5 απλές επεμβάσεις που γίνονται σε μια μέρα και σας λύνουν το πρόβλημα

Should-You-Consider-Surgery-for-Your-Psoriatic-Arthritis-1440x810.jpg

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε οριστικά από το ροχαλητό, τις αιμορροΐδες ή τις αμυγδαλές; Διαβάστε πότε και πώς γίνονται με χειρουργείο μιας μέρας, και πόσο αποτελεσματικές είναι…

Οι αιμορροΐδες, οι αμυγδαλές που υποτροπιάζουν συχνά, το πρόβλημα του ροχαλητού ή ένα κότσι που μας προκαλεί πόνο ακόμη και στο περπάτημα, είναι προβλήματα που μας δυσκολεύουν τη ζωή. Συχνά η συντηρητική αντιμετώπισή τους δεν αποδίδει καρπούς και χρειάζεται η επέμβαση του χειρουργού. Παλιότερα, για να θεραπεύσουμε χειρουργικά κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, έπρεπε να νοσηλευτούμε για μέρες στον νοσοκομείο και να υποστούμε σημαντική ταλαιπωρία. Σήμερα, όμως, αυτού του τύπου οι επεμβάσεις, χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης, γίνονται γρήγορα, συχνά χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούμε πάνω από μία μέρα στο νοσοκομείο και είναι αρκετά πιο ανώδυνες.

1 Αφαιρέστε  τις ενοχλητικές αιμορροΐδες

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν κατά καιρούς προβλήματα με τις κενώσεις τους, όπως έντονη δυσκοιλιότητα, πόνο ή αίμα στα κόπρανα. Συχνά για αυτά τα συμπτώματα ευθύνονται οι αιμορροΐδες. Πρόκειται για φλέβες που βρίσκονται στο τελικό τμήμα του παχέος εντέρου και όταν διατείνονται έξω από αυτό προκαλούν τα παραπάνω προβλήματα. Ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς τους και το πόσο εξέχουν από το δακτύλιο διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;  Για να αποφασίσει ο γιατρός σας αν χρειάζεται να κάνετε επέμβαση πρέπει πρώτα να διαγνώσει αν πράγματι υποφέρετε από αιμορροΐδες και το βαθμό του προβλήματος. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με μία απλή κλινική εξέταση από το γιατρό ή δακτυλική. Πιο σπάνια μπορεί να χρειαστεί και κολονοσκόπηση. Το αν χρειάζονται συντηρητική θεραπεία ή επέμβαση, εξαρτάται από το βαθμό της πρόπτωσής τους, δηλαδή το πόσο εξέχουν από το δακτύλιο του πρωκτού. Συνήθως, χειρουργείο απαιτείται στις αιμορροίδες Δ’ βαθμού, που παραμένουν μόνιμα έξω από το δακτύλιο.

ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Η μέθοδος που ακολουθούν περισσότερο σήμερα οι γιατροί είναι η ριζική αφαίρεση των αιμορροΐδων που πάσχουν (μέθοδος Milligan-Morgan). Γίνεται με ολική νάρκωση. Σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη μια μέθοδος που λέγεται τεχνική Longo (από το όνομα του χειρουργού που την εφάρμοσε πρώτος) Γίνεται με τοπική αναισθησία και θεωρητικά είναι πιο ανώδυνη. Στη μέθοδος Longo ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα συρραπτικό εργαλείο το οποίο αφαιρεί τον ιστό που έχει “κρεμάσει” και δημιουργεί τις αιμορροΐδες.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ; Η επέμβαση για τις αιμορροΐδες διαρκεί περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ; Όχι, είναι σχεδόν ανώδυνη, όπως τουλάχιστον γίνεται σήμερα. Επιπλέον, δεν κόβονται ράμματα μετεγχειρητικά, κάτι που σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ενδεχομένως να έχετε λίγο πόνο κατά την αφόδευση, αλλά αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα που θα σας δώσει ο γιατρός σας.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ; Αν προσέχετε τη διατροφή σας μετά την επέμβαση, το πιθανότερο είναι να μην αντιμετωπίσετε ποτέ ξανά πρόβλημα αιμορροΐδων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΜΕΤΑ; Θα πρέπει να ακολουθήσετε μία συγκεκριμένη δίαιτα, η οποία σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει πολλά βραστά, ψητά, χόρτα, σαλάτες, φρούτα και γενικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ακόμη, πρέπει να πλένετε την περιοχή με ειδικό αντισηπτικό.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ: Κυμαίνεται από 1.500 μέχρι 3.000 ευρώ, ανάλογα με την κλινική που θα επιλέξετε και την αμοιβή του γιατρού.

2 Σταματήστε το ροχαλητό με μία απλή επέμβαση

Το ροχαλητό οφείλεται σε πολλές αιτίες και σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μια για πάντα με μία απλή επέμβαση, και έτσι να έχετε διπλό όφελος: λύνετε ένα πρόβλημα υγείας οριστικά και αποκαθιστάτε τις σχέσεις με το σύντροφό σας!

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ; Συνήθως με επέμβαση μπορεί να αντιμετωπιστεί το ροχαλητό όταν αυτό οφείλεται στο διάφραγμα, σε πολύποδες ή σε υπερτροφία της σταφυλής. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχετε και δυσκολία στην κατάποση, ενώ, αν παρατηρήσετε στον καθρέφτη τη σταφυλή, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι είναι διογκωμένη. Το διάφραγμα και οι πολύποδες μπορεί επίσης να ευθύνονται για το ροχαλητό, καθώς εμποδίζουν την αναπνοή από τη μύτη.

ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ; Όταν το ροχαλητό οφείλεται σε υπερτροφία της σταφυλής, τότε μπορεί να χρειαστεί φαρυγγοπλαστική, μία πολύ απλή επέμβαση που γίνεται με λέιζερ. Συνήθως γίνεται σταδιακά με τοπική αναισθησία (χρειάζεται 3-4 επισκέψεις στο νοσοκομείο). Θα καθίσετε στην καρέκλα και ο γιατρός θα σας τοποθετήσει πάνω στη γλώσσα το γλωσσοπίεστρο (το ξυλάκι που πιέζει τη γλώσσα), έπειτα με τις ακτίνες λέιζερ θα αφαιρεί σταδιακά το πλεονάζον τμήμα της σταφυλής. Η επέμβαση μπορεί να γίνει και με την κλασική μέθοδο, δηλαδή με νυστέρι, αλλά στην περίπτωση αυτή απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο και γίνεται με ολική αναισθησία. Ακόμη, για το ροχαλητό μπορεί να ευθύνεται το διάφραγμα ή κάποιος πολύποδας. Και οι δύο όμως περιπτώσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με εγχείρηση.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ; Η φαρυγγοπλαστική, γίνεται συνήθως τμηματικά, και διαρκεί περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα η κάθε φόρα. Δεν απαιτείται να νοσηλευτείτε.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ; Όχι καθώς γίνεται τοπική αναισθησία.

{ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ; Αν το ροχαλητό οφειλόταν σε υπερτροφία της σταφυλής, τότε το πρόβλημα λύνεται μια για πάντα. }

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΜΕΤΑ; Αν κάνατε φαρυγγοπλαστική, θα πρέπει να αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ ή να τρώτε πολύ καυτά φαγητά για μερικές μέρες μετά την επέμβαση. Συνήθως, οι γιατροί χορηγούν και αντιβίωση για να απομακρύνουν το ενδεχόμενο μόλυνσης.

ΚΟΣΤΟΣ: Περίπου 700 με 800 ευρώ η κάθε συνεδρία, αλλά αν γίνει σε κρατικό νοσοκομείο και την καλύψει η ασφάλειά σας, το κόστος είναι ελάχιστο έως μηδενικό.

3 Απαλλαγείτε οριστικά από τις αμυγδαλές

Αν συνεχώς οι αμυγδαλές σάς προκαλούν προβλήματα (δεν μπορείτε να καταπιείτε, ο λαιμός σας, σας πονάει συχνά κτλ. ), τότε μάλλον ήρθε η ώρα να συζητήσετε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να τις αφαιρέσετε.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ; Οι αμυγδαλές αφαιρούνται συνήθως σε τρεις περιπτώσεις : α.) Αν υποτροπιάζουν συχνά, προκαλώντας συχνές αμυγδαλίτιδες (πάνω από 3-4 φορές το χρόνο). β) Αν είναι υπερτροφικές, δηλαδή πολύ μεγάλες σε μέγεθος και προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή ιδιαίτερα κατά τον ύπνο. γ) Αν μετά από εργαστηριακό έλεγχο σε διαδοχικές μετρήσεις ο δείκτης αντιστρεπτολυσίνης (ASTO) βρεθεί αυξημένος. Η εξέταση αυτή δείχνει αν ο στρεπτόκοκκος (που ευθύνεται και για τις αμυγδαλίτιδες) λαθροβοιοί, δηλαδή βρίσκεται ανενεργός μέσα στο αίμα.

ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ; Παλιότερα γινόταν μερική αφαίρεση των αμυγδαλών, αλλά σήμερα γίνεται ολική αμυγδαλεκτομή, δηλαδή αποκόλληση των αμυγδαλών από τα μυϊκά στρώματα. Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία τις περισσότερες φορές.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ; Περίπου 45 λεπτά. Θα χρειαστεί να μείνετε για ένα βράδυ στο νοσοκομείο και θα βγείτε την επόμενη μέρα το πρωί.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ; Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν πρόκειται να πονέσετε, αφού γίνεται ολική αναισθησία, μετά όμως για μερικές μέρες (περίπου για 10) θα αισθάνεστε ενόχληση κατά την κατάποση.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ; Δεν θα μπορούσε να μην ήταν από τη στιγμή που “αφαιρείται” ολόκληρο το πρόβλημα, δηλαδή οι αμυγδαλές.}

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΜΕΤΑ; Όπως και στην φαρυγγοπλαστική, θα πρέπει να αποφεύγετε τα ζεστά ή τα πολύ παγωμένα ροφήματα. Θα χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση για καμιά δεκαριά μέρες και να αποφύγετε τις πολύ σκληρές τροφές. Υπάρχει μάλιστα πιθανότητα να χάσετε μερικά κιλά. Συνήθως, όσοι κάνουν εγχείρηση στις αμυγδαλές χάνουν 5 με 6 κιλά, επειδή αναγκάζονται να στερηθούν ορισμένες τροφές.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ: Γύρω στα 1.000 με 2.500 ευρώ περίπου, αν επιλέξετε κάποια ιδιωτική κλινική που δεν μπορεί να καλύψει η ασφάλισή σας.

4 Πέλμα γερό μέσα σε μία ώρα

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που δυσκολεύει το περπάτημα πολλών ατόμων είναι το λεγόμενο κότσι. Το κότσι είναι ουσιαστικά η παραμόρφωση στο κόκαλο του μεγάλου δακτύλου (παχαίνει το οστό και τα μαλακά μόρια στην περιοχή). Αυτό συμβαίνει επειδή τρίβεται το κόκαλο συνέχεια σε κάποιο σημείο, δημιουργώντας εξόστωση. Παράλληλα, ερεθίζεται και κοκκινίζει το δέρμα. Το μεγάλο δάκτυλο αρχίζει να φεύγει προς τα έξω και τρίβεται ολοένα και περισσότερο στο παπούτσι. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στην προδιάθεση που έχουν κάποια άτομα, αλλά και στα στενά παπούτσια ή τα ψηλά τακούνια. Αντιμετωπίζεται κυρίως χειρουργικά, αλλά οι ειδικοί μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξή του, συστήνοντας σε όσους υποφέρουν να φορούν ειδικούς νάρθηκες από σιλικόνη, για να κρατούν το δάκτυλο σε ευθεία και άνετα παπούτσια.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ; Αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι γιατροί βγάζουν ακτινογραφία και έπειτα από ειδικές μετρήσεις διαπιστώνουν το μέγεθος της παραμόρφωσης και αποφασίζουν αν χρειάζεται επέμβαση.

ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ; Ο χειρουργός κατά την επέμβαση, που γίνεται με ολική αναισθησία, με ειδικά εργαλεία, προσπαθεί να ευθυγραμμίσει το οστό (οστεοτομία του πρώτου μεταταρσίου) και αφαιρεί το πλεονάζον τμήμα του, που παρουσιάζει την πάχυνση.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ; Περίπου 1 με 1 1/2, ώρα, ανάλογα με την περίπτωση.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ; Για να είμαστε ειλικρινείς, σύμφωνα με τους περισσότερους ασθενείς, στην αρχή υπάρχει έντονο το αίσθημα του πόνου, αλλά την επόμενη μέρα θα μπορείτε να πατήσετε το πόδι σας κανονικά. Οι νέες μέθοδοι βέβαια σας διασφαλίζουν τουλάχιστον ότι η επέμβαση θα γίνει με λιγότερο επώδυνο τρόπο από ό,τι παλαιότερα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Για περίπου ενάμιση μήνα δεν θα πρέπει να καταπονείτε ιδιαίτερα το πόδι σας. Επίσης, θα πρέπει να φοράτε όσο το δυνατόν πιο άνετα παπούτσια. Μετά από ένα μήνα θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε ακτινολογικό έλεγχο, για να διαπιστώσει ο γιατρός αν το κόκαλο “κόλλησε” καλά.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ; Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι πιθανότητες επιτυχούς αποκατάστασης. Υπάρχει μικρή πιθανότητα να αντιμετωπίσετε ξανά στο μέλλον πρόβλημα (μετά από 2 χρόνια ορισμένες φορές υποτροπιάζει). Για να περιορίσετε το ενδεχόμενο αυτό, θα πρέπει να φοράτε άνετα παπούτσια και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας.}

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ: Κυμαίνεται από 1.000 με 2.000 ευρώ περίπου, αλλά αν επιλέξετε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να καλύψει το ταμείο σας τα έξοδα.

5 Καθίστε χωρίς να πονάτε στον κόκκυγα

Η κύστη του κόκκυγος είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί περισσότερο τους άνδρες (ιδιαίτερα νεαρά και δασύτριχα άτομα). Εμφανίζεται σαν ένας ερεθισμός στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στους γλουτούς στην λεκάνη. Πρόκειται για φλεγμονή που οι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλείται όταν γυρίζει κάποια τρίχα στην περιοχή, η οποία φυλακίζεται μέσα στο δέρμα. Αν έχετε κύστη κόκκυγος είναι πολύ πιθανό να πονάτε όταν περπατάτε ή όταν κάθεστε και γενικά να αντιμετωπίζετε δυσκολία στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ; Δεν υπάρχει άλλη αποτελεσματική αντιμετώπιση πέρα από την χειρουργική. Αν λοιπόν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι έχετε κύστη κόκκυγος, πιθανότατα θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση. Όσο πιο νωρίς γίνει η επέμβαση, τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα και για σας, αλλά και για το γιατρό. Η επέμβαση είναι αναγκαία για να σας ανακουφίσει από τον πόνο.

ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ; Γίνεται αφαίρεση της κύστης με νυστέρι ή με λέιζερ. Μια άλλη μέθοδος είναι ο καυτηριασμός της. Η αφαίρεση έχει το πλεονέκτημα ότι μειώνει τις πιθανότητες να ξανασχηματιστεί, ενώ ο καυτηριασμός είναι πιο σύντομη και εύκολη μέθοδος, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι τόσο ριζική λύση, καθώς η κύστη μπορεί να σχηματιστεί ξανά. Οι χειρουργοί χρησιμοποιούν δύο τεχνικές: α) Κλείνουν την τομή με ράμματα. β) Την αφήνουν να επουλωθεί μόνη της. Στην πρώτη περίπτωση κλείνει πιο εύκολα (κάτι που σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για σας), αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες επιμόλυνσής της. Στη δεύτερη περίπτωση κλείνει πιο δύσκολα η πληγή, αλλά είναι και πιο δύσκολο να μολυνθεί ή να υποτροπιάσει. Πριν την επέμβαση ο γιατρός θα σας χορηγήσει αντιβίωση για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να περιοριστεί η φλεγμονή και να μπορέσει να σας χειρουργήσει. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική ή και ολική αναισθησία.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ; Περίπου 15 λεπτά με μισή ώρα και δεν απαιτείται να νοσηλευτείτε στο νοσοκομείο.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ; Την πρώτη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε κάποια ενόχληση, η οποία όμως ελαχιστοποιείται με τη λήψη των κατάλληλων παυσίπονων.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ; Αν γίνει ριζική αφαίρεση της κύστης, οι πιθανότητες να δημιουργηθεί ξανά είναι πολύ λίγες (γύρω στο 5%).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΜΕΤΑ;  Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την καθαριότητα της περιοχής και να κάνετε συχνά αλλαγές του τραύματος (γάζες κλπ.), ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ : Κυμαίνεται από 800 μέχρι 3.000 ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά στην περίπτωση που γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο και καλυφθεί από την ασφάλισή σας το κόστος είναι μηδενικό.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top