Αδυνάτισμα: 5 φυτικά συμπληρώματα και τι υπόσχονται

vitamins-and-supplements.jpg

Τα παρακάτω συμπληρώματα μπορείτε να τα βρείτε στο φαρμακείο είτε μόνα τους, είτε ως συστατικά σε διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται αδυνάτισμα

Κυκλοφορούν συνήθως σε κάψουλες, σε σκόνη, σε ροφήματα ή αναβράζοντα δισκία. Περιέχουν συνδυασμούς βοτάνων που θεωρείται ότι βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών. Πολλά από αυτά θεωρείται ότι ελέγχουν το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο. Άλλα προϊόντα συμβάλλουν στην καύση του λίπους και άλλα και τα δύο μαζί. Συνήθως, στις οδηγίες τους συμβουλεύουν να πίνετε και πολύ νερό. Επίσης, έχουν διουρητικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να μειώνουν την κατακράτηση υγρών. Καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη κάποιου από τα σκευάσματα αυτά. Επειδή πολλά βότανα έχουν παρενέργειες και αντενδείκνυνται σε ορισμένες παθήσεις, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για τη λήψη τους. Τα παρακάτω μπορείτε να τα βρείτε στο φαρμακείο είτε μόνα τους, είτε ως συστατικά σε διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται αδυνάτισμα

1) Αλόη

Στο φαρμακείο μπορείτε να βρείτε το χυμό της αλόης ή ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα αδυνατίσματος με διάφορα άλλα συστατικά, όπως λ.χ. αλόη. Δεν υπάρχουν πάντως τεκμηριωμένες έρευνες ότι η αλόη βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Πώς δρα: Θεωρείται ότι έχει αποτοξινωτική δράση, δηλαδή απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Επιπλέον, βοηθάει σε ήπιες μορφές δυσκοιλιότητας.

Να πάρω; Μόνο αν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Όσον αφορά το αδυνάτισμα, μην περιμένετε θαύματα: βοηθάει στο πλαίσιο της αποτοξίνωσης του οργανισμού και της καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας.

Τι πρέπει να προσέξω; Θα πρέπει να αποφύγετε την αλόη σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε γαστρεντερολογικά προβλήματα.

 

2) Το μηλόξιδο

Έχει και αυτό αποτοξινωτική δράση και υποτίθεται ότι καίει το λίπος. Ακόμη θεωρείται ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Στο φαρμακείο μπορείτε να το βρείτε σε κάψουλες.

Να πάρω; Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα, καθώς στις συνιστώμενες ποσότητες (συνήθως μία-δύο κάψουλες την ημέρα) δεν έχει παρενέργειες, αλλά μην περιμένετε μεγάλη απώλεια βάρους.

Τι πρέπει να προσέξω; Αποφύγετε το μηλόξιδο αν έχετε πεπτικό έλκος ή γαστρίτιδα.

3) Χάπια από Φύκια:

Πολλά είναι τα σκευάσματα που περιέχουν φύκια και συστήνονται για αδυνάτισμα. Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η σπιρουλίνα.

Πώς δρουν: Ο λόγος που χρησιμοποιούνται τα φύκια σε προϊόντα αδυνατίσματος είναι ότι περιέχουν ιώδιο, το οποίο σχετίζεται με τη δράση του θυρεοειδούς και το μεταβολισμό. Η σπιρουλίνα θεωρείται ότι ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας.

Να πάρω; Δεν πρόκειται να σας βλάψει, αλλά μην περιμένετε και θεαματικά αποτελέσματα.

Τι πρέπει να προσέξω; Θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη σκευασμάτων που περιέχουν φύκια αν αντιμετωπίζετε διαταραχές του θυρεοειδούς. Στην περίπτωση αυτή η κατανάλωση ιωδίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο θυρεοειδή ή να εντείνει τη λειτουργία των φαρμάκων που παίρνετε για το θυρεοειδή, προκαλώντας καρδιακές αρρυθμίες και άλλες διαταραχές. Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

 

4) Garcinia cambogia

Πρόκειται για ένα φρούτο που το δραστικό συστατικό του βρίσκεται σε διάφορα προϊόντα αδυνατίσματος. Το ενεργό συστατικό του λέγεται HCA υδροξυκιτρικό οξύ.

Πώς δρα; Θεωρείται ότι μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή λίπους και να μειώσει το αίσθημα της πείνας. Έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι ίσως να ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά στους ανθρώπους δεν φαίνεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να προσέξω; Δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερες παρενέργειες, τουλάχιστον στη συνιστώμενη δοσολογία. Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του προϊόντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Να το πάρω; Πάντα σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

 

5) Γκουαράνα

Η Γκουαράνα είναι ένα τροπικό φυτό με έντονα κόκκινους καρπούς και υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Πώς δρα: Λειτουργεί όπως ο καφές και το τσάι, μειώνοντας ίσως την όρεξη λόγω των νευροδιαβιβαστών που εκκρίνονται μετά από την κατανάλωση καφεΐνης.

Να πάρω; Σύμφωνα με τον αμερικάνικο οργανισμό φαρμάκων, η καφεΐνη (στην οποία αποδίδεται και η δράση του γκουαράνα) δεν φαίνεται να βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Τι να προσέξω:

Το γκουαράνα αναμειγνύεται συχνά με εφεδρίνη (φυτικό συστατικό που δρα σαν τις αμφεταμίνες). Η ανάμειξη αυτή είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιακές παθήσεις.

Προϊόντα από οστρακοειδή (Chitosan)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Η χιτίνη είναι ουσία που προέρχεται από το κέλυφος όστρακων, (καβούρια, γαρίδες κτλ. ) και περιέχεται σε διάφορα προϊόντα για αδυνάτισμα.

ΠΩΣ ΔΡΑ: Δρα περίπου όπως η ορλιστάτη σε φυσική μορφή. Θεωρείται ότι εμποδίζει τα λιπαρά οξέα να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Σε μερικές μάλιστα έρευνες να αποδείξουν ότι μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα (μέχρι και 8% απώλεια βάρους).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ; Θα πρέπει να το αποφύγετε αν έχετε αλλεργία στα όστρακα.

ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ; Για αδυνάτισμα ενδεχομένως να σας προσφέρει μικρή βοήθεια. Πριν τη λήψη του, πάντως, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τσίχλες που αδυνατίζουν

ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Οι τσίχλες αυτές υπόσχονται απώλεια βάρους, καθώς περιορίζουν το αίσθημα της πείνας. Συνήθως περιέχουν χρώμιο, ένα ιχνοστοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός σε μικρές ποσότητες.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ: Λόγω του ρόλου που παίζει το χρώμιο στη ρύθμιση επιπέδων γλυκόζης, πιστεύεται ότι μπορεί να ελέγξει και την πείνα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Έχει παρατηρηθεί τοξικότητα σε λίγες περιπτώσεις. Δεν είναι ακόμη γνωστές οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Αποφύγετε να τις καταναλώνετε με άδειο στομάχι. Όταν μασάτε τσίχλα εκκρίνονται γαστρικά υγρά που προετοιμάζουν το στομάχι να δεχτεί φαγητό και έτσι μπορεί να σας ανοίξει η όρεξη ή να προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές.

ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ; Αν είστε υπέρβαροι και ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος, δεν αποκλείεται να σας προσφέρει μικρή βοήθεια, αλλά δεν είναι λύση στην περίπτωση που θέλετε να χάσετε λίγα κιλά. Σε καμία περίπτωση δεν καίει λίπος χωρίς δίαιτα.

Μ. Σιγανός, πηγή

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top