Χορτοφαγία: 6 εναλλακτικές τροφές που θα αντικαταστήσουν το κρέας

tr-n-toan-YVBCaor1PLY-unsplash.jpg

Αποφεύγετε το κρέας; Αυτές είναι 6 εναλλακτικές τροφές φυτικής προέλευσης που σας προσφέρουν ο,τι το κρέας χωρίς να είναι

Επιλογή μη αλλεργικών πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης

Με τη μειωμένη διάθεση του κρέατος αλλά και τα ανησυχίες που κυριαρχούν αυτή την εποχή για τη μετάδοση του ιού Covid-19, όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς πιο εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. Αν προσπαθείτε να ελαττώσετε το κρέας που καταναλώνετε, ή έχετε κάποια σχετική αλλεργία στο γάλα, στα μύδια, στο ψάρι, στα αυγά ή στη σόγια, συνεχίστε να διαβάζετε.

Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με 6 τροφές φυτικής προέλευσης, από τις οποίες δεν κινδυνεύετε από αλλεργίες, και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας ως κυρίαρχη πηγή πρωτεΐνης. Πάμε να τις δούμε:

Φακές

Οι φακές είναι γεμάτες από πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες: μία κούπα φακές περιέχει περίπου 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, σε συνδυασμό με τα 15 γραμμάρια φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμίνης B και απαραίτητων μετάλλων, όπως το σίδηρο, το κάλιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Σε μία έρευνα του 2017 στο International Journal of Molecular Sciences, διαπιστώθηκε ότι η συχνή κατανάλωση φακής μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιακών ασθενειών και του καρκίνου. Οι φακές επίσης έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Φασόλια

Ξαδερφάκια της φακής, τα φασόλια είναι εξίσου μια σπουδαία πηγή θρεπτικών ουσιών. Μία κούπα με μαυρομάτικα φασόλια, σας παρέχει με 14 γραμμάρια πρωτεΐνης, σχεδόν 10 γραμμάρια φυτικών ινών και πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες όπως το κάλιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2017 στο International Journal of Molecular Sciences, τα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες, έναν τύπο αντιοξειδωτικού που συνδέεται με την αντιφλεγμονώδη δράση, τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και την προστασία εναντίον του καρκίνου, των καρδιακών ασθενειών και της παχυσαρκίας.

Ρεβίθια

Μία κούπα με ρεβίθια, περιέχει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης, επιπλέον 12 γραμμάρια φυτικών ινών, αντιοξειδωτικά και μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Μία έρευνα του 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά ρεβίθια ή χούμους, έχουν υψηλότερα ποσοστά σημαντικών θρεπτικών ουσιών, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες A, E και C, το μαγνήσιο, το κάλιο και το σίδηρο.

Σπόροι κολοκύθας

Αν σας αρέσει η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα του τόφου, αλλά δε μπορείτε να καταναλώσετε σόγια λόγω αλλεργίας, δοκιμάστε σπόρους κολοκύθας. Τα 100 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας, σας προσφέρουν 17 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, 28 γραμμάρια υγιεινού λίπους, 6 γραμμάρια υδατανθράκων και τέλος, το 30% της ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου.

Αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης

Τα προϊόντα που προέχονται από την κάνναβη, όπως η κανναβιδιόλη (CBD) και η βρώσιμη κάνναβη έχουν αποκτήσει τρομερή δημοφιλία τα τελευταία χρόνια. Τα βρώσιμα προϊόντα που περιέχουν την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), δηλαδή την ουσία που σας προκαλεί εφορία , είναι παράνομα στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης καταναλώνοντας τους αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης, που θεωρούνται υπερτροφή και είναι πλούσιοι σε θρεπτικές ουσίες.

Ηλιόσποροι

Την ώρα που οι ξηροί καρποί όπως το αμύγδαλο, το φυστίκι Αιγίνης, το κάσιους και το καρύδι αποτελούν κοινά αλλεργιογόνα, οι σπόροι δεν είναι, γεγονός που τους καθιστά μία εξαιρετική εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης. Μεταξύ του σουσαμιού και των σπόρων τσία, οι ηλιόσποροι είναι η πιο πλούσια πηγή πρωτεΐνης και παράλληλα μία ευέλικτη τροφή που μπορεί να πάρει μέρος σε πολλά διαφορετικά πιάτα, για παράδειγμα ως γαρνίρισμα σε κάποια σαλάτα αν θέλετε να προσθέσετε μια τραγανή υφή στο γεύμα σας.

Photo by Trần Toàn on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top