Ηλιακά εγκαύματα: 5 φυσικές – σπιτικές θεραπείες

Ηλιακά-εγκαύματα.jpg

Αν και η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία στους περισσότερους από εμάς έχει συμβεί ένα κάψιμο από τον ήλιο. Δείτε πώς θα ανακουφιστείτε από τα ηλιακά εγκαύματα με φυσικές λύσεις.

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι ιδιαίτερα επώδυνα και οι βλάβες που προκαλούν είναι μακροχρόνιες . Μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος αν παθαίνετε συχνά εγκαύματα. Έτσι το πρώτο μέτρο που πρέπει να λάβετε είναι να φοράτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και αποφύγετε την ηλιοθεραπεία το μεσημέρι.

Αρωματοθεραπεία: τα έλαια που ανακουφίζουν

Αιθέρια έλαια όπως λεβάντα μπορούν να εφαρμοστούν σε μικρές ποσότητες στο δέρμα για να απαλύνουν ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα.
Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λοσιόν που περιέχουν αλόη Βέρα για να καταπραΰνετε και να ενυδατώνετε το ηλιακό δέρμα. Ορισμένα προϊόντα αλόης περιέχουν λιδοκαΐνη, ένα αναισθητικό που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον ηλιακό έγκαυμα. Η Αλόη Βέρα είναι επίσης μια καλή ενυδατική κρέμα για απολέπιση του δέρματος.
Απλώστε φρέσκο ​​τσάι αφού έχει κρυώσει σε ηλιακό έγκαυμα με ένα καθαρό πανί. Το ταννικό οξύ στο μαύρο τσάι σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην απορρόφηση της θερμότητας από ηλιακό έγκαυμα του δέρματος και στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH. Προσθέστε μέντα στο τσάι για πιο δροσερό αποτέλεσμα.

Ακόμη, ένα δροσερό, αρωματικό μπάνιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπραΰνετε τα ηλιακά εγκαύματα. Ρίξτε 20 σταγόνες lavender (αιθέριου ελαίου) και 20 σταγόνες chamomile σε μια μπανιέρα με δροσερό νερό και μείνετε μέσα για δέκα λεπτά.

Υδροθεραπεία

Το νερό βοηθάει στην απομάκρυνση της θερμότητας από το δέρμα που έχει υποστεί το ηλιακό έγκαυμα. Για να καταπραΰνετε τον κνησμό που δημιουργούν στο δέρμα τα εγκαύματα, ρίξτε στην μπανιέρα με χλιαρό νερό 1 φλιτζάνι διττανθρακικής σόδας. Μείνετε μέσα για μισή ώρα.

Βοτανοθεραπεία: ποια βότανα βοηθούν

Χρησιμοποιήστε προϊόντα aloe vera αφού πρώτα  ελέγξετε  ότι το προϊόν που θα αγοράσετε περιέχει περισσότερο ζελέ αλόης και λιγότερο νερό.
* Πολτός από σαμπούκο: Επίσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ο σαμπούκος (κοινή ονομασία: κουφοξυλιά ή αφροξυλιά) είναι ιδανικός. Πολτοποιήστε τα φύλλα του φυτού σε ξύλινο γουδί, αναμείξτε το με λίγη βαζελίνη ή νωπό βούτυρο και βάλτε τον κατάπλασμα.

Τροφές και βιταμίνες: η λύση στο πιάτο σας

Απλώστε δροσερό, όχι παγωμένο γάλα με ένα καθαρό πανί στο δέρμα σας στην περιοχή που έχει υποστεί το έγκαυμα. Το γάλα θα δημιουργήσει μια μεμβράνη πρωτεΐνης που βοηθά στην ανακούφιση της δυσφορίας που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα. Όπως το γάλα, έτσι και το γιαούρτι που εφαρμόζεται στο ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να είναι καταπραϋντικό.

Ακόμη η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτική και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από το ηλιακό έγκαυμα. Χρησιμοποιήστε έλαιο  βιταμίνης Ε εφαρμόζοντάς τη στο δέρμα ή πάρτε μια κανονική δόση του συμπληρώματος. Το έλαιο της βιταμίνης Ε μπορεί επίσης βοηθήσει στην απολέπιση και ανανέωση του δέρματος.
Από την άλλη και τα αγγούρια έχουν φυσικές αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες (ανακούφιση από τον πόνο). Ψύξτε μερικά  αγγούρια, έπειτα πολτοποιήστε τα σε ένα μπλέντερ για να δημιουργήσετε μια πάστα και έπειτα απλώστε τη στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου. Το αγγούρι μπορεί επίσης να είναι καταπραϋντικό και βοηθάει στην απολέπιση του δέρματος μετά από ηλιακό έγκαυμα.

Βράζουμε και πουρέ αποφλοιωμένες πατάτες, αφήνουμε να κρυώσουν και τις απλώνουμε στην περιοχή. Θεωρείται ότι το άμυλο στις πατάτες βοηθά στην απομάκρυνση της θερμότητας, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο και να επιταχύνει την επούλωση. Το άμυλο αραβοσίτου μπορεί επίσης να αναμιχθεί με νερό για να σχηματίσει μια πάστα που μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα για να καταπραΰνει το ηλιακό έγκαυμα.

Τα λιπαρά που περιέχει το γάλα ή το γιαούρτι είναι πολύ αποτελεσματικά ως κομπρέσες για τα εγκαύματα.  Ακόμη μπορείτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C που επιταχύνει την επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων. Προτιμήστε πορτοκάλια, ντομάτες, φράουλες, σπανάκι, λάχανο, ακτινίδια και μπρόκολα.

 

Επικοινωνήστε με γιατρό αν…

* Νιώθετε κόπωση ή τάση λιποθυμίας.

* Παρατηρήσετε εκτεταμένες δερματικές περιοχές με φλύκταινες

ή αλλαγή στο χρώμα.

* Έχετε έντονο κνησμό.

* Έχετε ναυτία, ρίγη και πυρετό.

Διαβάστε ακόμη:

Εγκαύματα: ανακουφιστείτε άμεσα σε 4 βήματα

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top