Κλιματιστικό αυτοκινήτου: τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

william-krause-QrhpUZhVq_E-unsplash.jpg

Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο δίνει μια ανάσα δροσιάς και μοιάζει σωτήριος τώρα το καλοκαίρι. Είναι όμως έτσι; Ποια λάθη κάνουμε κατά τη χρήση του;

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που όλοι κάνουμε είναι να ανοίγουμε τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να σπαταλάμε περισσότερη βενζίνη. Δείτε γιατί δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε και ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε αν αποφασίσετε να το ανοίξετε…

Καλοκαίρι στην Ελλάδα, 35 βαθμοί κελσίου μέσος όρος θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της μέρας, αποπνικτικός καύσωνας. Ειδικά αν δεν έχετε πάρει ακόμα άδεια και βρίσκεστε αποκλεισμένοι στην Αθήνα ή σε κάποια πόλη, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, κάνουν τη ζωή σας ακόμα πιο δύσκολη και βασανιστική. Αν μετακινείστε με το δικό σας όχημα όμως, έχετε την ευχέρεια να χρησιμοποιήσετε το θείο δώρο που ονομάζεται κλιματιστικό. Όσο περισσότερο το έχετε ανοιχτό όμως, τόσο γρηγορότερα καταναλώνονται τα καύσιμα του αυτοκινήτου. Είναι προτιμότερο να το έχετε κλειστό και να οδηγείτε με ανοιχτά τα παράθυρα; Ποια μέθοδος είναι πιο οικονομική για την τσέπη σας; Πάμε να το αναλύσουμε:

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας

Λίγα πράγματα στη ζωή είναι πιο βασανιστικά από το να μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας που ψηνόταν για πολλές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει, θα νιώθετε όλο και περισσότερο την επιθυμία να ανοίξετε στο air condition του αυτοκινήτου στο πιο δυνατό επίπεδο. Αν όμως, προσπαθείτε να μειώσετε την κατανάλωση του αυτοκινήτου, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Καίει το κλιματιστικό περισσότερη βενζίνη;

Αποτελεί χρόνιο debate το δίλημμα μεταξύ κλιματιστικού και ανοιχτών παραθύρων, όσον αφορά ποια μέθοδος από τις δύο είναι πιο συμφέρουσα για την τσέπη σας. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι και οι δύο μέθοδοι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων από την κανονική χρήση. Η ερώτηση είναι, ποια από τις δύο είναι πιο οικονομική; Τα ανοιχτά παράθυρα ανακόπτουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερα καύσιμα για να κινηθεί. Το κλιματιστικό επίσης, καίει βενζίνη για να λειτουργήσει. Ποιο από τα δύο όμως είναι πιο σπάταλο; Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η κοινότητα Society of Automotive Engineers με τη General Motors.

Διαβάστε επίσης: Ζέστη; Έξυπνοι τρόποι να δροσιστείτε χωρίς κλιματιστικό!

Οδηγώντας με τα παράθυρα ανοιχτά

Αφού συνέκριναν αυτοκίνητα που έτρεχαν με 50, 80 και 110 χλμ/ώρα σε θερμοκρασία 30ºC, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να οδηγεί κανείς με κατεβασμένα παράθυρα είναι η πιο οικονομική επιλογή σε σύγκριση με το ανοιχτό κλιματιστικό. Το τεστ επίσης μέτρησε την κατανάλωση που κάνει το αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα αλλά και κλιματιστικό, αποδεικνύοντας ότι αυτή η μέθοδος είναι άκρως πιο οικονομική από τις άλλες δύο.

Ακραίες καιρικές συνθήκες

Γι’ αυτό, αν προσπαθείτε να μειώσετε τα έξοδά σας, την επόμενη φορά που θα μπείτε στο αυτοκίνητο ενώ παράλληλα επικρατούν συνθήκες καύσωνα, προτιμήστε να οδηγήσετε με ανοιχτά τα παράθυρα και όχι να ανάψετε το κλιματιστικό. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αδιάσειστα.

Λάθη που κάνετε με το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο

-Να ξεκινάτε τη μηχανή και να ανάβετε αμέσως το κλιματιστικό, χωρίς να έχει ζεσταθεί ακόμα ο κινητήρας

-Να το έχετε ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, και μάλιστα στο μέγιστο επίπεδο

-Να υπάρχει τεράστια διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ του εσωτερικού χώρου του αυτοκινήτου και του εξωτερικού

-Λανθασμένες ρυθμίσεις του κλιματιστικού, όπως η επιλογή ανακύκλωσης αέρα, η κατεύθυνση του αέρα και των αεραγωγών

-Κάπνισμα από τους επιβάτες του αυτοκινήτου όσο έχετε ανοιχτό το κλιματιστικό

-Να έχετε παραμελήσει τη συντήρηση του air-condition και τον καθαρισμό των φίλτρων

-Να έχετε ανοιχτό το κλιματιστικό ταυτόχρονα με τα παράθυρα.

Photo by William Krause on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top