5 τροφές που θα σώσουν την υγεία σου

business-breakfast-CMS.jpg

Ρωτήσαμε έξι κορυφαίους ειδικούς υγείας ποιές υγιεινές τροφές δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι τους και γιατί….

Ελαιόλαδο

«Η πρωταρχική πηγή λίπους πρέπει να είναι το ελαιόλαδο» λέει ο Dr. Kopecky. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ισχυρή πολυφαινόλη με το όνομα ελαιοκανθάλη καταπολεμά από τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέχρι ορισμένα είδη καρκίνου. Προσοχή, όμως, στον προμηθευτή.

«Αγοράζω μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από καταστήματα που ανανεώνουν διαρκώς τα αποθέματά τους» λέει ο ειδικός. «Αν κάτσει για πολύ καιρό, χάνει ορισμένα από τα οφέλητου». Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ιδανικό για μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα ωφέλιμα συστατικά διασπώνται και η γεύση χαλάει. Χρησιμοποίησέ το στο σωτάρισμα ή ωμό σε σούπες και σαλάτες.

Αυγά

Ο κρόκος περιέχει συστατικά που διατηρούν τα μάτια, τον εγκέφαλο και τα οστά σου υγιή. Έρευνες πλέον επιβεβαιώνουν ότι δεν αυξάνει τη χοληστερόλη, λέει η Anskis. Επίσης, τα αυγά διαθέτουν την υψηλότερη «βιολογική αξία» από όλες τις πηγές πρωτεΐνης. Μετάφραση: Το σώμα σου μπορεί να αφομοιώσει περισσότερη πρωτεΐνη με μεγαλύτερα οφέλη για το χτίσιμο των μυών.  Ετοίμασε μια δυναμωτική σαλάτα για γεύμα: Ανακάτεψε 8 ψιλοκομμένα βραστά αυγά με 1 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 κ.σ. σκόνη κάρυ, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλάτι.

Βρώμη

«Όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης κάνουν καλό, αλλά η βρώμη μάλλον είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να τα εντάξεις στη διατροφή σου» λέει η Anskis. Δύο φλιτζάνια με γεύμα βρώμης περιέχουν 8 γρ. φυτικών ινών, δηλαδή περίπου το μισό από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Επειδή, όμως, ο στόχος σου είναι τα 38 γρ.- για μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και διαβήτη- φρόντισε να παίρνεις φυτικές ίνες και μέσω λαχανικών.

Η βρώμη, χάρη στην υφή της, συνδυάζεται τόσο με γλυκές όσο με αλμυρές γεύσεις. Φτιάξε με αυτή κρούστα για σολομό μαζί με αβοκάντο ή σώταρέ τη με μανιτάρια, σκόρδο και λαχανικά.

Φασόλια

Δύο πράγματα είναι εγγυημένα στη ζωή: ότι θα «δαγκώσεις τη λαμαρίνα» στο σχολείο και ότι δεν θα τρως φασόλια. Σε μελέτη του 2014, τα άτομα που κατανάλωναν 2/3 φλ. όσπρια την ημέρα, πχ. αρακά, φασόλια, φακές, μείωσαν την «κακή» χοληστερόλη LDL κατά 5%.

Φρόντισε, λοιπόν, να τρως μισό φλιτζάνι φασόλια τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.  Μαύρα, άσπρα, κόκκινα, γίγαντες, δεν έχει σημασία. Είναι όλα καλά. Δοκίμασέ τα Ανακάτεψε μια κονσέρβα φασόλια (ξεπλυμένα) με ελαιόλαδο, σκόνη σκόρδου, καπνιστή πάπρικα και αλάτι. Ψήσε για 30’ με 40’στους 200˚C, ανακατεύοντας στα μισά του χρόνου. Έτοιμο ένα τραγανό και απολαυστικό σνακ!

Καρύδια

Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν ωφέλιμα για την καρδιά λίπη, όμως τρεις από τους ειδικούς μας ανακήρυξαν τα καρύδια σε πρωταθλητές υγείας. Είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λέει ο White, τα οποία δυναμώνουν το σπέρμα (εκτός των άλλων). Σε μελέτη του Biology of Reproduction, οι «κολυμβητές» των αντρών που κατανάλωναν 2/3 φλ. καρύδια την ημέρα είχαν καλύτερη κινητικότητα, ζωτικότητα και σχήμα.

Δοκίμασέ τα Εξισορρόπησε τη γεύση τους περνώντας τα καρύδια στο μίξερ και προσθέτοντάς τα σε σούπες, σαλάτες ή στο πανάρισμα για ψάρι ή κοτόπουλο.

πηγή

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top