Φτιάξτε χαρακτήρα: 4 αδυναμίες σας βρίσκουν λύση

smartpeople.jpg

Μη φοβάστε να… μεγαλώσετε. Αναγνωρίστε τις αιτίες, εξασκηθείτε στις τεχνικές και ωριμάστε συναισθηματικά.

Μήπως τα βλέπετε όλα μαύρα, δεν έχετε αυτοπεποίθηση, αγχώνεστε με το παραμικρό ή θυμώνετε εύκολα; Συμβαίνει σχεδόν σε όλους σε κάποιες περιόδους. Οι περισσότεροι από μας τείνουμε να μεγαλοποιούμε διάφορες καταστάσεις, καταλήγοντας έτσι σε άσκοπη δυστυχία, άγχος και συναισθηματική αναστάτωση. Πώς καταφέρνουμε όμως και… αναστατώνουμε τον εαυτό μας; Κυρίως με το να κάνουμε την τρίχα τριχιά! Αντί να αναγνωρίζουμε ότι κάτι είναι απλώς ενοχλητικό, εκνευριστικό ή αποθαρρυντικό και να αντιδράσουμε ανάλογα, μεγαλοποιούμε το συμβάν ή αδιαφορούμε, πιστεύοντας πως δεν υπάρχει λύση. Κι όμως! Μπορείτε να ελέγξετε το άγχος ή το θυμό σας, να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές και τεχνικές που υποδεικνύουν οι ειδικοί.

Το πρόβλημα: Σκέφτομαι συνεχώς αρνητικά

Βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο; Ίσως η παρακάτω έρευνα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε: Η αισιοδοξία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και, σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών, συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση ύστερα από επεμβάσεις στην καρδιά. Η αισιοδοξία σας βοηθά επίσης να αντιδράσετε σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε στη ζωή σας, να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να βρείτε πιο εύκολα λύση στα προβλήματά σας. Αν όμως εσείς τα βλέπετε όλα «μαύρα», μην ανησυχείτε, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θετική σκέψη μπορεί να καλλιεργηθεί.
Οι λύσεις
*Μην παραδίδετε τα όπλα όταν καταβάλλετε προσπάθεια. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, και κάποια στιγμή θα πετύχετε το στόχο σας. Θεωρήστε δεδομένο ότι όλα θα πάνε καλά. Και θα πάνε.
*Καλό είναι να μην απογοητεύεστε όταν δεν πετύχετε με την πρώτη κάποιο στόχο σας. Σκεφτείτε ότι κάθε αποτυχία αποτελεί απλώς μια ευκαιρία για μια μεγαλύτερη επιτυχία. Να θυμάστε πως, κάθε φορά που κλείνει μια πόρτα μπροστά σας, αυτό συμβαίνει για να ανοίξει μια μεγαλύτερη.
*Πιστέψτε στον εαυτό σας και αποκτήστε αυτοπεποίθηση (βλ. επόμενη παράγραφο). Τα άτομα που έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση είναι πιο αισιόδοξα.
*Κάντε παρέα με «θετικούς» ανθρώπους, που είναι αισιόδοξοι και έχουν χιούμορ. Θα σας γεμίσουν θετική ενέργεια. Εξάλλου, η αισιοδοξία είναι μεταδοτική.
*Όταν συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να κάνει μια απαισιόδοξη σκέψη, σταματήστε και αναρωτηθείτε: «γιατί σκέφτομαι έτσι; Μήπως η αισιόδοξη άποψη έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι η σωστή;». Συμβουλευτείτε και τους φίλους σας ή άτομα που εμπιστεύεστε και ζητήστε τη γνώμη τους για το κατά πόσον είναι βάσιμη η απαισιοδοξία σας. Πάντα κάποιος τρίτος είναι πιο αντικειμενικός κριτής.
* Αλλάξτε… δίσκο στο μυαλό σας. Όπως σκέφτεστε, έτσι και θα αισθάνεστε. Επιλέξτε να νιώσετε ευτυχείς, χαρούμενοι ή ευδιάθετοι αλλάζοντας τη σκέψη σας. Να θυμάστε πως τα γεγονότα, από μόνα τους, δεν προκαλούν τα συναισθήματά μας. Οι σκέψεις μας είναι αυτές που καθορίζουν τα συναισθήματά μας.
* Καταγράψτε θετικές σκέψεις άλλων ανθρώπων για να εμπνέεστε όταν το χρειάζεστε.
*Μάθετε να εκτιμάτε τα θετικά, χωρίς να τα θεωρείτε δεδομένα. Κάνετε μια λίστα με αυτά, την οποία μπορείτε να συμβουλεύεστε όποτε θέλετε να ενισχύσετε τη θετική σας σκέψη.
*Προσπαθείτε να επιδίδεστε σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, ώστε να αποσπάτε την προσοχή σας από τα γεγονότα που σας προκαλούν απαισιόδοξες σκέψεις.
*Αντλείτε τα θετικά στοιχεία από κάποιο γεγονός, όσο δυσάρεστο κι αν σας φαίνεται. Κάθε τι που μας συμβαίνει έχει και μία θετική πλευρά.
*Σκεφτείτε λιγάκι στωικά. Πείτε στον εαυτό σας πως «ό,τι είναι να γίνει θα γίνει». Δεν κερδίζετε κάτι αν σκέφτεστε προκαταβολικά απαισιόδοξα, αντιθέτως χάνετε χρόνο και ενέργεια.
*Αν δεν σας έπεισαν όλα τα παραπάνω, σκεφτείτε τα οφέλη που θα αποκομίσετε σκεπτόμενοι θετικά: Θα αποκτήσετε αυτοέλεγχο και θα απαλλαγείτε από το άγχος. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς θα ζήσετε περισσότερα χρόνια, θα αποκτήσετε πνευματική ηρεμία και θα πετύχετε ευκολότερα τους επαγγελματικούς και προσωπικούς σας στόχους.

Το πρόβλημα: Δεν έχω αυτοπεποίθηση

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση έχουν συνδεθεί –μεταξύ άλλων– με τη βία, τον αλκοολισμό και την εξάρτηση από ουσίες, τις διατροφικές διαταραχές, τη μειωμένη σχολική επίδοση, την κατάθλιψη, κ.ά. Για τους παραπάνω λόγους, η ανάπτυξη αυτοεκτίμησης συμπεριλαμβάνεται σε όλα τα προγράμματα αυτοβελτίωσης και αυτοβοήθειας. Επιπλέον, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι επικίνδυνη για την υγεία σας, καθώς συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα (λ.χ. άγχος) που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Διαβάστε, λοιπόν, πώς θα τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Οι λύσεις:
*Καταρτίζετε και διατηρείτε ένα κατάλογο με όλα αυτά που επιτυγχάνετε, ακόμη και τα πιο ασήμαντα, και μην παραλείπετε να τον διαβάζετε όταν δεν νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.
*Επιδιώξτε σταδιακά να αναλαμβάνετε νέες προκλήσεις και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που παλαιότερα αποφεύγατε, ξεκινώντας με εύκολα πράγματα που μπορείτε να πετύχετε. Προχωρείτε σιγά-σιγά σε μεγαλύτερα.
*Σταματήστε να κάνετε σκληρή αυτοκριτική και μην ξεχνάτε να επαινείτε τον εαυτό σας για όλα όσα καλά πετυχαίνετε.
* Μη φοβάστε την αποτυχία. Οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν αποτύχει περισσότερες φορές από τους άλλους, απλώς επειδή δοκίμασαν περισσότερα πράγματα. Ο Αβραάμ Λίνκολν απέτυχε δύο φορές στην επιχειρηματική του δραστηριότητα και έχασε εφτά φορές στην προσπάθειά του να εκλεγεί σε διάφορα αξιώματα. Συνέχισε, όμως, να πιστεύει στον εαυτό του και σε αυτά που ήθελε να κάνει.
*Αποδεχτείτε τα λάθη και τις αδυναμίες σας αναλογιζόμενοι ότι η τελειότητα δεν είναι χαρακτηριστικό που ταιριάζει στην ανθρώπινη φύση. Όλοι έχουμε αδυναμίες και κάνουμε λάθη, από τα οποία μαθαίνουμε.
*Μάθετε να διεκδικείτε αυτά που θέλετε και μιλήστε στους άλλους για τις ανάγκες σας. Αν δεν μιλήσετε, μην περιμένετε να τις μαντέψουν.
*Προσπαθήστε να αυτοσαρκάζεστε και να αντιμετωπίζετε με χιούμορ τη ζωή σας.
* Τεστάρετε τον εαυτό σας: Όπως επισημαίνει και ο ψυχολόγος Ανδρέας Αρματάς, «έχουμε αυτοπεποίθηση όταν: δεχόμαστε τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία μας χωρίς περιττή επικριτική διάθεση, αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, αναγνωρίζουμε την αξία μας ως ξεχωριστό άτομο, έχουμε σταθερότητα στη συμπεριφορά και στα συναισθήματά μας. Ακόμη, αυτοπεποίθηση έχουμε όταν γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις βαθύτερες προσωπικές ανάγκες κι επιθυμίες μας και όταν αισθανόμαστε ότι δικαιούμαστε όλα τα καλά που έχει να μας προσφέρει η ζωή».

Το πρόβλημα: Είμαι εσωστρεφής

Η επιθυμία για προσωπική απομόνωση ως αντίδραση είναι κατανοητή και φυσιολογική, αφού όλοι έχουμε δικαίωμα να διαφυλάττουμε τον ιδιωτικό μας χώρο. Όμως, αρκετοί είναι εκείνοι που, επειδή θέλουν να δίνουν τις καλύτερες εντυπώσεις, καταβάλλουν προσπάθειες για να κρύβουν τις ατέλειες τους, να καλύπτουν τα λάθη τους και σχεδόν ποτέ δεν λένε αυτό που πραγματικά εννοούν, γιατί θέλουν να είναι σίγουροι ότι ευχαριστούν τους άλλους. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε υπερένταση, να είναι αγχωμένοι, να υποφέρουν από ελλιπή αποδοχή του εαυτού τους. Επιπλέον, η υπερβολική εσωστρέφεια δεν ενισχύει ούτε προσελκύει τις στενές φιλίες, ούτε την οικειότητα με τους άλλους, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε κατάθλιψη.
Οι λύσεις
*Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας, δεδομένου ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι συνήθως και ντροπαλά (βλ. προηγούμενη παράγραφο).
*Αναγκάστε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει ευθέως το πρόβλημα, επιδιώξτε λ.χ. να μιλήσετε μπροστά σε κοινό και κάνετε ακριβώς ό,τι φοβάστε! Κάποια στιγμή θα διαπιστώσετε ότι θα πάψετε να ντρέπεστε.
* Προσπαθήστε να είναι πιο ανοιχτοί, να ρισκάρετε, να αφήνετε τους άλλους να σας πλησιάζουν. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν είναι μυστικοπαθείς, ενώ είναι ανοιχτοί και πρόθυμοι, είναι ψυχολογικά πιο υγιείς από τους λιγομίλητους συνανθρώπους τους.
*Δώστε έμφαση στα προτερήματα σας, τα οποία η συστολή σας εμποδίζει να προβάλετε, και προσπαθήστε να τονίσετε τα δυνατά σας σημεία.
*Αποδεχθείτε τα ελαττώματά σας (λ.χ. ότι δεν είμαι καλός ομιλητής), χωρίς να ρίχνετε ευθύνες στον εαυτό σας για αυτά. Βρείτε, ωστόσο, τον αντίποδα: π.χ. είμαι καλός ακροατής.
*Μην αποδέχεστε το «έτσι είμαι εγώ, δεν αλλάζω». Αποφύγετε να εστιάζετε την προσοχή σας στον εαυτό σας. Για να αποβάλετε το αίσθημα της ντροπής, πάψτε να ασχολείστε με εσάς, λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη των άλλων.
*Μην επικεντρώνετε την προσοχή σας στα πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε καλά, αλλά σε όσα θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερα.
*Αντικαταστήστε την αμηχανία σας με την ετοιμότητα. Αντί να σας δημιουργεί άγχος η σιωπή σας μπροστά σε κάποιον, σκεφτείτε τι είναι καλύτερο να πείτε σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Το πρόβλημα: Εκνευρίζομαι και θυμώνω εύκολα

Μια κινεζική παροιμία σοφά υποστηρίζει πως «μία στιγμή θυμού, εκατό χρόνια κλάμα». Ο θυμός, ορισμένες φορές, μπορεί να είναι… αποδοτικός, αφού το να καταπνίγει κάποιος τα συναισθήματά του δεν είναι υγιές. Σε μεγάλες δόσεις, όμως, γίνεται κακός σύμβουλος και μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις που έπειτα θα μετανιώσετε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι έχουν αυτοέλεγχο αναρρώνουν γρηγορότερα από τις ασθένειες και λύνουν τα προσωπικά τους προβλήματα με μεγαλύτερη ευκολία. Να θυμάστε πως ο θυμός δεν είναι συνώνυμος της επιθετικότητας: ο θυμός είναι μια συναισθηματική κατάσταση, η επιθετικότητα είναι μια συμπεριφορά. Αναγνωρίστε, καταρχάς, αν είστε απλώς θυμωμένοι ή επιθετικοί και διαβάστε κάποιες τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε.
Οι λύσεις
* Ασχοληθείτε με κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να καθυστερήσετε την αντίδρασή σας, ώστε να τη σκεφτείτε καλύτερα. Για παράδειγμα, προτού μιλήσετε, μετρήστε αργά μέχρι το δέκα, κάντε μια σύντομη βόλτα ή πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο σας να συζητήσετε για να αποφορτιστείτε από την ένταση.
* Εστιάστε την προσοχή σας στο γεγονός που σας έκανε να θυμώσετε και εξετάστε αν ήταν δικαιολογημένη η αντίδρασή σας.
*Αποφύγετε τις διαπραγματεύσεις και τη λήψη αποφάσεων όταν είστε θυμωμένοι, γιατί θα βγείτε ζημιωμένοι. Περιμένετε να καταλαγιάσει ο θυμός σας προτού συζητήσετε.
* Αναζητήστε τεχνικές χαλάρωσης, λ.χ. πάρτε βαθιές αναπνοές όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε το θυμό σας ή σφίξτε στην παλάμη σας κάποιο αντικείμενο που επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει την ένταση.
*Αν κάποιος σας έκανε να θυμώσετε, ακούστε τον προσεκτικά και διερευνήστε τα πραγματικά κίνητρά του.
*Μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Αναζητήστε ευκαιρίες να εκτονώσετε την κατάσταση, επιστρατεύοντας λ.χ. το χιούμορ σας
*Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις στιγμές που νιώσατε οργισμένοι. Μελετήστε το σε περιόδους ηρεμίας και αναρωτηθείτε: Άξιζε το συναίσθημα οργής, πέτυχα κάτι με την οργισμένη μου αντίδραση; Είμαι ικανοποιημένος από αυτήν;
* Αναγνωρίστε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζετε το θυμό σας: κάποιοι κατσουφιάζουν, άλλοι φωνάζουν ή αγριοκοιτάζουν, κάνουν ειρωνικά σχόλια ή αποτραβιούνται και κλαίνε. Μάθετε να εκφράζετε το θυμό σας, όχι με το να χάνετε την ψυχραιμία σας ή με το να τον καταπνίγετε. Κάντε το με δηλώσεις, όπως «είμαι θυμωμένος». Ωφελεί να εκφράζεστε κατηγορηματικά, και όχι επιθετικά.

Μ. Σιγανός

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top