5 συναρπαστικές πληροφορίες για τις σημαίες του κόσμου

france-flag-std.jpg

Υπάρχουν διάφορα φανταστικά πράγματα που ίσως να μη γνωρίζατε για τις σημαίες.

Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν είναι πολλά αυτά που αξίζει κάποιος να ξέρει για τις σημαίες, πέραν του ότι αποτελούν το σήμα κατατεθέν της κάθε χώρας. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο σύνθετες και ενδιαφέρουσες απ’ όσο νομίζουμε.

Είναι εύκολο να κοιτάξουμε μία σημαία και να εκτιμήσουμε τα χρώματα, τα σχήματα και τα μοτίβα της˙ αναρωτηθήκατε όμως ποτέ γιατί οι σημαίες είναι φτιαγμένες κατ’ αυτόν τον τρόπο;

Παρακάτω θα βρείτε 10 καταπληκτικά στοιχεία για τις σημαίες του κόσμου που θα σας κάνουν να θέλετε να μάθετε περισσότερα.

  1. Η σημαία του Νεπάλ είναι η μοναδική στον κόσμο που δεν έχει τέσσερις πλευρές.

Ξέρατε ότι η σημαία του Νεπάλ δεν είναι ούτε τετράγωνη ούτε ορθογώνια; Αυτό την καθιστά τη μόνη μη τετράπλευρη σημαία.

Αποτελείται, μάλιστα, από δύο τριγωνικά σχήματα, τα οποία συχνά λέγονται «παράσεια». Αυτά είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο έτσι ώστε να σχηματίζουν τη σημαία. Αυτή η σημαία έγινε η επίσημη του Νεπάλ το 1962.

Έχει ένα πορφυρό φόντο το οποίο αντιπροσωπεύει τη γενναιότητα, αλλά και μία μπλε λωρίδα στο περίγραμμά της που συμβολίζει την ειρήνη.

Υπάρχουν επίσης δύο σύμβολα, ένα σε κάθε τρίγωνο, ενός ήλιου και μίας ημισελήνου.

  1. Υπάρχουν μόνο δύο τετράγωνες σημαίες στον κόσμο.

Από τις 193 κυριαρχικές σημαίες στον κόσμο, οι 190 είναι ορθογώνιες, ενώ μόνο τρεις διαφέρουν. Η μία είναι του Νεπάλ που ήδη αναφέραμε, και οι άλλες δύο είναι της Ελβετίας και του Βατικανού.

Η σημαία που χρησιμοποιείται για το Βατικανό – το οποίο αποτελεί μάλιστα τη μικρότερη αναγνωρισμένη χώρα παγκοσμίως – υιοθετήθηκε στις 7 Ιουνίου 1929. Είναι μία από τις δύο τετράγωνες σημαίες του κόσμου και είναι μισή κίτρινη (ή χρυσή) και μισή άσπρη. Στο λευκό τμήμα στη δεξιά πλευρά της σημαίας βρίσκεται το έμβλημα του Βατικανού.

Η δεύτερη τετράγωνη σημαία είναι αυτή της Ελβετίας, η οποία συχνά μπερδεύεται με την ιατρική σημαία του Ερυθρού Σταυρού. Είναι ένα κόκκινο τετράγωνο με έναν λευκό σταυρό στη μέση. Η σημαία αυτή χρησιμοποιείται από την Ελβετία από το 1889. Συμβολίζει την ελευθερία και την τιμή, ενώ ο λευκός σταυρός αντιπροσωπεύει την Χριστιανοσύνη, και το κόκκινο φόντο συμβολίζει το αίμα που χάθηκε για να διατηρηθεί η πίστη.

  1. Τα σύμβολα πάνω στις σημαίες συνήθως έχουν συγκεκριμένο νόημα.

Υπάρχουν πολλά οικουμενικά σύμβολα που χρησιμοποιούνται στις σημαίες. Δεν τα έχουν όλες οι σημαίες, αλλά στις περισσότερες θα βρείτε κάποια από τα ακόλουθα: ήλιος, σελήνη, αστέρια, τρίγωνα και τετράγωνα. Αυτά έχουν συνήθως ιδιαίτερο νόημα για κάθε χώρα.

Για παράδειγμα, η Ιαπωνία είναι γνωστή ως η «Χώρα του ανατέλλοντος ηλίου», και γι’ αυτό η σημαία της έχει ένα κυκλικό σχήμα στο μέσον της, το οποίο αντιπροσωπεύει τον ήλιο.

Το αστέρι και η ημισέληνος αντιπροσωπεύουν το Ισλάμ, οπότε οι χώρες που ακολουθούν αυτή τη θρησκεία συνήθως τα έχουν στη σημαία τους. Αντίστοιχα, ο σταυρός συνήθως αντιπροσωπεύει τη Χριστιανοσύνη.

Κάποιες χώρες χρησιμοποιούν επίσης το εθνικό τους πτηνό στη σημαία τους, το οποίο και συμβολίζει την κληρονομιά της καθεμίας, όπως στην περίπτωση του Εκουαδόρ˙ η σημαία του έχει ένα πουλί των Άνδεων που λέγεται Κόνδορας.

  1. Το μοβ είναι το χρώμα που χρησιμοποιείται λιγότερο στις σημαίες, ενώ η σημαία της Μπελίζ έχει τα περισσότερα χρώματα από οποιαδήποτε άλλη σημαία στον κόσμο.

Το πιο ασυνήθιστο χρώμα σε σημαία είναι το μοβ, και θα το βρείτε μόνο σε δύο σημαίες στον κόσμο, αυτήν της Νικαράγουα και της Ντομίνικα. Και οι δύο σημαίες φτιάχτηκαν μετά το 1900.

Το χρώμα αυτό συνήθως αντιπροσωπεύει τη βασιλεία και τον πλούτο. Ο λόγος που μάλλον μόνο δύο χώρες παγκοσμίως χρησιμοποίησαν το μοβ στις σημαίες τους είναι επειδή η μοβ βαφή ήταν πάντα ακριβή και δυσεύρετη σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

Και παρ’ ότι οι περισσότερες σημαίες εμφανίζουν περίπλοκα σχέδια και πολλά χρώματα, η πιο πολύχρωμη σημαία είναι σίγουρα αυτή της Μπελίζ, που υιοθετήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1981 και έχει συνολικά 12 χρώματα!

Η σημαία είναι μπλε, με έναν λευκό κύκλο στη μέση ο οποίος περιέχει το έμβλημα, ενώ υπάρχουν και κόκκινες λωρίδες στο πάνω και στο κάτω μέρος της. Υπάρχει επίσης ένα δέντρο στο φόντο, ένα φλοράλ μοτίβο και ένα μικρό «μπάνερ» με κείμενο.

  1. Η Δανία έχει την παλαιότερη και το Νότιο Σουδάν τη νεότερη σημαία στον κόσμο.

Οι σημαίες υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια και συνεχώς αλλάζουν καθώς εξελίσσονται και οι ίδιες οι χώρες.

Ωστόσο, η σημαία με τη μεγαλύτερη σταθερότητα παγκοσμίως, που εμφανίζεται μέχρι και σήμερα σχεδόν με την αρχική της μορφή, είναι αυτή της Δανίας. Το κόκκινο φόντο με τη μοναδική άσπρη ρίγα στη μέση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1625 και παραμένει το ίδιο σήμερα.

Από την άλλη, η νεότερη σημαία στον κόσμο είναι αυτή του Νότιου Σουδάν, η οποία υιοθετήθηκε στις 9 Ιουλίου 2010. Η σημαία σχεδιάστηκε το 2005 αλλά δεν υιοθετήθηκε επισήμως μέχρι το 2011, όταν το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητο.

Το κόκκινο στη σημαία αντιπροσωπεύει την αιματοχυσία της χώρας για την ανεξαρτησία, το πράσινο τη φύση και τον φυσικό πλούτο της που σχετίζεται με τη γη, ενώ το μαύρο αντιπροσωπεύει τον λαό. Το μπλε συμβολίζει τον ποταμό Νείλο και το κίτρινο αστέρι συμβολίζει την ενότητα. Οι λευκές ρίγες αντιπροσωπεύουν την ειρήνη.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top