Είδη κρέατος: αυτά είναι τα πιο υγιεινά!

jo-jo-vVnLPgUWG0g-unsplash.jpg

Αυτά είναι τα 4 πιο υγιεινά είδη κρέατος που μπορείτε να φάτε και 2 που πρέπει να αποφύγετε

Αν σας αρέσει το κρέας, αλλά θέλετε να μειώσετε τους κινδύνους από την κατανάλωσή του, ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό με τα πιο υγιεινά και τα πιο επιβλαβή είδη κρέατος.

Τα βασικά του κρέατος

Τα μπιφτέκια, οι μπριζόλες, το μοσχάρι, το κατσίκι, τα λουκάνικα και το κοτόπουλο αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές των κρεατοφάγων στην Ελλάδα. Σε αυτό το άρθρο, δεν θα σας πούμε πως πρέπει να κόψετε όλα τα κρέατα, αλλά θα σας δείξουμε ποια είδη κρέατος είναι προτιμότερο να καταναλώνετε, και ποια πρέπει να αποφεύγετε, αν θέλετε να τα έχετε καλά με την υγεία σας. Η υγιής πρωτεΐνη που παρέχει το κρέας στον οργανισμό σας, είναι πολύ σημαντική. Για έναν διατροφολόγο, το κρέατος μπορεί να αποτελεί βασικό κομμάτι μιας υγιούς δίαιτας, ενώ ταυτόχρονα, ισχύει και το αντίστροφο: μια υγιής δίαιτα, μπορεί να μην περιέχει καθόλου κρέας. Το αν θα τρώτε κρέας εξαρτάται πλήρως από εσάς. Το κρέας αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως η B12 και το σίδηρο. Οι διατροφολόγοι προτείνουν μια ισορροπημένη διατροφή, με υγιή κρέατα και φυσιολογικές ποσότητες. Ιδανικά, στο πιάτο σας, το κρέας θα πρέπει να καταλαμβάνει το ¼ της επιφάνειάς του, και το υπόλοιπο πρέπει να είναι γεμάτο με λαχανικά, και άλλες φυτικές τροφές.

Το πιο υγιεινό κρέας από όλα: το άπαχο

Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών και διαιτολόγων συμφωνεί στο ότι το πιο υγιεινό κρέας που μπορείτε να πάρετε, είναι το άπαχο. Προτιμήστε μερίδες ή κομμάτια που περιέχουν λιγότερα από 10 γραμμάρια λίπους και 4,5 ή λιγότερα γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Επίσης, οι διατροφολόγοι συνιστούν να αφαιρείτε τα σημεία που βλέπετε ότι έχουν λίπος, την πέτσα, και επίσης να ψήνετε, να βράζετε και γενικώς να μαγειρεύετε το κρέας για να μειώσετε τα κορεσμένα λίπη του.

Το 1ο καλύτερο κρέας: Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα αποτελεί μία από τις πιο υγιείς και άπαχες πηγές πρωτεΐνης και βιταμίνης B6 που υπάρχουν. Οι θρεπτικές της ουσίες βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, στην πέψη, τη λειτουργεία του εγκεφάλου και πολλές άλλες σωματικές διεργασίες. Αν και δεν είναι τόσο άπαχα όσο το στήθος, τα μπούτια της γαλοπούλας περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες σιδήρου, το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό και στην υγεία της καρδιάς.

Το 2ο καλύτερο κρέας: Στήθος κοτόπουλου

Τα πουλερικά, εκτός από πλούσιες πηγές σε βιταμίνη B6 και νιασίνη, έρευνες στο Journal of Food & Nutrition Research, δείχνουν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στο βάρος και στη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας. Επιπλέον, το λευκό κρέας είναι πλούσιο σε φώσφορο και βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη).

Το 3ο καλύτερο κρέας: Χοιρινό ψαρονέφρι και χοιρινό καρέ

Τα άπαχα κομμάτια από χοιρινό ψαρονέφρι και καρέ, είναι μια σπουδαία προσθήκη στη διατροφή ενός κρεατοφάγου. Το χοιρινό είναι το υψηλότερο σε κατανάλωση κρέας σε όλο τον πλανήτη, σε ποσοστό 36%. Τα κομμάτια αυτά, πέρα από πολύ νόστιμα και γευστικά, είναι πλούσια σε πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Β6, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, και πολλές ακόμα.

Το 4ο καλύτερο κρέας: Κόντρα σπαλομπριζόλα μοσχαρίσια χωρίς κόκκαλο και άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς

Το κόκκινο κρέας έχει κακή φήμη ως προς το πόσο υγιεινό είναι, αλλά τα άπαχα κομμάτια μπορούν να αποτελέσουν βασικό συντελεστή μιας ισορροπημένης διατροφής. Όπως και τα υπόλοιπα κρέατα, το μοσχάρι προσφέρει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και θρεπτικών ουσιών. Όσο είναι δυνατόν, προτιμήστε κρέατα από μοσχάρια που ταΐζονταν με γρασίδι για περισσότερη βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον, προσέξτε μην το κάψετε στο ψήσιμο, καθώς έρευνες συνιστούν ότι το καμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αποφύγετε: Επεξεργασμένο κρέας

Τα σαλάμια, τα παριζάκια, τα λουκάνικα και τα υπόλοιπα επεξεργασμένα είδη κρέατος, καλό θα είναι να τα αποφεύγετε. Η επιστήμη έχει καταλήξει ότι το να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και νάτριο.

Διαβάστε ακόμα: Καρκίνος παχέος εντέρου: Τι πρέπει να προσέχουν οι νέοι

Αποφύγετε: Τα κομμάτια με λίπος

Χοιρινές μπριζόλες, μπριζόλες rib-eye και T-bone, πανσέτες, μπέικον, παϊδάκια, μπούτια πουλερικών, και άλλα κομμάτια κρέατος που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους, οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να τα αποφεύγετε, καθώς θα σας αυξήσουν την χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών. Με μέτρο όμως, μπορείτε να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Photo by Jo Jo on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top