Διατροφή: 6 τύποι χορτοφαγικής δίαιτας

avocado-boats-shrimp-salad-7.jpg

Γνωρίστε έξι διαφορετικές εκδοχές μίας χορτοφαγικής διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που θα πρέπει κάποιος να καταναλώνει ή να αποφεύγει στην καθεμία.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν γίνει περισσότερο δημοφιλείς, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Οι άνθρωποι συχνά εκλαμβάνουν αυτόν τον τρόπο διατροφής – ο οποίος δίνει έμφαση στις φυτικές τροφές και όχι στα ζωικά προϊόντα – ως μέρος του κινήματος που έχει ως βάση του τα φυτά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξει κάποιος μία χορτοφαγική δίαιτα, αλλά και αρκετές παραλλαγές για το πώς να προσεγγίσει αυτό το είδος διατροφής.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε έξι διαφορετικές εκδοχές μίας χορτοφαγικής διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που θα πρέπει κάποιος να καταναλώνει ή να αποφεύγει στην καθεμία.

  1. Λακτο-ωο-φαγική χορτοφαγική (ή αλλιώς ωο-γαλακτο-χορτοφαγική) διατροφή

Μερικοί θεωρούν την λακτο-ωο-φαγική διατροφή ως την πιο παραδοσιακή από τις χορτοφαγικές δίαιτες. Σε αυτήν την εκδοχή, δεν τρώτε κρέας ή ψάρι αλλά συνεχίζετε να περιλαμβάνετε τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην καθημερινή σας διατροφή.

Το πρόθημα «λακτο» αναφέρεται στο γάλα της αγελάδας ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα και προέρχεται από τη λατινική λέξη «lac» που σημαίνει γάλα. Μόνο τα θηλαστικά, όπως οι αγελάδες και οι άνθρωποι, μπορούν και παράγουν γάλα.

Το πρόθημα «ωο» αναφέρεται στα αυγά και προέρχεται από τη λατινική λέξη «ovum» που σημαίνει αυγό.

Ακολουθώντας αυτή τη διατροφή μπορείτε να τρώτε αυγά, γάλα, τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, sour cream, παγωτό και οποιοδήποτε άλλο γαλακτοκομικό θέλετε, αποκλείοντας όμως τα ζωικά κρέατα, όπως το μοσχάρι, το ψάρι, το κοτόπουλο και το χοιρινό.

Κάποιοι διαλέγουν αυτή τη δίαιτα για θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς λόγους, όπως για παράδειγμα εκείνοι που ακολουθούν τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό.

  1. Λακτο-χορτοφαγική (ή αλλιώς γαλακτο-χορτοφαγική) διατροφή

Αυτή η διατροφή βασίζεται στα φυτά και συμπεριλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως δηλώνει, άλλωστε, και το πρόθημα «λακτο».

Επιτρέπονται δηλαδή τα γαλακτοκομικά όπως το γάλα της αγελάδας, και όλες οι τροφές που φτιάχνονται με αυτό, όπως τυρί, βούτυρο, sour cream, γιαούρτι και παγωτό.

Δεν περιλαμβάνονται και πάλι τα κρέατα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο και το ψάρι. Η διαφορά όμως από την λακτο-ωο-φαγική δίαιτα είναι πως η λακτο-χορτοφαγική αποκλείει και τα αυγά.

Αυτοί που την ακολουθούν μπορεί να το κάνουν επίσης για θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς λόγους. Είναι, για παράδειγμα, μία συχνή επιλογή όσων ακολουθούν τον Τζαϊνισμό, τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό.

  1. Ωο-χορτοφαγική διατροφή

Αυτή η διατροφή δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ενσωματώνει τα αυγά, όπως φαίνεται και από το πρόθημα «ωο».

Εκτός από το να αποκλείει το κρέας και το ψάρι, η ωο-χορτοφαγική δίαιτα αποκλείει όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις τροφές που παράγονται από αυτά, όπως το γάλα της αγελάδας, το τυρί, το βούτυρο, την sour cream, το γιαούρτι και το παγωτό.

Ωστόσο, σε αυτή τη διατροφή περιλαμβάνονται τα αυγά, και τα πιάτα που τα ενσωματώνουν, όπως τα χτυπητά και τα βραστά αυγά ή οι ομελέτες. Η δίαιτα επιτρέπει επίσης τα αυγά στη ζαχαροπλαστική, οπότε όποιος την επιλέγει μπορεί ακόμη να τρώει κέικ, muffins και ψωμί.

  1. Flexitarian διατροφή

Η flexitarian διατροφή έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο ευέλικτη από μία αυστηρή vegan ή χορτοφαγική δίαιτα, όπως δηλώνει και το πρόθημα «flexi». Δίνει έμφαση στα οφέλη των τροφών που έχουν ως βάση τους τα φυτά, ενώ επιτρέπει την κατανάλωση μικρής ποσότητας ζωικών προϊόντων.

Ακολουθεί κυρίως μία φυτική προσέγγιση στη διατροφή, αλλά περιλαμβάνει λίγο κρέας και ζωικά προϊόντα όπως αυγά και γαλακτοκομικά, με μέτρο.

Οι βασικές αρχές της περιλαμβάνουν την κατανάλωση των φυτικών τροφών, την εύρεση της πρωτεΐνης στα φυτά αντί για τα ζώα, τη μείωση κατανάλωσης ζάχαρης και επεξεργασμένων προϊόντων όσο είναι δυνατόν, και την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων.

Εκείνοι που ακολουθούν αυτή τη διατροφή δεν θεωρούνται ακριβώς χορτοφάγοι, καθώς ενίοτε καταναλώνουν κρέας. Εξαρτάται από το πώς θα σχεδιάσει το κάθε άτομο την δίαιτα αυτή για να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του.

  1. Ιχθυοχορτοφαγική διατροφή

Η ιχθυοχορτοφαγική είναι μία διατροφή που βασίζεται στα φυτά και περιλαμβάνει ψάρια.

Ενώ αυτοί που την ακολουθούν καταναλώνουν τροφές με βάση το ψάρι, όπως τόνο, ιππόγλωσσο, σολομό ή sushi, αποφεύγουν οποιοδήποτε άλλο κρέας όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο ή το χοιρινό.

Το κατά πόσο αυτή η διατροφή περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η ιχθυοχορτοφαγική δίαιτα έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει τα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια και τα θαλασσινά, κάτι που μπορεί να λείπει από άλλες χορτοφαγικές δίαιτες.

  1. Vegan διατροφή

Η vegan διατροφή αποκλείει όλα τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρεάτων και του ψαριού, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών. Κάποιοι vegans επιλέγουν επίσης να αποκλείσουν το μέλι από τη διατροφή τους επειδή παράγεται από τις μέλισσες.

Η ηθική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο γιατί κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν μία vegan δίαιτα.

Η διατροφή αυτή είναι αποκλειστικά βασισμένη στις φυτικές τροφές. Αυτές μπορεί να είναι φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηροί καρποί, σπόροι, και όσπρια όπως φασόλια, αρακάς και φακές.

Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει φυτικές εναλλακτικές των παραδοσιακών ζωικών προϊόντων, όπως φυτικό γάλα, φυτικά υποκατάστατα αυγού και φυτικές εναλλακτικές κρέατος όπως το τόφου, το τέμπε, το σεϊτάν και το τζάκφρουτ.

Η δίαιτα αυτή διαφέρει επίσης από τις υπόλοιπες στο ότι τείνει να επεκτείνεται και πέρα από τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου που την ακολουθεί, παίζοντας βασικό ρόλο στην καθημερινή του ζωή.

Για παράδειγμα, κάποιος vegan μπορεί να αποφεύγει να αγοράζει καταναλωτικά είδη όπως καλλυντικά, ρούχα και παπούτσια, τα οποία περιέχουν συστατικά που προέρχονται από ζώα ή που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Η vegan διατροφή βέβαια συνήθως δεν προσφέρει σε αφθονία τα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συχνά προτείνουν στους vegans να παίρνουν ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, του σιδήρου, των ω-3 λιπαρών και του ψευδαργύρου.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top