8 Φιλανθρωπίες που πρέπει να κάνετε και δεν απαιτούν χρήματα

5-Reasons-Why-You-Should-Donate-to-Charity.jpg

Δεν έχετε πια δικαιολογίες. Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε τους άλλους ακόμη και αν δεν επαρκούν τα χρήματά σας! Ανακαλύψτε 8 φιλανθρωπίες για να αναδείξετε τη φωτεινή πλευρά του εαυτού σας

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να δίνουν χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς – μια έρευνα του Foresters δείχνει ότι το 90% έκανε δωρεά μετρητών το 2011 – αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι. Έτσι ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων προτιμούν να βρουν άλλους τρόπους για να βοηθήσουν τους άλλους.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το 57% των ερωτηθέντων επιθυμούν να δωρίσουν παλιά αντικείμενα στο τοπικό φιλανθρωπικό τους ίδρυμα, ενώ το 43% προτιμούν να προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους. Αλλά εάν έχετε ήδη αδειάσει το σπίτι σας στην προσπάθειά σας να δωρίσετε αγαθά, μπορεί να βρείτε έμπνευση σε αυτήν τη λίστα. Προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε άλλους ανθρώπους χωρίς να ξοδευτείτε.

1.Δώστε αίμα

Τα περισσότερα άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών μπορούν να δώσουν αίμα, με τους άνδρες να μπορούν να το κάνουν κάθε τρεις μήνες και τις γυναίκες κάθε τέσσερις. Το πιο χρονοβόρο κομμάτι είναι να βρείτε το τοπικό σας κέντρο και να κλείσετε ραντεβού. Ωστόσο η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μόλις 10 λεπτά.

Εάν είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και έχετε καλές φλέβες, θα μπορούσατε να δωρίσετε και τα αιμοπετάλια σας, τα οποία χρειάζονται σε ασθενείς που έχουν χημειοθεραπεία ή έχουν κάνει μεταμόσχευση κάποιου οργάνου. Ακόμη είναι απαραίτητα και σε εκείνους που υποφέρουν από διαταραχές του αίματος ή αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή αιμορραγίες κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Το αίμα σας φιλτράρεται μέσω μιας μηχανής διαχωρισμού των κυττάρων για την αφαίρεση των αιμοπεταλίων και στη συνέχεια επιστρέφεται στο σώμα σας. Αυτό διαρκεί περίπου 90 λεπτά και μπορείτε να δίνετε αίμα έως και 15 φορές το χρόνο.

2.Γίνετε δότης μυελού των οστών

Αν γίνετε εθελοντής δότης μυελού των οστών μπορείτε να χαρίσετε ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Πρέπει να είστε μεταξύ 18-40 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) για να μπορέσετε να γίνετε κι εσείς εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.

Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), χρειάζονται πολλοί δότες για να αυξηθούν οι πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη.

Μπορείτε να εγγραφείτε ως εθελοντής δότης πατώντας εδώ!

3.Εγγραφείτε ως δωρητής οργάνων

Κανείς δεν χρειάζεται τα όργανα του όταν είναι νεκρός, αλλά μόνο το 29% από εμάς έχουν γίνει δωρητές. Αποκτήστε μια κάρτα δωρητή οργάνων βάλτε την στο πορτοφόλι σας και βεβαιωθείτε ότι ο πλησιέστερος και πιο αγαπητός σας ξέρει για τις προθέσεις σας και ποια όργανα θέλετε να δωρίσετε. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να εγγραφεί στο Μητρώο Δωρητών μπορεί να το κάνει συμπληρώνοντας τη «Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και Ιστών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ εδώ και στα γραφεία του (Αν. Τσόχα 5, Αθήνα). Οι τρόποι υποβολής της δήλωσης είναι: α) αυτοπροσώπως στην έδρα του ΕΟΜ, β) με συστημένη επιστολή προς τον ΕΟΜ, που περιέχει τη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, γ) ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της ιστοσελίδας του ΕΟΜ και χρήσης των διαπιστευτηρίων του taxisnet (όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης), δ) με κάθε άλλο τρόπο, που διασφαλίζει το γνήσιο της υπογραφής και ανακοινώνεται από τον ΕΟΜ. (Βλέπε Υπουργική Απόφαση: Αριθμ.Γ2γ/ΓΠ/76110/18 –  ΦΕΚ 4695 Β΄/19-10-2018)

4.Εκπαιδεύστε κουτάβια για σκύλους-οδηγούς για τους τυφλούς

Κάθε κουτάβι ζει με έναν εθελοντή από την ηλικία των έξι εβδομάδων έως ότου γίνει 12 έως 14 μηνών. Ο στόχος είναι να διαμορφώστε ένα φιλικό και ευαίσθητο σκυλί έτοιμο για να βοηθήσει κάποιον συνάνθρωπό μας. Ο εθελοντής του διδάσκει βασική υπακοή – κάτω, μείνε, έλα και πώς να περπατά σωστά στο δρόμο. Ακόμη βοηθάεςι το κουτάβι να συνηθίζει να κινείται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως κέντρο μιας πόλης, σε επαρχιακές γραμμές και κυκλοφορεί με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ο βασικός εξοπλισμός, οι λογαριασμοί κτηνιάτρων και τα έξοδα φαγητού καλύπτονται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα αναλάβει την εκπαίδευση. Το πιο δύσκολο μέρος είναι η εξειδικευμένη εκπαίδευση.

5.Εγγραφείτε σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα

Αρκετοί αμοιβαίοι οργανισμοί δωρίζουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς εάν, ως μέλος, συμμετέχετε στην ετήσια γενική συνέλευση τους. Το NFU Mutual, για παράδειγμα, δωρίζει 50 πόντους στο Make-A-Wish Foundation UK για κάθε φόρμα εγγραφής που συμπληρώνεται στο διαδίκτυο και 25 πόντους για κάθε φόρμα που στέλνεται ταχυδρομικώς. Το 2011, οι ψήφοι των μελών είχαν ως αποτέλεσμα μια δωρεά 26.000 £, χωρίς το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

6.Γράψτε βιβλία για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης

Αρκετοί επαγγελματίες ηθοποιούς, ραδιοτηλεοπτικά μέσα και άτομα που έχουν κάνει ορθοφωνία ασχολούνται με την δημιουργία audio books για άτομα που δεν μπορούν να διαβάσουν. Το Διαβάζω για τους Άλλους, για παράδειγμα, είναι ένας εθελοντικός οργανισμός που έχει στόχο να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους.

Οι δράσεις του περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις ακουστικών βιβλίων για τους ανθρώπους που δεν βλέπουν, ζωντανές αναγνώσεις παραμυθιών σε παιδιά τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης, ζωντανές αναγνώσεις λογοτεχνίας σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων,  πολυαισθητηριακά εργαστήρια ανάγνωσης, δράσεις ευαισθητοποίησης, και πολλές άλλες. Μέχρι σήμερα, το Διαβάζω για τους Άλλους δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Χανιά. Περισσότερα ΕΔΩ

7.Βοηθήστε ένα ηλικιωμένο άτομο με την κηπουρική του

Το κούρεμα του γκαζόν, το πότισμα και το κλάδεμα μπορεί να είναι αδύνατο για κάποιον που έχει προβλήματα ισορροπίας ή κινητικότητας, οπότε δείξτε το καλό σας πρόσωπο και βοηθήστε τα άτομα που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνα τους. Ταυτόχρονα με την τακτοποίηση του κήπου τους, θα έχετε και την ευκαιρία να παρέα με το άτομο που βοηθάτε.

8.Μάθετε τη νοηματική γλώσσα

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στην Αθήνα τη  Θεσσαλονίκη, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας μέσα από ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο συνεργατών, είτε ακόμα κι από το σπίτι σας σε ζωντανή σύνδεση με τον καθηγητή σας. Το Κ.Ε.Ν.Γ. (Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας) ακολουθεί όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες στην εκπαίδευση, ενώ βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας με δωρεάν τεχνολογικό έλεγχο και τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) είναι η φυσική γλώσσα των κωφών στην Ελλάδα και είναι αναγνωρισμένη και ως η επίσημη γλώσσα τους με νομοθετική ρύθμιση του ελληνικού κοινοβουλίου (ν.2817/2000). Το γεγονός οτι η Ε.Ν.Γ. αποτελεί την γλώσσα των κωφών στην Ελλάδα δεν σημαίνει οτι απεικονίζει την ελληνική γλώσσα ή οτι προέρχεται από αυτήν. Αντίθετα πρόκειται για αυτόνομο γλωσσικό σύστημα με δικούς της κανόνες και δικό της συντακτικό και όχι παντομίμα ή συμβολική γλώσσα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top