5 συνηθισμένοι πόνοι και πώς να τους καταπραΰνετε

ponoi.jpg

Πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί, πονόδοντος που έρχεται και φεύγει ξαφνικά, πόνοι της περιόδου, ενοχλήσεις στο στομάχι ή στο αυτί… Εκτός από τα παυσίπονα, γνωρίστε ποιες εναλλακτικές λύσεις έχετε στη διάθεσή σας για να ανακουφιστείτε αποτελεσματικά!

Κάποιοι συνηθισμένοι πόνοι μπορεί να μην εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, δεν παύουν όμως να δημιουργούν ενοχλητικές καταστάσεις, που μας εμποδίζουν στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ευτυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντα υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούμε από έναν πόνο. Κάποιοι τρόποι είναι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο αποτελεσματικοί, ανάλογα με το είδος του πόνου αλλά και το άτομο που τον βιώνει.

Διαβάστε λοιπόν πώς θα αντιμετωπίσετε έναν ξαφνικό πονοκέφαλο ή πονόδοντο που απειλεί να χαλάσει τη μέρα σας.

Ενημερωθείτε για το πώς θα πρέπει να αντιδράσετε αν σας πιάσει ένας πόνος στο στομάχι ή στα αυτιά. Τέλος, γνωρίστε ποιες κινήσεις σας μπορεί να σας ανακουφίσουν από τους πόνους της περιόδου.

Καταπολεμήστε έναν ξαφνικό πονόδοντο

  • Η πρώτη κίνηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το καλό πλύσιμο του στόματος με οδοντόβουρτσα και νήμα. Μπορείτε έπειτα να κάνετε πλύσεις με κάποιο ήπιο αντισηπτικό της στοματικής, που θα σας συστήσει ο γιατρός σας για να απομακρύνετε τα βακτήρια, και κατ΄ επέκταση να ανακουφιστείτε από τον πόνο, αν η φθορά του δοντιού είναι επιφανειακή.

  • Τον πόνο μπορεί προσωρινά να τον απαλύνει και το αιθέριο έλαιο γαρίφαλου (το γνωστό γαριφαλέλαιο) ή κανέλας. Βάλτε μερικές σταγόνες πάνω στο πονεμένο δόντι.

  • Αν ο πόνος επιμένει ή είναι παλμικός (νιώθετε ότι το δόντι σας από μέσα “χτυπάει”), μπορείτε να πάρετε ένα απλό παυσίπονο με παρακεταμόλη. Αν συνυπάρχει και πρήξιμο, μπορεί να βοηθήσει κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο, που θα σας συστήσει ο γιατρός.

  • Αν ο πόνος είναι δυνατός, μπορείτε να κάνετε μπουκώματα με κρύο νερό ή κοπρέσες με δροσερό νερό εξωτερικά.

  • Ανακουφιστικές ιδιότητες στον πονόδοντο έχουν οι κομπρέσες με αιθέριο έλαιο χαμομηλιού ή λεβάντας, που θα τις τοποθετήσετε για λίγο στο σαγόνι ή στο μάγουλο, κοντά στην περιοχή του δοντιού που πονάει. Οι κομπρέσες επίσης με αφέψημα χαμομηλιού βοηθούν στην υποχώρηση της ουλίτιδας αλλά και του πονόδοντου.

  • Στα φαρμακεία κυκλοφορούν ακόμη και τοπικά αναισθητικά (λ.χ. ξυλοκαίνη), που μπορούν να σας προσφέρουν παροδική ανακούφιση μέχρι την επίσκεψη στον οδοντίατρο. (Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή τον οδοντίατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε.)

Μην αμελήσετε:
Ο μεγαλύτερος εχθρός του πονόδοντου, πάντως, είναι ο οδοντίατρος, τον οποίο θα πρέπει να επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία.

Τι να αποφύγετε :
Τα πολύ ζεστά και τα πολύ κρύα ροφήματα ή φαγητά, τις σκληρές τροφές και τα γλυκά.

Οι κινήσεις που ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο

* Απαλύνετε ή διώξτε τον πονοκέφαλο κάνοντας ελαφρύ μασάζ με τα άκρα των δακτύλων, στους κροτάφους και στην κορυφή του μετώπου. Συνεχίστε σε όλο το κεφάλι, προχωρώντας προς τα πίσω, και με τους αντίχειρές σας τρίψτε τη βάση του κρανίου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αιθέριο έλαιο λεβάντας, που θεωρείται ότι ανακουφίζει τον πονοκέφαλο. Διαλύστε 2- σταγόνες σε μία κουταλιά της σούπας λαδάκι (ελαιόλαδο ή παιδικό λαδάκι).
* Μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο με παρακεταμόλη. Πάντως, καλό είναι να πάρετε το παυσίπονο προτού ο πόνος γίνει πολύ δυνατός. (Υπολογίστε ότι το παυσίπονο χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να δράσει.) Τα υπόθετα συνήθως δρουν πιο γρήγορα. Προτιμήστε τα για πιο άμεσα αποτελέσματα.
* Απλώστε στο μέτωπό σας μία κομπρέσα βρεγμένη σε αφέψημα μέντας, λεβάντας ή χαμομηλιού, που μεταξύ άλλων είναι και φυτά με καταπραϋντικές ιδιότητες.
* Πολλοί ανακουφίζονται όταν δένουν το κεφάλι τους με μια πετσέτα. Η πίεση ανακουφίζει τον πονοκέφαλο τάσεως. Το ίδιο περίπου μπορείτε να πετύχετε με ένα πανί βρεγμένο σε δροσερό νερό. Το δροσερό νερό προκαλεί αγγειοσπασμό, και έτσι περιορίζει κάπως τον πόνο.

Η στάση που ανακουφίζει
Αν έχετε τη δυνατότητα, βρεθείτε σε ένα ήσυχο μέρος, μακριά από θορύβους, και καθίστε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα με το κεφάλι προς τα πίσω και τα μάτια κλειστά. Με τη στάση αυτή (το κεφάλι προς τα πίσω) διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος και την καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Τι να αποφύγετε:
Τους θορύβους, τα δυνατά φώτα, το αλκοόλ και κάποιες τροφές που ενδεχομένως πυροδοτούν τον πονοκέφαλο (λ.χ. τη σοκολάτα, το τυρί κλπ.).

Μην αμελήσετε :
Αν ο πονοκέφαλος επιμένει ή συνοδεύεται από τάση προς εμετό ή είναι αιφνίδιος και οξύς, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας.

Σταματήστε τους πόνους στο στομάχι

* Πιθανότατα ο πόνος στο στομάχι να οφείλεται σε κάτι που φάγατε και σας πείραξε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε τα ρούχα σας. Μπορείτε να λύσετε το τελευταίο κουμπί του παντελονιού σας ή να ξεσφίξετε λίγο τη ζώνη σας.
* Αν ο πόνος εντοπίζεται ψηλά στο στομάχι, είναι ήπιας έντασης και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από καούρα, μπορείτε να πάρετε ένα αντιόξινο (μία με δύο κουταλιές της σούπας ή ένα με δύο δισκία).
* Για ελαφρύ στομαχόπονο μπορείτε να δοκιμάσετε τη μαντζουράνα ή το βασιλικό, αλλά και το θαυματουργό χαμομήλι. Κυκλοφορούν σε φακελάκια, ακόμη και στα σουπερμάρκετ, και μπορείτε να κάνετε ένα αφέψημα.
* Εναλλακτικά, σε περίπτωση δυσπεψίας, πολύ αποτελεσματικό είναι το δενδρολίβανο, που θα το βράσετε και εμποτίσετε με αυτό μια κομπρέσα, την οποία θα τοποθετήσετε στην περιοχή όπου πονάτε, αφού κρυώσει λιγάκι.
* Αν αισθάνεστε έντονη δυσφορία, μπορείτε -αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας- να πάρετε ένα πιο αποτελεσματικό φάρμακο, τους λεγόμενους ανταγωνιστές Η2 υποδοχέων (όπως λ.χ. είναι το Zantac, το Lumaren ή το Losec;;;).

Η στάση που ανακουφίζει
Aν θέλετε να ξαπλώσετε, η καλύτερη στάση είναι ανάσκελα. Το στέρνο και το κεφάλι πρέπει να είναι ανασηκωμένα με μαξιλάρι, για να μην παρατηρηθεί παλινδρόμηση της τροφής στον οισοφάγο.

Τι να αποφύγετε:
* Αποφύγετε τα πολύ παγωμένα αναψυκτικά και τα αεριούχα, επειδή μπορεί να σας προκαλέσουν στομαχόπονο.
* Αποφύγετε τελείως το φαγητό την ώρα που πονάτε.
* Αποφύγετε την ασπιρίνη ή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Ακόμη, αποφύγετε και τα παυσίπονα, επειδή μπορεί να “καλύψουν” έναν πόνο που οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία.

Μην αμελήσετε:
Αν ο πόνος είναι πολύ έντονος (κολικός) ή επιμένει ή συνοδεύεται και από εμετούς, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε πυρετό, εκτός από τον πόνο.

Ανακουφιστείτε από τους πόνους της περιόδου

* Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο της περιόδου με ένα απλό παυσίπονο με παρακεταμόλη ή με κάποιο σπασμολυτικό (υπάρχουν μάλιστα φάρμακα που συνδυάζουν αναλγητική και σπασμολυτική δράση), αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν γνωρίζετε από προηγούμενη εμπειρία σας ότι ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται, λάβετε έγκαιρα το αναλγητικό, για να προλάβετε την εξέλιξή του.
* Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο. Μπορεί να σας ανακουφίσει. Προσέξτε όμως το νερό να μη είναι πολύ καυτό, γιατί μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
* Ένα ποτήρι γάλα μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο, που μειώνουν τις συσπάσεις της μήτρας.
* Το χειμώνα μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στην κοιλιά σας μια ζεστή φανέλα.
* Κάντε ένα απαλό μασάζ στην κοιλιά σας με απαλές κυκλικές κινήσεις, με φορά όμοια με εκείνη των δεικτών του ρολογιού. (Στο μασάζ θα σας διευκολύνει κάποιο λαδάκι.)
* Τα αφεψήματα που μπορεί να σας ανακουφίσουν είναι το βάλσαμο και το χαμομήλι.

Τι να αποφύγετε
Τα καυτερά ή βαριά φαγητά, το αλκοόλ και την ασπιρίνη, για να μην προκληθεί μεγαλύτερη αιμορραγία.

Μην αμελήσετε :
Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον κύκλο σας ή τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι έντονα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, για να τον ρυθμίσει με την κατάλληλη αγωγή. Συνήθως χορηγούνται αντισυλληπτικά.

Όταν πονάει το αυτί…

* Το καλοκαίρι ο πόνος στο αυτί οφείλεται συνήθως σε εξωτερική ωτίτιδα ή στην κυψελίδα που συγκεντρώνεται στο αυτί. Μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε βάζοντας στο αυτί που πονάει δύο με τρεις σταγόνες καθαρό οινόπνευμα.
* Αν ο πόνος επιμένει, πάρτε κάποιο απλό παυσίπονο με παρακεταμόλη ή κάποιο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες, αφού συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό.
* Αποφύγετε όσο μπορείτε την επαφή με το νερό και τις βουτιές. Όταν κάνετε μπάνιο στη θάλασσα, “στεγανοποιήστε” τα αυτιά σας με ένα μπαμπακάκι εμποτισμένο σε λίγο λάδι ή βαζελίνη. Σκουπίστε τα αυτιά σας μετά το λούσιμο. *Αν ο πόνος επιμένει πάνω από δύο με τρεις μέρες, να επισκεφτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να λάβετε αντιβίωση.

Του ΜΑΝΟΥ ΣΙΓΑΝΟΥ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top