Προσπαθήστε να τρώτε πολύ λιγότερο απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει.

  6. Εάν φάτε κάτι που δεν είχατε προγραμματίσει, ίσως νιώσετε ότι αποτύχατε. Όταν αργείτε να πληρώσετε ένα λογαριασμό, δεν λέτε: «Δεν πειράζει, θα τον πληρώσω τον επόμενο μήνα». Το ίδιο ισχύει και για τα παραστρατήματα. Προσπαθήστε να επιστρέψετε αμέσως στο πρόγραμμά σας, την ίδια μέρα και τη συγκεκριμένη στιγμή.

Σας αρέσει το κρέας

 

Για να ελέγξετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπών δοκιμάστε κρέατα και πουλερικά με χαμηλότερα λιπαρά. Το κρέας από μοσχάρι ελευθέρας βοσκής έχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά απ’ ότι το κρέας από μοσχάρι εκτροφείου και περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα. Τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής έχουν λιγότερο συνολικό λίπος και λιγότερο κορεσμένο λίπος.

Εάν μετράτε τις θερμίδες σας, αγοράζετε το κρέας σε κομμάτια, π.χ. μπουτάκια. Επιλέγετε στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας ή αρνίσια παϊδάκια και μικρές μπριζόλες, αντί να αγοράζετε ένα ολόκληρο κομμάτι νουά από μοσχάρι για παράδειγμα. Έτσι θα ελέγχετε τις μερίδες καλύτερα και κατά συνέπεια θα παίρνετε λιγότερες θερμίδες.  Εάν μετράτε τα λίπη, μικρύνετε τις μερίδες σας έτσι ώστε να μπορείτε να τρώτε συχνότερα. Χρησιμοποιείτε συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ως βασικό συστατικό τους κρέας –π.χ. σούπα με λαχανικά και κρέας– και όχι συνταγές στις οποίες το κρέας είναι το βασικό συστατικό –μοσχάρι κοκκινιστό, φιλέτο κ.λπ. Εάν είναι δυνατόν μειώστε την ποσότητα του κρέατος που απαιτείται για τις συνταγές στο μισό.

Σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά

 

Εάν μετράτε το λίπος ή τις θερμίδες, δοκιμάστε το γάλα χωρίς λιπαρά. Αγοράστε γάλα με 1% λιπαρά (εάν δεν σας αρέσει η γεύση του 0%). Έχει περίπου 2 γρ. λίπους ανά ποτήρι και μόνο 10 θερμίδες περισσότερες από το γάλα με 0% λιπαρά. Βάζετε γάλα στον καφέ σας; Εάν επιλέξετε το γάλα με 1% λιπαρά αντί το 0%, χρησιμοποιείτε λιγότερο.  Εάν μετράτε τους υδατάνθρακες, αποφύγετε τα γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά, γιατί τα λιπαρά αντικαθίστανται συχνά από υδατάνθρακες. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε προϊόντα με χαμηλότερα λιπαρά, τα οποία έχουν συχνά αποδεκτό επίπεδο υδατανθράκων. Κοιτάξτε προσεκτικά τις ετικέτες τους.

Σας αρέσει το ψωμί και τα ζυμαρικά

 

Εάν μετράτε τους υδατάνθρακες, επιλέξτε προϊόντα με χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες (ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά από αλεύρι ολικής αλέσεως, δημητριακά με πολλές φυτικές ίνες) αντί για τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (λευκό ψωμί και τα κλασικά ζυμαρικά). Είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσουν το ζάχαρό σας ή να σας κάνουν να πεινάτε, όπως οι άλλοι υδατάνθρακες. Θυμηθείτε, όμως, ότι ακόμα και οι «καλοί» υδατάνθρακες, παραμένουν υδατάνθρακες και η ελεύθερη κατανάλωσή τους ίσως τινάξει στον αέρα το ασφαλές όριο πρόσληψής τους. Αφήστε το άμυλο για το τέλος του γεύματος, και καταναλώστε πρώτα τα λαχανικά και τις τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες. Είναι ευκολότερο να μην το παρακάνετε με το φαγητό όταν είστε ήδη χορτάτοι.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top